Власти у БиХ морају испунити задаћу, март је близу

"Дјелима се показује то партнерство Европске уније са југоистоком Европе, а с крајњим циљем интеграције свих земаља регије у Европску унију. Позитивно је оцјењено наше стопостотно усклађивање са спољним политиком ЕУ", рекао је Бркић.

Босна и Херцеговина 07.02.2024 | 12:57
Власти у БиХ морају испунити задаћу, март је близу

Директорица при Европској служби за спољне послове задужена за Европу Ангелина Ајхорст, која борави у званичној посјети БиХ, и замјеник шефа бх. дипломатије Јосип Бркић обратили су се медијима у Сарајеву након десетог састанка политичких директора земаља Западног Балкана и ЕУ. 

Бркић је рекао да су између осталог разговарали о усклађивању спољне и безбједносне политике, о утицају Русије и Кине, ситуацији на Блиском истоку...

"Дјелима се показује то партнерство Европске уније са југоистоком Европе, а с крајњим циљем интеграције свих земаља регије у Европску унију. Позитивно је оцјењено наше стопостотно усклађивање са спољним политиком ЕУ", рекао је Бркић.

"Повод мог доласка је примарно политички дијалог који имамо са шест партнера са Западног Балкана", рекла је Ајхорст и дводневне разговоре у овом формату оцијенила веома интензивним, како је рекла, с циљем унапређења сарадње и усклађивања заједничке спољне и безбједносне политике.
 
"Данас ћу имати прилику да разговарам и са командантом ЕУФОР мисије Алтеа. Јуче сам се састала са члановима Предсједништва. Разматрали смо наредне кораке које треба предузети у овом тренутку и прилици која захтјева да се активирају све снаге и да сви буду 24 часа седам дана у седмици на тим задаћама, као што је то у Бриселу модалитет рада", нагласила је Ајхорст и поздравила дијеловање и јачање мисије Алтеа.

Она је оцијенила и да је БиХ у доброј безбједносној позицији захваљујући Алтеа мисији.

Мартовска сједница Европског савјета је изузетно важна за БиХ, нагласила је Ајхорст и подсјетила на недавни боравак Урсуле фон дер Лајен у Сарајеву и њене поруке да је потребан значајан напредак до марта.

"Одлуку Европског савјета не могу да предвидим, али задаће су јасне: преговори са ФРОНТЕX-ом, Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма, Закон о сукобу интереса и Закон о судовима. Ја то зовем 1+3 услова. Ту су и припреме за адекватан изборни процес. Ја сам била учесник преговора у Неуму... Сви знају шта се треба урадити за унапређење интегритета изборног процеса", нагласила је Ајхорст.

Упитана да ли БиХ може добити почетак преговора са страним држављанима као судијама у Уставном суду БиХ, Ајхорст је казала да одлуку о преговорима не доноси она већ 27 држава чланица. 

"Листа приоритета је сужена, али говоримо о пет седмица и размишљали смо шта се реално може остварити. Листа задаћа јесте дужа, али покушали смо бити реални", каже Ајхорст.

Уз изборне реформе које ће обезбједити фер и поштене изборе, Ајхорст је позвала политичаре да пронађу јешење и за спровођење пресуда Европског суда за људска права.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рајко ВАСИЋ

07.02.2024 13:38

Читам изјаву Човића-он позива... Па читав живот си на власти и блокираш и ти сада моралишеш.Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

07.02.2024 14:20

Овдје и нема. Власти. Ово су дзепароси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БЛ

07.02.2024 14:22

Како лазу ови наси ЕУ политицаре,преводе их зедне преко воде,цим се врате у ЕУ ,наси лопови наставе по старом,њима је добро а народ презивљава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаста

07.02.2024 14:41

Испунице ко и досад сто испунисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.02.2024 15:03

Само без ови на власти у БиХ, народ би могао узнапредовати у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет и опет

07.02.2024 15:45

Никад ова Власт неце у Европууууу! Људи побогу па доклее се лажемооооо??? Само Народ вапи за Европом и Европским правосудјем! За спас народааа или Колективнооо иселењееее! Ово безвласце виркус пљацка отимацина цијенее Европске плате и пензије испод социхалеее властодрсци краду изборе и све од до !! Пљацка стољецааааа! Пуне институцијее лопоцааа! Партијска масинерија гласацка натрпана на будзет оглодали дрзаву и народ својим платамаа и привилегијамааа! А високи су самооо малоо забринутии и мали пропусти! Циркуссс невидјени! Од рата пљацка трајее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какве Власти

07.02.2024 15:50

То је тешка сељадија !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

07.02.2024 15:51

Има Мартова колико хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу бих

07.02.2024 15:53

Бице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

07.02.2024 19:27

Ко оно отпјева покојни Ђорђе Балашевич Путуј европо немој чекати на нас....Ми се можемо придружити једино Сјеверној кореји Кини Еритреји ...то је наш домет..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

08.02.2024 08:18

Може ли ЕУ без уцјена да ријеше и један проблем? Нема неспособнијих назови политичара можда ће следећи бити од знања,правде и демократије10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сацувај нас Бозе

08.02.2024 12:15

"Испунити задацу"! Замислите само каква дрскост и понизавање!

ОДГОВОРИТЕ