Vlasti u BiH moraju ispuniti zadaću, mart je blizu

"Djelima se pokazuje to partnerstvo Evropske unije sa jugoistokom Evrope, a s krajnjim ciljem integracije svih zemalja regije u Evropsku uniju. Pozitivno je ocjenjeno naše stopostotno usklađivanje sa spoljnim politikom EU", rekao je Brkić.

Bosna i Hercegovina 07.02.2024 | 12:57
Vlasti u BiH moraju ispuniti zadaću, mart je blizu

Direktorica pri Evropskoj službi za spoljne poslove zadužena za Evropu Angelina Ajhorst, koja boravi u zvaničnoj posjeti BiH, i zamjenik šefa bh. diplomatije Josip Brkić obratili su se medijima u Sarajevu nakon desetog sastanka političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU. 

Brkić je rekao da su između ostalog razgovarali o usklađivanju spoljne i bezbjednosne politike, o uticaju Rusije i Kine, situaciji na Bliskom istoku...

"Djelima se pokazuje to partnerstvo Evropske unije sa jugoistokom Evrope, a s krajnjim ciljem integracije svih zemalja regije u Evropsku uniju. Pozitivno je ocjenjeno naše stopostotno usklađivanje sa spoljnim politikom EU", rekao je Brkić.

"Povod mog dolaska je primarno politički dijalog koji imamo sa šest partnera sa Zapadnog Balkana", rekla je Ajhorst i dvodnevne razgovore u ovom formatu ocijenila veoma intenzivnim, kako je rekla, s ciljem unapređenja saradnje i usklađivanja zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.
 
"Danas ću imati priliku da razgovaram i sa komandantom EUFOR misije Altea. Juče sam se sastala sa članovima Predsjedništva. Razmatrali smo naredne korake koje treba preduzeti u ovom trenutku i prilici koja zahtjeva da se aktiviraju sve snage i da svi budu 24 časa sedam dana u sedmici na tim zadaćama, kao što je to u Briselu modalitet rada", naglasila je Ajhorst i pozdravila dijelovanje i jačanje misije Altea.

Ona je ocijenila i da je BiH u dobroj bezbjednosnoj poziciji zahvaljujući Altea misiji.

Martovska sjednica Evropskog savjeta je izuzetno važna za BiH, naglasila je Ajhorst i podsjetila na nedavni boravak Ursule fon der Lajen u Sarajevu i njene poruke da je potreban značajan napredak do marta.

"Odluku Evropskog savjeta ne mogu da predvidim, ali zadaće su jasne: pregovori sa FRONTEX-om, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Ja to zovem 1+3 uslova. Tu su i pripreme za adekvatan izborni proces. Ja sam bila učesnik pregovora u Neumu... Svi znaju šta se treba uraditi za unapređenje integriteta izbornog procesa", naglasila je Ajhorst.

Upitana da li BiH može dobiti početak pregovora sa stranim državljanima kao sudijama u Ustavnom sudu BiH, Ajhorst je kazala da odluku o pregovorima ne donosi ona već 27 država članica. 

"Lista prioriteta je sužena, ali govorimo o pet sedmica i razmišljali smo šta se realno može ostvariti. Lista zadaća jeste duža, ali pokušali smo biti realni", kaže Ajhorst.

Uz izborne reforme koje će obezbjediti fer i poštene izbore, Ajhorst je pozvala političare da pronađu ješenje i za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rajko VASIĆ

07.02.2024 13:38

Čitam izjavu Čovića-on poziva... Pa čitav život si na vlasti i blokiraš i ti sada morališeš.Fuj

ODGOVORITE
Name

Qqqq

07.02.2024 14:20

Ovdje i nema. Vlasti. Ovo su dzeparosi

ODGOVORITE
Name

Marko BL

07.02.2024 14:22

Kako lazu ovi nasi EU politicare,prevode ih zedne preko vode,cim se vrate u EU ,nasi lopovi nastave po starom,njima je dobro a narod prezivljava!

ODGOVORITE
Name

Jasta

07.02.2024 14:41

Ispunice ko i dosad sto ispunise

ODGOVORITE
Name

re

07.02.2024 15:03

Samo bez ovi na vlasti u BiH, narod bi mogao uznapredovati u EU.

ODGOVORITE
Name

Opet i opet

07.02.2024 15:45

Nikad ova Vlast nece u Evropuuuuu! Ljudi pobogu pa doklee se lažemooooo??? Samo Narod vapi za Evropom i Evropskim pravosudjem! Za spas narodaaa ili Kolektivnooo iselenjeeee! Ovo bezvlasce virkus pljacka otimacina cijenee Evropske plate i penzije ispod socihaleee vlastodrsci kradu izbore i sve od do !! Pljacka stoljecaaaaa! Pune institucijee lopocaaa! Partijska masinerija glasacka natrpana na budzet oglodali drzavu i narod svojim platamaa i privilegijamaaa! A visoki su samooo maloo zabrinutii i mali propusti! Cirkusss nevidjeni! Od rata pljacka trajee

ODGOVORITE
Name

Kakve Vlasti

07.02.2024 15:50

To je teška seljadija !

ODGOVORITE
Name

Hehe

07.02.2024 15:51

Ima Martova koliko hoces.

ODGOVORITE
Name

Eu bih

07.02.2024 15:53

Bice.

ODGOVORITE
Name

Dušan

07.02.2024 19:27

Ko ono otpjeva pokojni Đorđe Balaševič Putuj evropo nemoj čekati na nas....Mi se možemo pridružiti jedino Sjevernoj koreji Kini Eritreji ...to je naš domet..

ODGOVORITE
Name

XOXO

08.02.2024 08:18

Može li EU bez ucjena da riješe i jedan problem? Nema nesposobnijih nazovi političara možda će sledeći biti od znanja,pravde i demokratije10

ODGOVORITE
Name

Sacuvaj nas Boze

08.02.2024 12:15

"Ispuniti zadacu"! Zamislite samo kakva drskost i ponizavanje!

ODGOVORITE