Нема закона против драстичног раста плата политичарима

Савјет министара Босне и Херцеговине је прије скоро годину, тачније 15. марта, донио закључак о изради новог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ како би био смањен јаз између примања функционера и осталих запослених.

Босна и Херцеговина 06.02.2024 | 20:37
Нема закона против драстичног раста плата политичарима

Тадашњи министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија (СНСД) рекао да је закључак да се у року од три мјесеца изради нови закон. Међутим, закон не да није израђен, већ ће по свему судећи проћи још мјесеци и мјесеци прије него што се до њега дође, ако се уопште дође.

Цијела прича о новом закону је покренута када су се јавност и углавном опозиција дигли након што је повећана основица за обрачун плата захваљујући чему су функционери добили и до 650 КМ већу плату, а нпр. војник тек око 90 КМ више...

Без новог закона ће свако наредно повећање основице значити далеко веће повећање плата министара, парламентараца, него војнику, полицајцу...

Шемсудин Дедић,посланик СДА у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, поставио је посланичко питање новом министру финасија и трезора Срђану Амиџићу (СНСД) шта су предузели и када се може очекивати нови закон. Дедић је питање поставио у децембру, а одговор је стигао 2. фебруара, мјесец и по касније.

Тако је одговорено да је у априлу прошле године, дакле мјесец након задужења Савјета министара, Министарство финасија и трезора формирало радну групу, која је потом у мају доставила анализу примјене закона с приједлозима унапређења.

- С тим у вези важно је нагласити да је Министарству током 2023. упућен одређени број иницијатива за измјене и допуне закона које су углавном долазиле од синдиката, а у неким ситуацијама од појединих институција БиХ.

Министарство тренутно анализира достављени документ и упућене иницијативе – одговор је који потписује министар Амиџић.

Окончање активности по питању колективног уговора, барем према одлуци Савјета министара, неће бити баш ускоро. Рок за усаглашавање колективног уговора је шест мјесеци, након чега Савјет министара БиХ у року од 60 дана треба донијети одлуку.

При томе треба имати на уму да синдикати већ 25 година траже колективни уговор, па се покрену неке активности, али без резултата.

(Фактор) Фото:АА/Архив

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бајић Весна

06.02.2024 21:37

Ове срамоте и безвлашћа, нигдје у СВИЈЕТУ нема, као код нас. Политичарима се повећава плата за 650 КМ, за нерад. Поцркали дабогда сви, шта радите овом народу. Доће и вама крај БАГРО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2024 09:39

Сви смо криви. Умјесто што пискарамо по порталима треба да се ујединио и на улицу. Све смијенити и тако стално док не дођу поштени људи на власт. То је једини начин да би нам свима било боље.

Name

Трезор

06.02.2024 22:31

Ха ха ето вам војници ,полицајци масовно напустају и одлазе у пензије иностранство нек вам раде сада министри ,посланици полицијске послове !Некад су летили за тим послом а сад им се сви смију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

06.02.2024 22:53

Баш се секирају због тога.

Name

Бок

06.02.2024 22:52

Могу да раде шта хоће. Свугдје су млади критичка маса и опонент властима. Видјели лопови на власти да то овдје није случај, јер млади овдје критикују преко тастатуре и уз еспресо или бјеже на запад. Политика је уносан посао тамо гдје је народ неписмен и туњав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није реално

07.02.2024 21:01

Ја нзм како плата радника 1000 политицара 7000 о цему прицате?Политицари једу пију ста хоце уз толика примања а ови немају ни топли оброк јадно заиста...И јос политицари говоре добро се зиви!Све те плате треба смањити на 2 хиљаде зато се ови политицари сви редом боре да додју до власти а не зато сто воле народ.

ОДГОВОРИТЕ