Nema zakona protiv drastičnog rasta plata političarima

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je prije skoro godinu, tačnije 15. marta, donio zaključak o izradi novog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kako bi bio smanjen jaz između primanja funkcionera i ostalih zaposlenih.

Bosna i Hercegovina 06.02.2024 | 20:37
Nema zakona protiv drastičnog rasta plata političarima

Tadašnji ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) rekao da je zaključak da se u roku od tri mjeseca izradi novi zakon. Međutim, zakon ne da nije izrađen, već će po svemu sudeći proći još mjeseci i mjeseci prije nego što se do njega dođe, ako se uopšte dođe.

Cijela priča o novom zakonu je pokrenuta kada su se javnost i uglavnom opozicija digli nakon što je povećana osnovica za obračun plata zahvaljujući čemu su funkcioneri dobili i do 650 KM veću platu, a npr. vojnik tek oko 90 KM više...

Bez novog zakona će svako naredno povećanje osnovice značiti daleko veće povećanje plata ministara, parlamentaraca, nego vojniku, policajcu...

Šemsudin Dedić,poslanik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, postavio je poslaničko pitanje novom ministru finasija i trezora Srđanu Amidžiću (SNSD) šta su preduzeli i kada se može očekivati novi zakon. Dedić je pitanje postavio u decembru, a odgovor je stigao 2. februara, mjesec i po kasnije.

Tako je odgovoreno da je u aprilu prošle godine, dakle mjesec nakon zaduženja Savjeta ministara, Ministarstvo finasija i trezora formiralo radnu grupu, koja je potom u maju dostavila analizu primjene zakona s prijedlozima unapređenja.

- S tim u vezi važno je naglasiti da je Ministarstvu tokom 2023. upućen određeni broj inicijativa za izmjene i dopune zakona koje su uglavnom dolazile od sindikata, a u nekim situacijama od pojedinih institucija BiH.

Ministarstvo trenutno analizira dostavljeni dokument i upućene inicijative – odgovor je koji potpisuje ministar Amidžić.

Okončanje aktivnosti po pitanju kolektivnog ugovora, barem prema odluci Savjeta ministara, neće biti baš uskoro. Rok za usaglašavanje kolektivnog ugovora je šest mjeseci, nakon čega Savjet ministara BiH u roku od 60 dana treba donijeti odluku.

Pri tome treba imati na umu da sindikati već 25 godina traže kolektivni ugovor, pa se pokrenu neke aktivnosti, ali bez rezultata.

(Faktor) Foto:AA/Arhiv

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bajić Vesna

06.02.2024 21:37

Ove sramote i bezvlašća, nigdje u SVIJETU nema, kao kod nas. Političarima se povećava plata za 650 KM, za nerad. Pocrkali dabogda svi, šta radite ovom narodu. Doće i vama kraj BAGRO!

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2024 09:39

Svi smo krivi. Umjesto što piskaramo po portalima treba da se ujedinio i na ulicu. Sve smijeniti i tako stalno dok ne dođu pošteni ljudi na vlast. To je jedini način da bi nam svima bilo bolje.

Name

Trezor

06.02.2024 22:31

Ha ha eto vam vojnici ,policajci masovno napustaju i odlaze u penzije inostranstvo nek vam rade sada ministri ,poslanici policijske poslove !Nekad su letili za tim poslom a sad im se svi smiju !

ODGOVORITE
Name

Puki 18

06.02.2024 22:53

Baš se sekiraju zbog toga.

Name

Bok

06.02.2024 22:52

Mogu da rade šta hoće. Svugdje su mladi kritička masa i oponent vlastima. Vidjeli lopovi na vlasti da to ovdje nije slučaj, jer mladi ovdje kritikuju preko tastature i uz espreso ili bježe na zapad. Politika je unosan posao tamo gdje je narod nepismen i tunjav.

ODGOVORITE
Name

Nije realno

07.02.2024 21:01

Ja nzm kako plata radnika 1000 politicara 7000 o cemu pricate?Politicari jedu piju sta hoce uz tolika primanja a ovi nemaju ni topli obrok jadno zaista...I jos politicari govore dobro se zivi!Sve te plate treba smanjiti na 2 hiljade zato se ovi politicari svi redom bore da dodju do vlasti a ne zato sto vole narod.

ODGOVORITE