Оперативна  акција „Зип“ – слободе лишено девет лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту данас су (06.02.2024. године), у склопу оперативне акције „Зип“ на подручју Градачца, Сребреника и Кладња, реализовали претресе пословних и  стамбених објеката и покретних ствари на 13 локација.

Босна и Херцеговина 06.02.2024 | 12:49
Оперативна  акција „Зип“ – слободе лишено девет лица

Слободе је лишено девет лица над којима се у просторијама СИПА-е врши  криминалистичка обрада и  испитивање у својству осумњиченог. О њиховом даљем статусу ће се у законоском року одредити поступајући тужилац. 

Током претреса, откривена је и привремено одузета већа количина новца, више мобилних телефона, разна документација и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Истовремено у оквиру ове акције, полицијски службеници МУП-а Репубилке Хрватске, на свом подручју проводе оперативну акцију кодног назива „Велики транспорт“ усмјерену на борбу против  илегалних миграција.

Оперативна акција „Зип“ проведена је по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелима „Кријумчарење лица“,

Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине и у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Хрватске, МУП-а Тузланског кантона, те уз оперативну подршку Еуропола.

Такође, након вишемјесечне проведене истраге у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Хрватске, уз подршку Еуропола, задокументовано је кријумчарење око 70 лица држављана Републике Турске из Босне и Херцеговину у Републику Хрватску, те даље у земље Европске уније.

Кријумчарење је вршено на начин да су лица превожена скривена у камионима са територије Босне и Херцеговине на подручје Републике Хрватске.

Осим наведеног, полицијски службеници СИПА-е су током рада на предмету, на простору Широког Бријега открили фабрику за илегалну производњу цигарета које су биле намјењене за европско тржиште, саопштено је из СИПА-е.

 (БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Судионици

06.02.2024 13:02

Велико Браво за Сипу ,сада вам је јасно када је гранични полицајац на подручју границног прелаза Стрмица разбио велику количину сверцованих цигарета из БиХ за Хрватску две хладњаче Хрватских рег ознака обе су исле и натворане из Широког Бријега!Полицајца су прогањали готово читаву деценију на разно разне начине од покусаја отказа ка Министарству правде на однову фалсификованих података директора грничне полиције Винка Думанчића,пријетњи,пребацивања на други прелаз Велику Кладусу ,до узимањем униформе и деградацијом радног мјеста!Све је то на својим прсима јуначки издржао полицајац Далибор Палалић свака му част!Новински листови Дани,Пресс РС су писали о овом криминалу Борис Кнежевић новинар и Џенана Крушко уредница магазина Дани!Сипа је тужилаштву 11.06.2010 године доставила извјестај тужитељству БиХ о кријумчарењу цигарета преко Стрмице!Због корупције нико никад није осуђен или позван на одговорност!Интересантно је да су велики полициски шефови из врха граничне полиције по Хрватској линији били умјесани и саучесници у том шверцу цигарета ! Ово је БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2024 15:07

Па и СИПА је то тада затаскавала. Све радио кретен Дјуро Кнезевиц са својим златним знацкама.

Name

Ххха

06.02.2024 16:25

СИПА је као о ова држава. Значи, дезоријентисана и нејасна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

07.02.2024 03:15

Сума сумарум: Не носите уз себе паре и мобилни телефон, јер остајете без истих и бивате етикетирани као криминалац.

ОДГОВОРИТЕ