Operativna  akcija „Zip“ – slobode lišeno devet lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (06.02.2024. godine), u sklopu operativne akcije „Zip“ na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, realizovali pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Bosna i Hercegovina 06.02.2024 | 12:49
Operativna  akcija „Zip“ – slobode lišeno devet lica

Slobode je lišeno devet lica nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši  kriminalistička obrada i  ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac. 

Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Istovremeno u okviru ove akcije, policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području provode operativnu akciju kodnog naziva „Veliki transport“ usmjerenu na borbu protiv  ilegalnih migracija.

Operativna akcija „Zip“ provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje lica“,

Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona, te uz operativnu podršku Europola.

Takođe, nakon višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 lica državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za evropsko tržište, saopšteno je iz SIPA-e.

 (BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sudionici

06.02.2024 13:02

Veliko Bravo za Sipu ,sada vam je jasno kada je granični policajac na području granicnog prelaza Strmica razbio veliku količinu svercovanih cigareta iz BiH za Hrvatsku dve hladnjače Hrvatskih reg oznaka obe su isle i natvorane iz Širokog Brijega!Policajca su proganjali gotovo čitavu deceniju na razno razne načine od pokusaja otkaza ka Ministarstvu pravde na odnovu falsifikovanih podataka direktora grnične policije Vinka Dumančića,prijetnji,prebacivanja na drugi prelaz Veliku Kladusu ,do uzimanjem uniforme i degradacijom radnog mjesta!Sve je to na svojim prsima junački izdržao policajac Dalibor Palalić svaka mu čast!Novinski listovi Dani,Press RS su pisali o ovom kriminalu Boris Knežević novinar i Dženana Kruško urednica magazina Dani!Sipa je tužilaštvu 11.06.2010 godine dostavila izvjestaj tužiteljstvu BiH o krijumčarenju cigareta preko Strmice!Zbog korupcije niko nikad nije osuđen ili pozvan na odgovornost!Interesantno je da su veliki policiski šefovi iz vrha granične policije po Hrvatskoj liniji bili umjesani i saučesnici u tom švercu cigareta ! Ovo je BOSNA I HERCEGOVINA

ODGOVORITE
Name

Re

06.02.2024 15:07

Pa i SIPA je to tada zataskavala. Sve radio kreten Djuro Knezevic sa svojim zlatnim znackama.

Name

Hhha

06.02.2024 16:25

SIPA je kao o ova država. Znači, dezorijentisana i nejasna.

ODGOVORITE
Name

О_о

07.02.2024 03:15

Suma sumarum: Ne nosite uz sebe pare i mobilni telefon, jer ostajete bez istih i bivate etiketirani kao kriminalac.

ODGOVORITE