Нови цјеновник здравствених услуга донио проблеме

Рјешења за нагомилане проблеме у здравственом сектору у Републици Српској су на дугом штапу. Предсједник Србије најављује реконструкцију породилишта у Бањалуци, док Универзитетско клинички центар у Бањалуци прави гараже по баснословним цијенама. Пацијенти обољели од карцинома још чекају Национални регистар обољелих.

Република Српска 05.02.2024 | 20:02
Нови цјеновник здравствених услуга донио проблеме

Очекивано, дугови здравствених установа расту, а са ИЗИС – ом се сви сналазе како знају и умију – и пацијенти и здравствени радници. У магли проблема са ИЗИС – ом, скоро па непримјетно је прошао и нови цјеновник услуга у здравству Републике Српске, који је на снази од почетка ове године.

Док здравство грца у дуговима и проблемима са ИЗИС – ом, пацијенти ходају с једне адресе на другу. Новим цјеновником услуга који је на снази од почетка ове године, не могу превити рану у амбуланти породичне медицине, замијенити уринарни катетер или примити кисеоничку терапију, као што је то досад било, већ у болници или хитној помоћи. На медицинском терену – хаотично стање.

"Хитно стање срчаног удара, астме које захтијева кисеоник може се десити било гдје. То се може десити било гдје, 50 километара одавде гдје пацијент не може добити ту услугу", објашњава др Александар Миличевић, из Одбора за здравство СДС-а.

Обољели од карцинома, према новом спсику не могу више урадити комплетан преглед у амбулантама породичне медицине. Чекање у редовима је за њихово здравље погубно, а успостављање реда је кључно за најтеже дијагнозе, поручују за БН пацијенти обољели од карцинома.

"Ми бисмо замолили да нам се олакша, да добијемо упутнице за онкологију. Самим тим не чекамо и не губимо наше драгоцјено вријеме које нам је неопходно", каже Мирјана Кнежевић, обољела од карцинома, Удружење "Диши за живот".

"Ја сам пацијент већ двије године и имала сам срећу да кренем са имунолошком терапијом и ево видите ме. Потребно је да се подигне свијест надлежнима и да нам се омогући фонд како се не би оволико чекало, јер пуно значи кад се на вријеме крене с овом терапијом", поручује Јадранка Бујић, обољела од карцинома, Удружење Диши за живот.

"Неопходно је успостављање Националног регистра обољелих. Они који одлучују о начину трошења средстава морају имати јасну ситуацију. Колики је број, које су врсте болесника, која старосна структура. Јер само тако можемо донијети и правилније одлуке", каже Сека Џелић, обољела од карцинома, Удружења "Диши за живот".

Док се надлежни баве неразумним измјенама на терену, дугови здравствених установа се гомилају. Посљедња у низу информација је парадокс у бањалучком Дому здравља који је подигао кредит од 2 милиона марака како би исплатио плате радницима. Упућени сматрају да је главни кривац за све што се дешава у здравству – политика.

"Ево сада након 10 година могу рећи да је кључ промјена у здравственом систему његова деполитизација. Здравствене установе су страначки плијен, и они када узму тај плијен, гледају да пуне своје касе, а не бавежи се њима као са јавним добром.

Друга ствар која је још страшнија је што се на начелника мјеста, помоћника директора стављауу страначки људи. Па чак и специјализације и субспецијализације одлучује се по страначкој основи ко ће то бити. Враћање конкурса и помјерање кадрова могло би дати резултат", поручује Слободан Станић, бивши министар здравља РС.

А колатерална штета, поред пацијената, су они здравствени радници који још нису ни стигли до специјализације, попут хитне помоћи или амбуланте породичне медицине. Примјер је и недавни напад на радника у хитној у Приједору, због чега су његове колеге и протестовале са захтјевом да им се обезбиједи статус службеног лица.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мијун

05.02.2024 20:11

Е бас вам тако и треба за тосте гласали,добро је бице и горе ,глупи народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

06.02.2024 06:14

Мањина огромна је гласала за њих. Избори су покрадени. ПРОБУДИТЕ СЕ !!!

Name

Бијељина

05.02.2024 20:45

Директорица Дом здравља у Бијељини новом систематизацијом повећала плату себи, помоћницицама дитектора, измисља нова сефовска мјеста и признаје висе сколе чиме директно угрозава пословање Дома здравља, ухљебава кадар снсд- а који од тих повисица одредјен постотак враћају снсд странци у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

05.02.2024 22:26

Немојте о директорици Дјукин сад кад је на одмору на Маурицијусу па не може да демантује изречено.

Name

Мо

05.02.2024 21:08

Ако је ово тацно, засто министарство није о овоме информисало јавност унапријед?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2024 21:35

Ко да информисе када су сви мафијаси.

Name

Виц

05.02.2024 22:53

ови из сдс су велики здравствени стручњаци, а кнежевићка нарочито. за свој џеп и фотељу би дали и задњу кап народне крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онлолошки павијент

05.02.2024 23:22

Зашто нико не испита центар за радиологију, како приварна фирма из Београда може на укц БЛ да изнајми апарате за зрачење. Па зар укц БЛ нема апарате своје и зашто. Ако имаш везу доћеш прије на ред за зрачење а ако немаш чекаш да те позову....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миранда.

06.02.2024 00:25

Битан је цјеновник а сто нам је здравство да не казем гдје,то ником ниста...Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

06.02.2024 06:56

Проблеми здравства Српске мање-више су познати, а на неке сте указали и у овом тексту. Међутим, погледавши наслов "Нови цјеновник.." очекивао сам конкретније информације о новим цијенама здравствних услуга, а не само проблеме који су грађанима-пацијентима мање-више познати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

06.02.2024 08:45

Јел нормално да је преглед доктора у дому здравља 1 марку а млијеко и хљеб 2,50 ,цигаре 6 ..,, нигдје у Свијету нема јефтинијег здравства, зато су у дуговима

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву си

06.02.2024 16:02

Покусаји нашег социјалног и здравственог осигурања да јефтино функционишу ( а и то због гласача) не могу проћи. Иде се у дубиозу и то огромну. Проценат за плацање соц. и здр. осигурања мора се повећавати континуирано сваких 6 мјесеци јер све поскупљује а и здр. радницима морају расти плате. Невезано за криминал и корупцију ( то има ко мислити) здравство мора имати све више и више пара и то је закон.

Name

Ма

06.02.2024 16:39

Није то нормално .али зар је нормално да нам од плата одузимају 200,300 и висе КМ за доприносе за здравствено а да све плаћамо! Плус сто врло често плаћамо и приватне услуге.. Бар да нам не одузимају од плата...

Name

Цврц

06.02.2024 15:38

Па ви стварно нисте нормални ! Ова говори да је кренула одмах са биолошком терапијом, па сто не рече колико кошта једна само терапија ! Све ово причате и лупате, ниђе везе ! Само пљујете ! Грооозни сте ! Грозниииии. Капа доле упосленима од носача до министра ! Па сто не питате Драска сто је дигнут кредит ако стварно јест, дом здравља је надлежност града ! Ма мрс. Зло сте.

ОДГОВОРИТЕ