Novi cjenovnik zdravstvenih usluga donio probleme

Rješenja za nagomilane probleme u zdravstvenom sektoru u Republici Srpskoj su na dugom štapu. Predsjednik Srbije najavljuje rekonstrukciju porodilišta u Banjaluci, dok Univerzitetsko klinički centar u Banjaluci pravi garaže po basnoslovnim cijenama. Pacijenti oboljeli od karcinoma još čekaju Nacionalni registar oboljelih.

Republika Srpska 05.02.2024 | 20:02
Novi cjenovnik zdravstvenih usluga donio probleme

Očekivano, dugovi zdravstvenih ustanova rastu, a sa IZIS – om se svi snalaze kako znaju i umiju – i pacijenti i zdravstveni radnici. U magli problema sa IZIS – om, skoro pa neprimjetno je prošao i novi cjenovnik usluga u zdravstvu Republike Srpske, koji je na snazi od početka ove godine.

Dok zdravstvo grca u dugovima i problemima sa IZIS – om, pacijenti hodaju s jedne adrese na drugu. Novim cjenovnikom usluga koji je na snazi od početka ove godine, ne mogu previti ranu u ambulanti porodične medicine, zamijeniti urinarni kateter ili primiti kiseoničku terapiju, kao što je to dosad bilo, već u bolnici ili hitnoj pomoći. Na medicinskom terenu – haotično stanje.

"Hitno stanje srčanog udara, astme koje zahtijeva kiseonik može se desiti bilo gdje. To se može desiti bilo gdje, 50 kilometara odavde gdje pacijent ne može dobiti tu uslugu", objašnjava dr Aleksandar Miličević, iz Odbora za zdravstvo SDS-a.

Oboljeli od karcinoma, prema novom spsiku ne mogu više uraditi kompletan pregled u ambulantama porodične medicine. Čekanje u redovima je za njihovo zdravlje pogubno, a uspostavljanje reda je ključno za najteže dijagnoze, poručuju za BN pacijenti oboljeli od karcinoma.

"Mi bismo zamolili da nam se olakša, da dobijemo uputnice za onkologiju. Samim tim ne čekamo i ne gubimo naše dragocjeno vrijeme koje nam je neophodno", kaže Mirjana Knežević, oboljela od karcinoma, Udruženje "Diši za život".

"Ja sam pacijent već dvije godine i imala sam sreću da krenem sa imunološkom terapijom i evo vidite me. Potrebno je da se podigne svijest nadležnima i da nam se omogući fond kako se ne bi ovoliko čekalo, jer puno znači kad se na vrijeme krene s ovom terapijom", poručuje Jadranka Bujić, oboljela od karcinoma, Udruženje Diši za život.

"Neophodno je uspostavljanje Nacionalnog registra oboljelih. Oni koji odlučuju o načinu trošenja sredstava moraju imati jasnu situaciju. Koliki je broj, koje su vrste bolesnika, koja starosna struktura. Jer samo tako možemo donijeti i pravilnije odluke", kaže Seka Dželić, oboljela od karcinoma, Udruženja "Diši za život".

Dok se nadležni bave nerazumnim izmjenama na terenu, dugovi zdravstvenih ustanova se gomilaju. Posljednja u nizu informacija je paradoks u banjalučkom Domu zdravlja koji je podigao kredit od 2 miliona maraka kako bi isplatio plate radnicima. Upućeni smatraju da je glavni krivac za sve što se dešava u zdravstvu – politika.

"Evo sada nakon 10 godina mogu reći da je ključ promjena u zdravstvenom sistemu njegova depolitizacija. Zdravstvene ustanove su stranački plijen, i oni kada uzmu taj plijen, gledaju da pune svoje kase, a ne baveži se njima kao sa javnim dobrom.

Druga stvar koja je još strašnija je što se na načelnika mjesta, pomoćnika direktora stavljauu stranački ljudi. Pa čak i specijalizacije i subspecijalizacije odlučuje se po stranačkoj osnovi ko će to biti. Vraćanje konkursa i pomjeranje kadrova moglo bi dati rezultat", poručuje Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

A kolateralna šteta, pored pacijenata, su oni zdravstveni radnici koji još nisu ni stigli do specijalizacije, poput hitne pomoći ili ambulante porodične medicine. Primjer je i nedavni napad na radnika u hitnoj u Prijedoru, zbog čega su njegove kolege i protestovale sa zahtjevom da im se obezbijedi status službenog lica.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mijun

05.02.2024 20:11

E bas vam tako i treba za toste glasali,dobro je bice i gore ,glupi narode

ODGOVORITE
Name

Igor

06.02.2024 06:14

Manjina ogromna je glasala za njih. Izbori su pokradeni. PROBUDITE SE !!!

Name

Bijeljina

05.02.2024 20:45

Direktorica Dom zdravlja u Bijeljini novom sistematizacijom povećala platu sebi, pomoćnicicama ditektora, izmislja nova sefovska mjesta i priznaje vise skole čime direktno ugrozava poslovanje Doma zdravlja, uhljebava kadar snsd- a koji od tih povisica odredjen postotak vraćaju snsd stranci u Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

Xy

05.02.2024 22:26

Nemojte o direktorici Djukin sad kad je na odmoru na Mauricijusu pa ne može da demantuje izrečeno.

Name

Mo

05.02.2024 21:08

Ako je ovo tacno, zasto ministarstvo nije o ovome informisalo javnost unaprijed?

ODGOVORITE
Name

Re

05.02.2024 21:35

Ko da informise kada su svi mafijasi.

Name

Vic

05.02.2024 22:53

ovi iz sds su veliki zdravstveni stručnjaci, a kneževićka naročito. za svoj džep i fotelju bi dali i zadnju kap narodne krvi.

ODGOVORITE
Name

Onlološki pavijent

05.02.2024 23:22

Zašto niko ne ispita centar za radiologiju, kako privarna firma iz Beograda može na ukc BL da iznajmi aparate za zračenje. Pa zar ukc BL nema aparate svoje i zašto. Ako imaš vezu doćeš prije na red za zračenje a ako nemaš čekaš da te pozovu....

ODGOVORITE
Name

Miranda.

06.02.2024 00:25

Bitan je cjenovnik a sto nam je zdravstvo da ne kazem gdje,to nikom nista...Tuga

ODGOVORITE
Name

Pacijent

06.02.2024 06:56

Problemi zdravstva Srpske manje-više su poznati, a na neke ste ukazali i u ovom tekstu. Međutim, pogledavši naslov "Novi cjenovnik.." očekivao sam konkretnije informacije o novim cijenama zdravstvnih usluga, a ne samo probleme koji su građanima-pacijentima manje-više poznati.

ODGOVORITE
Name

..

06.02.2024 08:45

Jel normalno da je pregled doktora u domu zdravlja 1 marku a mlijeko i hljeb 2,50 ,cigare 6 ..,, nigdje u Svijetu nema jeftinijeg zdravstva, zato su u dugovima

ODGOVORITE
Name

U pravu si

06.02.2024 16:02

Pokusaji našeg socijalnog i zdravstvenog osiguranja da jeftino funkcionišu ( a i to zbog glasača) ne mogu proći. Ide se u dubiozu i to ogromnu. Procenat za placanje soc. i zdr. osiguranja mora se povećavati kontinuirano svakih 6 mjeseci jer sve poskupljuje a i zdr. radnicima moraju rasti plate. Nevezano za kriminal i korupciju ( to ima ko misliti) zdravstvo mora imati sve više i više para i to je zakon.

Name

Ma

06.02.2024 16:39

Nije to normalno .ali zar je normalno da nam od plata oduzimaju 200,300 i vise KM za doprinose za zdravstveno a da sve plaćamo! Plus sto vrlo često plaćamo i privatne usluge.. Bar da nam ne oduzimaju od plata...

Name

Cvrc

06.02.2024 15:38

Pa vi stvarno niste normalni ! Ova govori da je krenula odmah sa biološkom terapijom, pa sto ne reče koliko košta jedna samo terapija ! Sve ovo pričate i lupate, niđe veze ! Samo pljujete ! Grooozni ste ! Grozniiiii. Kapa dole uposlenima od nosača do ministra ! Pa sto ne pitate Draska sto je dignut kredit ako stvarno jest, dom zdravlja je nadležnost grada ! Ma mrs. Zlo ste.

ODGOVORITE