Све нестабилнији однос између двојице лидера

Џо Бајден је наводно назвао Бењамина Нетањахуа „је**но лошим момком“, усред растућих тензија између САД и Израела.

Свијет 05.02.2024 | 16:17
Све нестабилнији однос између двојице лидера

Односи између двојице лидера постали су све нестабилнији, а Бајден и даље подржава рјешење за Израел и Палестину које подразумијева формирање двије државе, приједлог који је Нетањаху одбацио.

Бајден је приватно назвао израелског премијера „лошим је**ним момком“, објавио је новински сајт Политико, позивајући се на изворе који су разговарали са предсједником.

Ендрју Бејтс, портпарол Бајдена, оштро је негирао оптужбе, рекавши за Политико да „предсједник то није рекао, нити би то рекао“.

Додао је да пар има „деценијски дугу везу која је с поштовањем у јавности и приватно“.

Ово је откривено у тренутку када је Ентони Блинкен, амерички државни секретар, у најновијој посјети Блиском истоку.

Бајденов дубоко усађени страх је, како пише Политико, да Нетањаху жели да увуче САД у шири рат на Блиском истоку, сукоб који би осигурао да америчко оружје настави да дотиче у регион, да ускоро услиједе и америчке трупе.

Није да би предсједник икада такве ствари говорио јавно. Међутим, он почиње да предузима кораке показујуц́и пропалестинским активистима да чује њихове жалбе.

Бајденови сарадници су очигледно апсорбовали ударац који су добили чак и од пријатељских демократских посланика зато што у званичним изјавама које су издали поводом 100 дана од напада Хамаса на Израел 7. октобра нису спомињали страдање Палестинаца.

У Америци чак и најокорелији произраелски демократски политичари постају све више огорчени на Нетањахуа и његову политику према Гази.

Државни секретар САД Ентони Блинкен разговарао је са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном о његовим састанцима у Израелу и на окупираној Западној обали, саопштио је данас портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.

Блинкен је јуче започео посјету Саудијској Арабији, Египту, Катару, Израелу и Западној обали, која ће трајати до 8. фебруара.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лаик

05.02.2024 16:33

Нисам неко ко се бави пророчанствима, ниту вјерујем у такве ствари, али мислим, да ће Израел напасти Иран, и то снажно, са нуклеарним оружјем, после тога, ни Бог нам неће помоћи ! До тада, уживајте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лаик

05.02.2024 20:11

Бас си царе лаик. Дал вти иксд слусас инфо или документарен програме. Иран би био јаци од Америке кад би се ратовало. А ти сад га ували да би Израел бацио атомску. Неј де то бас Тако царе мој.

Name

Ццц

05.02.2024 16:42

Ово је за оне који не виде даље од два метра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазим

05.02.2024 16:44

Цркли обадвојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.02.2024 16:57

Он прица у незнању ко њега изабра. Сад им треба растурит дрзаву док је заборавко на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарса

05.02.2024 19:19

По наративу за наивне ако их упсте и има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.02.2024 21:40

Овај десно је нестабилан сам са собом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миломир

06.02.2024 19:56

То су само маске Знају Амери да су Зидови највеци светски параси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

07.02.2024 00:31

Двије нестабилне свјетске главе

ОДГОВОРИТЕ