Sve nestabilniji odnos između dvojice lidera

Džo Bajden je navodno nazvao Benjamina Netanjahua „je**no lošim momkom“, usred rastućih tenzija između SAD i Izraela.

Svijet 05.02.2024 | 16:17
Sve nestabilniji odnos između dvojice lidera

Odnosi između dvojice lidera postali su sve nestabilniji, a Bajden i dalje podržava rješenje za Izrael i Palestinu koje podrazumijeva formiranje dvije države, prijedlog koji je Netanjahu odbacio.

Bajden je privatno nazvao izraelskog premijera „lošim je**nim momkom“, objavio je novinski sajt Politiko, pozivajući se na izvore koji su razgovarali sa predsjednikom.

Endrju Bejts, portparol Bajdena, oštro je negirao optužbe, rekavši za Politiko da „predsjednik to nije rekao, niti bi to rekao“.

Dodao je da par ima „decenijski dugu vezu koja je s poštovanjem u javnosti i privatno“.

Ovo je otkriveno u trenutku kada je Entoni Blinken, američki državni sekretar, u najnovijoj posjeti Bliskom istoku.

Bajdenov duboko usađeni strah je, kako piše Politiko, da Netanjahu želi da uvuče SAD u širi rat na Bliskom istoku, sukob koji bi osigurao da američko oružje nastavi da dotiče u region, da uskoro uslijede i američke trupe.

Nije da bi predsjednik ikada takve stvari govorio javno. Međutim, on počinje da preduzima korake pokazujući propalestinskim aktivistima da čuje njihove žalbe.

Bajdenovi saradnici su očigledno apsorbovali udarac koji su dobili čak i od prijateljskih demokratskih poslanika zato što u zvaničnim izjavama koje su izdali povodom 100 dana od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra nisu spominjali stradanje Palestinaca.

U Americi čak i najokoreliji proizraelski demokratski političari postaju sve više ogorčeni na Netanjahua i njegovu politiku prema Gazi.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom o njegovim sastancima u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je danas portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Blinken je juče započeo posjetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Laik

05.02.2024 16:33

Nisam neko ko se bavi proročanstvima, nitu vjerujem u takve stvari, ali mislim, da će Izrael napasti Iran, i to snažno, sa nuklearnim oružjem, posle toga, ni Bog nam neće pomoći ! Do tada, uživajte !

ODGOVORITE
Name

Re laik

05.02.2024 20:11

Bas si care laik. Dal vti iksd slusas info ili dokumentaren programe. Iran bi bio jaci od Amerike kad bi se ratovalo. A ti sad ga uvali da bi Izrael bacio atomsku. Nej de to bas Tako care moj.

Name

Ццц

05.02.2024 16:42

Ово је за оне који не виде даље од два метра.

ODGOVORITE
Name

Hazim

05.02.2024 16:44

Crkli obadvojica

ODGOVORITE
Name

Xx

05.02.2024 16:57

On prica u neznanju ko njega izabra. Sad im treba rasturit drzavu dok je zaboravko na vlasti

ODGOVORITE
Name

Farsa

05.02.2024 19:19

Po narativu za naivne ako ih upste i ima.

ODGOVORITE
Name

Milan

05.02.2024 21:40

Ovaj desno je nestabilan sam sa sobom!

ODGOVORITE
Name

Milomir

06.02.2024 19:56

To su samo maske Znaju Ameri da su Zidovi najveci svetski parasi.

ODGOVORITE
Name

xxxx

07.02.2024 00:31

Dvije nestabilne svjetske glave

ODGOVORITE