Четири шумска газдинства пред забраном рада

Шумска газдинства „Зеленгора“ Калиновик, „Трескавица“ Трново, „Добој“ из Добоја и „Мајевица“ из Лопара немају важеће шумско-привредне основе због чега им пријети забрана редовне сјече или практично забрана рада, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 03.02.2024 | 14:16
Четири шумска газдинства пред забраном рада

Ова четири шумска газдинства од почетка године раде без шумско-привредних основа (ШПО) као најважнијег планског документа без кога практично не би смјели да изводе никакве радове на подручју газдинства.

Упркос томе, у овим газдинствима изводе радове на основу привременог сјекореда за који су добили сагласност управе „Шума Српске“, али из републичке шумарске инспекције кажу за ЦАПИТАЛ да се у газдинствима која немају важећу шумско-привредну основу изриче мјера забране редовне сјече.

Директор ШГ „Трескавица“ Трново Мирослав Бјелица потврдио је за ЦАПИТАЛ да ово газдинство нема усвојену ШПО и да тренутно ради по привременом сјекореду.

„Ми имамо информацију да је наша ШПО готова и да би врло брзо требала да буде усвојена, а до тада радимо по привременом сјекореду“, каже кратко Бјелица.

И директор ШГ „Добој“ Драган Бањац кратко је потврдио за наш портал да је десетогодишња ШПО за ово газдинство истекла прошле године и да раде по привременом сјекореду, док директори ШГ „Мајевица“ Лопаре Милан Тодоровић и „Зеленгора“ Калиновик Бранка Бозало који су недавно именовани на те функције нису одговарали на наше позиве.

Из Инспектората РС одговорили су да републичка шумарска инспекција у јануару ове године није вршила контроле у шумским газдинствима „Зеленгора“, „Трескавица“, „Добој“ и „Мајевица“, те да без извршене контроле не могу тврдити да ли је за та газдинства усвојена нова шумскопривредна основа.

Према њиховим ријечима, пракса републичке шумарске инспекције је да се у зимском периоду почетком године, када радови у шумарству мирују, већа пажња посвети сектору ловства, како би се са побољшањем временских прилика и успостављањем услова на терену, кадровски ресурси могли усмјерити на теренски рад директно у шумским газдинствима.

С тим у вези, наводе даље из Инспектората РС, у наредном периоду је планирана контрола доношења годишњег плана газдовања шумама, као и провођења мјера заштите шума од пожара, а у оквиру којих ће бити утврђено и да ли шумска газдинства имају важеће шумскопривредне основе.

“У случају да се утврди да шумско газдинство не посједује важећу шумскопривредну основу, инспектор изриче мјеру забране редовне сјече која остаје на снази до отклањања утврђених пропуста“, каже се у одговору на питања ЦАПИТАЛ-а.

Из Инспектората даље прецизирају да је у складу са законом о шумама, јавно предузеће шумарства „Шуме РС“, односно Истраживачко-развојни и пројектни центар Бањалука као њен организациони дио дужан израђивати шумско-привредне основе за шуме.

„Приједлог шумско-привредне основе се у прописаној процедури упућују ресорном министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које га доставља на мишљење општини за чију територију се ради ШПО. Уколико је добијено позитивно мишљење Комисије за рецензију ШПО, министарство доноси рјешење о давању сагласности на основу“, објашњавају из Инспектората.

Наш саговорник одлично упућен у стање у шумарству каже да шумска газдинства не би смјела ништа да раде без усвојене ШПО и објашњава да је то као да неко гради кућу без грађевинске дозволе и мимо регулационог плана.

„Замислите да имате аутомобил у одличном стању коме ништа не фали и који би без проблема могао у саобраћај, али није регистрован. Ви можете возити док вас не ухвати полиција или док не направите саобраћајну несрећу. Тако је исто и са газдинствима. У њима се може радити док не дође шумарска инспекција која на увид прво тражи ШПО. Ако то немате, они су по закону обавезни да вам забране сјечу“, објашњава наш саговорник који је инсистирао на анонимности.

За разлику од Инспектората РС који нам је у најкраћем року послао одговоре из „Шума Српске“ јуче нису одговорили на наша питања ко је одговоран за то што четири газдинства немају важеће шумско-привредне основе, као ни на питања по којим планским документима тренутно раде за газдинства и ко ће бити одговоран ако се деси нека несрећа приликом извођења радова у газдинству које послује без ШПО.

(Цапитал)  Фото:Пиxабаy

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лија

03.02.2024 14:20

Шта ће Деба сад, одакле ће црпити новац?? Како владати у оскрнављеном Калиновику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЛОВИЋ-КНЕЖИЋ

05.02.2024 19:43

Дођите И ШИПОВО ПА ИЗМЈЕРИТЕ ЗАЛИХЕ ПО ЛАГЕРИМА ПА САБЕРИТЕ СТАЊЕ И УТВРДИТЕ МАЊАК ЈЕР У ТОТАЛНОМ МИНУСУ СМО АЛИ ВИДИМО КАО ДА ИМА ЗАЛИХА ПО ЛАГЕРИМА.

Name

мајевица

03.02.2024 14:29

Мајевицу су задњих 5 година сијекли од јануара до децембра све мјесеце у години и готов су све исјекли да би је ослободили да копаче литијума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

03.02.2024 15:45

Голу сјецу сад це попунити РУДАРЕЊЕ! масакр над сумама масакр над планинанамааа ријекамаа нароx растјералии опљацкалииСве категорије ! Радникеее Пензионере све социјалне категоријее Сиротињу наоравили од истатк и сад купују за Сигуран Глас! Зло невидјено!

Name

СОКОЛАЦ

03.02.2024 15:29

Ово треба закљуцати под хитно,темпирана бомба,надуван резултат,књизење обавеза из 2023 не иде лако у САП,проблеми велики!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

а колико..

03.02.2024 15:29

их има у бијељини и околини које би требало кљуц у браву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

03.02.2024 15:44

За основе је криво ЈП шуме РС,оно израђује основе преко ИРЦа, коме не плаћа радове ..а Прпоинтеру све исплаћено авансно....пропаст система.Све то треба посмјењивати и процесуирати у задњих 15 година...уништили су шуме РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

03.02.2024 15:58

Напримали су менаџера, преко 3500 вишка радника ,неписмени менаџери у Управи ЈП,не знају шта је кубик а воде ЈП Ш РС.Ово је невуђен парадокс,треба ту багру растјерати а одговорне позатворати.Уништили су шуме тотално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре шумср

03.02.2024 19:50

Шумару не лупај глупости, какве 3500 вишка, вишак радника је око 700. Ал није то проблем у ЈПШ, проблем је нереално ниска цијена дрвних сортимента, а што погодује дрвопрерађивачима и ЈПШ баца у дубиозу

Name

Мајевица

03.02.2024 16:34

Припрема се пут за копање литијума на Мајевици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гори гора

03.02.2024 17:13

Гори боровина.

ОДГОВОРИТЕ