Касне субвенције за стамбене кредите у Српској

Стамбено питање је једно од најважнијих код младих брачних парова. На путу ка рјешењу тог питања налазе се многе препреке, а пут је тежи када нема довољно подстицаја. Младе брачне парове са стамбеним кредитом Влада Републике Српске ставила је на дно листе приоритета. Колико је владајучој структури стало да млади остану овдје?

Република Српска 02.02.2024 | 10:19
Касне субвенције за стамбене кредите у Српској

Влада Републике Српске обавезала се да ће пружати подршку младим брачним паровима који су се задужили за своју прву некретнину. Субвенцијама Влада би требала рефундирати 1% камате. Међутим, субвенције се не исплаћују већ мјесецима. Из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске за један писани медиј рекли су да исплате врше по приоиритетима. 

“С обзиром на то да је претходна буџетска година била изазовна и да се исплате из буџета врше према одређеним приоритетима, дошло је до одступања у редовности исплате субвенција. Свим корисницима се захваљујемо на стрпљењу и понављамо да ће све обавезе Министарства бити регулисане до краја буџетске године", саопштено је  из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Кашњење субвенција само је један од примјера односа власти према младима, тврди Тања Вукомановићн посланик у Народној скупштини Републике Српске. Пуно је најављених пројеката подршке који никада нису реализоване.

„То су: стратегија демографског развоја и  социјална карта. Све што се тиче младих људи остало је само на обећању. 2019. године су из СНСД-а обечали да ће Влада реализовати кредите за младе брачне парове од 30 хиљада, од тога није било ношта, а прошло је већ 5 година", изјавила је Тања Вукомановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске

Често се од стране политичара могу чути различите мантре о породици као основној челији друштва. Да би се породице задржале у овом друштву, потребно је предузети неке конкретне кораке.

„На том питању треба озбиљно да се ради, оно треба да постане императив свих одлука и сједница. Уколико останемо без младих људи, на чему остаје наша земља? Треба им се омогућити оно основно, а то је кров над главом", казала је Мирјана Чеко, социолог

Све мање ученика у школским клупама и фрапантене бројке младих који свакодневно напуштају земљу, можда су еклатантан примјер како власт брине за младе људе.

(БН) Фото:БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ђоле

02.02.2024 11:17

Шта код нас некасни да ми је знати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

02.02.2024 11:32

Ово је тек мала назнака урушавања стабилности јавних финансија која ће се у будућности десити, због енормне пљачке и погрешне стратегије развоја РС, коју проводи црвена мафија последњих 18 година. Возићемо се ауто путевима, али у једном смјеру према иностранству, умјесто да смо јачали привреду, животни стандард, а тиме посредно утицали на наталитет и одрживост народа на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

02.02.2024 12:21

Да није зора попила па мамура

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

02.02.2024 13:01

Доста је што су вам и обећали,прво док себе подмире а ако остане шта биће и зато, до тад остаје вам да се жалите на Вишка и клапу и само да их што више прозивате у јавности,можда се смилују па уплате некако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

02.02.2024 13:03

Добро вам је Миле реко у Божићној честитки,,Ко је преживио прошлу годину,ову је најебо"🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

02.02.2024 13:46

Само возови не касне. Зато што их нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

02.02.2024 16:51

Неће ни требати ускоро субвенције. На стамбене кредите у ИРБ -у чека се шест мјесеци. ИРБ дијели "позајмице" привилегованим корисницима, нетранспарентно, купују хартије од вриједности Републике Српске, а немају пара за стамбене кредите за младе и остале. Као да су они битни за ИРБ -е.

ОДГОВОРИТЕ