Kasne subvencije za stambene kredite u Srpskoj

Stambeno pitanje je jedno od najvažnijih kod mladih bračnih parova. Na putu ka rješenju tog pitanja nalaze se mnoge prepreke, a put je teži kada nema dovoljno podsticaja. Mlade bračne parove sa stambenim kreditom Vlada Republike Srpske stavila je na dno liste prioriteta. Koliko je vladajučoj strukturi stalo da mladi ostanu ovdje?

Republika Srpska 02.02.2024 | 10:19
Kasne subvencije za stambene kredite u Srpskoj

Vlada Republike Srpske obavezala se da će pružati podršku mladim bračnim parovima koji su se zadužili za svoju prvu nekretninu. Subvencijama Vlada bi trebala refundirati 1% kamate. Međutim, subvencije se ne isplaćuju već mjesecima. Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske za jedan pisani medij rekli su da isplate vrše po prioiritetima. 

“S obzirom na to da je prethodna budžetska godina bila izazovna i da se isplate iz budžeta vrše prema određenim prioritetima, došlo je do odstupanja u redovnosti isplate subvencija. Svim korisnicima se zahvaljujemo na strpljenju i ponavljamo da će sve obaveze Ministarstva biti regulisane do kraja budžetske godine", saopšteno je  iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Kašnjenje subvencija samo je jedan od primjera odnosa vlasti prema mladima, tvrdi Tanja Vukomanovićn poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Puno je najavljenih projekata podrške koji nikada nisu realizovane.

„To su: strategija demografskog razvoja i  socijalna karta. Sve što se tiče mladih ljudi ostalo je samo na obećanju. 2019. godine su iz SNSD-a obečali da će Vlada realizovati kredite za mlade bračne parove od 30 hiljada, od toga nije bilo nošta, a prošlo je već 5 godina", izjavila je Tanja Vukomanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Često se od strane političara mogu čuti različite mantre o porodici kao osnovnoj čeliji društva. Da bi se porodice zadržale u ovom društvu, potrebno je preduzeti neke konkretne korake.

„Na tom pitanju treba ozbiljno da se radi, ono treba da postane imperativ svih odluka i sjednica. Ukoliko ostanemo bez mladih ljudi, na čemu ostaje naša zemlja? Treba im se omogućiti ono osnovno, a to je krov nad glavom", kazala je Mirjana Čeko, sociolog

Sve manje učenika u školskim klupama i frapantene brojke mladih koji svakodnevno napuštaju zemlju, možda su eklatantan primjer kako vlast brine za mlade ljude.

(BN) Foto:BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Đole

02.02.2024 11:17

Šta kod nas nekasni da mi je znati

ODGOVORITE
Name

Jovo

02.02.2024 11:32

Ovo je tek mala naznaka urušavanja stabilnosti javnih finansija koja će se u budućnosti desiti, zbog enormne pljačke i pogrešne strategije razvoja RS, koju provodi crvena mafija poslednjih 18 godina. Vozićemo se auto putevima, ali u jednom smjeru prema inostranstvu, umjesto da smo jačali privredu, životni standard, a time posredno uticali na natalitet i održivost naroda na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Pa da

02.02.2024 12:21

Da nije zora popila pa mamura

ODGOVORITE
Name

jaaa

02.02.2024 13:01

Dosta je što su vam i obećali,prvo dok sebe podmire a ako ostane šta biće i zato, do tad ostaje vam da se žalite na Viška i klapu i samo da ih što više prozivate u javnosti,možda se smiluju pa uplate nekako.

ODGOVORITE
Name

jaaa

02.02.2024 13:03

Dobro vam je Mile reko u Božićnoj čestitki,,Ko je preživio prošlu godinu,ovu je najebo"🤣

ODGOVORITE
Name

Branci

02.02.2024 13:46

Samo vozovi ne kasne. Zato što ih nema.

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević

02.02.2024 16:51

Neće ni trebati uskoro subvencije. Na stambene kredite u IRB -u čeka se šest mjeseci. IRB dijeli "pozajmice" privilegovanim korisnicima, netransparentno, kupuju hartije od vrijednosti Republike Srpske, a nemaju para za stambene kredite za mlade i ostale. Kao da su oni bitni za IRB -e.

ODGOVORITE