Протест фармера у Бриселу: Гађали јајима парламент

Фармери су ушли у Брисел како би извршили притисак на самит лидера ЕУ да учине више да им помогну око пореза, повећања трошкова и јефтиног увоза и гађали су јајима Европски парламент, палили ватре у близини зграде парламента и користили ватромет.

Свијет 01.02.2024 | 11:20
Протест фармера у Бриселу: Гађали јајима парламент

Према процјени полиције, главне саобраћајнице у Бриселу, срцу ЕУ, блокирало је око 1.000 трактора.

На једном трактору је постављен транспарент на коме пише “Ако волите земљу, подржите оне који је обрађују”, док фармери из Белгије и других европских земаља покушавају да учине да се њихов глас чује на састанку лидера ЕУ.

На другом транспаренту је писало “Нема фармера, нема хране”.

Полиција под пуном опремом распоређена је на баријерама испред зграде у којој се одржава самит ЕУ, неколико блокова даље од зграде Европског парламента гдје су паркирани трактори на централном тргу.

Фармери кажу да нису плаћени довољно, да их држава гуши таксама и еколошким прописима и да се суочавају са непоштеном конкуренцијом из иностранства.

Они су већ обезбиједили неколико мјера, укључујући приједлоге извршне комисије блока да се ограничи увоз пољопривредних производа из Украјине и ублаже поједини еколошки прописи о угарима.

У Француској, гдје фармери протестују седмицама, Влада је одустала од планова за постепено смањење подстицаја за пољопривредни дизел и обећала је већу помоћ.

Међутим, фармери кажу да то није довољно и протести су се проширили на друге земље, укључујући Белгију, Италију, Шпанију и Португалију.

Иако криза пољопривредника није званично на дневном реду самита ЕУ, о њој ће се сигурно разговарати, барем на маргинама.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да Европска комисија треба да заступа интересе европских фармера против оних из Украјине, а на обратно.

(Срна)  Фото:Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Чича

01.02.2024 11:41

Само ви дајте новац оном ТРАГИ КОМИЧАРУ ЗА СВОЈУ ЗЕМЉУ.А немојте своима пољопривредницима само напред како сијете тако ћете и ЖЊАТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

01.02.2024 11:49

Ово је нас циљ, такозвани "европски пут" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

01.02.2024 18:45

Шта чекају наши пољопривредници?Добро им, вјероватно? Нити имају плавог дизела, нити су осигурани,сами плаћају осигурање.Требали би подрзати колеге из ЕУ јер је сад права прилика.

Name

Еуровисион

01.02.2024 12:26

Западна Европа лагано али сигурно срља у рат..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свијесни су људи

01.02.2024 14:57

Или си за созоне или за нормалне људске норме....

Name

Јесу га гадјали

01.02.2024 12:56

Ал нису га погодили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европа и ЕУ

01.02.2024 14:21

Државе и заједница са неспособним руководиоцима, послушницима западних глобалиста који раде против интереса сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

01.02.2024 14:29

Њима је лосе, како би овдје презивјели? Ми би требали гадјати говнима. Ватра на ватру, говно на говно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

02.02.2024 12:04

Само ви пумпајте Украини милијарде еура, и несекирајте се, улетићете врло брзо " наглаваћке" у инфлацију, рецесију и привредну кризу, ако већ и нисте!!

ОДГОВОРИТЕ