Protest farmera u Briselu: Gađali jajima parlament

Farmeri su ušli u Brisel kako bi izvršili pritisak na samit lidera EU da učine više da im pomognu oko poreza, povećanja troškova i jeftinog uvoza i gađali su jajima Evropski parlament, palili vatre u blizini zgrade parlamenta i koristili vatromet.

Svijet 01.02.2024 | 11:20
Protest farmera u Briselu: Gađali jajima parlament

Prema procjeni policije, glavne saobraćajnice u Briselu, srcu EU, blokiralo je oko 1.000 traktora.

Na jednom traktoru je postavljen transparent na kome piše “Ako volite zemlju, podržite one koji je obrađuju”, dok farmeri iz Belgije i drugih evropskih zemalja pokušavaju da učine da se njihov glas čuje na sastanku lidera EU.

Na drugom transparentu je pisalo “Nema farmera, nema hrane”.

Policija pod punom opremom raspoređena je na barijerama ispred zgrade u kojoj se održava samit EU, nekoliko blokova dalje od zgrade Evropskog parlamenta gdje su parkirani traktori na centralnom trgu.

Farmeri kažu da nisu plaćeni dovoljno, da ih država guši taksama i ekološkim propisima i da se suočavaju sa nepoštenom konkurencijom iz inostranstva.

Oni su već obezbijedili nekoliko mjera, uključujući prijedloge izvršne komisije bloka da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i ublaže pojedini ekološki propisi o ugarima.

U Francuskoj, gdje farmeri protestuju sedmicama, Vlada je odustala od planova za postepeno smanjenje podsticaja za poljoprivredni dizel i obećala je veću pomoć.

Međutim, farmeri kažu da to nije dovoljno i protesti su se proširili na druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju, Španiju i Portugaliju.

Iako kriza poljoprivrednika nije zvanično na dnevnom redu samita EU, o njoj će se sigurno razgovarati, barem na marginama.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Evropska komisija treba da zastupa interese evropskih farmera protiv onih iz Ukrajine, a na obratno.

(Srna)  Foto:Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Чича

01.02.2024 11:41

Samo vi dajte novac onom TRAGI KOMIČARU ZA SVOJU ZEMLJU.A nemojte svoima poljoprivrednicima samo napred kako sijete tako ćete i ŽNJATI...

ODGOVORITE
Name

realnost

01.02.2024 11:49

Ovo je nas cilj, takozvani "evropski put" ?

ODGOVORITE
Name

Xxl

01.02.2024 18:45

Šta čekaju naši poljoprivrednici?Dobro im, vjerovatno? Niti imaju plavog dizela, niti su osigurani,sami plaćaju osiguranje.Trebali bi podrzati kolege iz EU jer je sad prava prilika.

Name

Eurovision

01.02.2024 12:26

Zapadna Evropa lagano ali sigurno srlja u rat..

ODGOVORITE
Name

Svijesni su ljudi

01.02.2024 14:57

Ili si za sozone ili za normalne ljudske norme....

Name

Jesu ga gadjali

01.02.2024 12:56

Al nisu ga pogodili.

ODGOVORITE
Name

Европа и ЕУ

01.02.2024 14:21

Државе и заједница са неспособним руководиоцима, послушницима западних глобалиста који раде против интереса сопственог народа.

ODGOVORITE
Name

Praseci

01.02.2024 14:29

Njima je lose, kako bi ovdje prezivjeli? Mi bi trebali gadjati govnima. Vatra na vatru, govno na govno

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

02.02.2024 12:04

Samo vi pumpajte Ukraini milijarde eura, i nesekirajte se, uletićete vrlo brzo " naglavaćke" u inflaciju, recesiju i privrednu krizu, ako već i niste!!

ODGOVORITE