Власт има мотив како да приграби новац из буџета

Да има договора у сарајевској коалицији када се дијели новац грађана доказује примјер прерасподјеле скоро четири милиона КМ. Првобитно тај новац био је намјењен за куповину хеликоптера, али је отишао на рачуне непрофитних организација. Наравно, без јавног позива и конкурса, тврде у невладином сектору.

Босна и Херцеговина 31.01.2024 | 21:01
Власт има мотив како да приграби новац из буџета

Оружаним снагама и Министарству одбране није било суђено да се понове неборбеним вишенамјенским хеликоптером иако им је то било речено. Одлука Савјета министара из маја пала је у воду и дошле су нове. 

Првом одлуком се одобравају средства непрофитним организацијама у износу од 2.230.664,00 КМ, а другом одлуком такође за подршку непрофитним организација у износу од 1.573.861,49 КМ.

Преко 3,8 милиона КМ из текуће резерве буџета БиХ за прошлу годину, министри су на брзину подијелили јер се тај новац не може пренијети у наредну годину. Износ средстава која се додјељују не могу бити мања од пет хиљада, нити већа од стотину, а на списку су 122 непрофитне организације. Од спортских клубова, црвених крстова, пензионера, жена, до оркестара.

“Незаконито је што није расписан јавни конкурс. То су буџетске паре и требало је расписати јавни конкурс на који би могле да се пријаве све непрофитне организације, да покушају да испуне одређене услове и добију тај новац. Неопходни су исти услови за све", каже Бранко Тодоровић, из Хесиншког одбора за људска права.

Додаје да је потребно објављивање јавног позива, успостављање критеријума, комисија и доношење одлука.

"Власт је заправо хтјела да стави под контролу неке невладине организације. Ова подјела новца је показала да постоје владине невладине организације”, каже Тодоровић.

Наводи да се по ко зна који пут показало да је једини мотив власти како да приграби новац из буџета.

“Неко је могао очекивати да ће ствари да се промијене са овом фамозном осморком или тројком увести неке нове принципе коректности, транспарентности, али видимо да се то не дешава. Ради се о стотинама милиона, о милијардама које заврше у џеповима политичара”, јасан је Тодоровић.

Из Савјета министара су на оптужбе Хелсиншког одбора одговорили да је све у складу са законом о Савјету министара.

По добијању мишљења Министарства финснсија и трезора Босне и Херцеговине, Савјет министсра Босне и Херцеговине одлучује о употреби текуће резерве, навели су у одговору из Савјета министара.

Исто питање било је упућено замјенику предсједавајуће Савјета министара и министру Сташи Кошарцу на конференцији за новинаре, али одговора није било.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Луди Милојко

31.01.2024 21:55

Јер волимо Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

01.02.2024 07:21

Краду као вране. Секта оглода српску до коске

Name

Предлажем:

31.01.2024 21:59

За свако угинуло прасе осудити власт по годину затвора. Због пљачке уништише сточни фонд. Ово запамтите за сва времена !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.01.2024 22:23

На нивоу БиХ се краде, али на нивоу ентитета се пљачка и отима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

31.01.2024 23:07

Складиштење пара за изборе. Инфлација је учинила своје. Није глас више 50 км. Сад ће бити 200,па ко има нека купи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Луле

01.02.2024 06:57

Не буде ли промијењен изборни закон,морали би,сви бојкотовати ове "изборе",и организовати побуне како би се попалио гласачки материјал,а онда под хитно наставити борбу за смјену комплетне власти,која нас пљачка без паузе.Не може држава бити јача од народа,нити власт изнад свих.Напоље истјерати багру,па у кавезе,а онда им конфисковати све што су опљачкали!!!Нека почну од нуле,и покажу своју способност новог стицања,проклети били!!!

Name

Па да

01.02.2024 08:34

Па границари побјегли са границе ваљда им зима па сад краду на све стране

ОДГОВОРИТЕ