Vlast ima motiv kako da prigrabi novac iz budžeta

Da ima dogovora u sarajevskoj koaliciji kada se dijeli novac građana dokazuje primjer preraspodjele skoro četiri miliona KM. Prvobitno taj novac bio je namjenjen za kupovinu helikoptera, ali je otišao na račune neprofitnih organizacija. Naravno, bez javnog poziva i konkursa, tvrde u nevladinom sektoru.

Bosna i Hercegovina 31.01.2024 | 21:01
Vlast ima motiv kako da prigrabi novac iz budžeta

Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane nije bilo suđeno da se ponove neborbenim višenamjenskim helikopterom iako im je to bilo rečeno. Odluka Savjeta ministara iz maja pala je u vodu i došle su nove. 

Prvom odlukom se odobravaju sredstva neprofitnim organizacijama u iznosu od 2.230.664,00 KM, a drugom odlukom takođe za podršku neprofitnim organizacija u iznosu od 1.573.861,49 KM.

Preko 3,8 miliona KM iz tekuće rezerve budžeta BiH za prošlu godinu, ministri su na brzinu podijelili jer se taj novac ne može prenijeti u narednu godinu. Iznos sredstava koja se dodjeljuju ne mogu biti manja od pet hiljada, niti veća od stotinu, a na spisku su 122 neprofitne organizacije. Od sportskih klubova, crvenih krstova, penzionera, žena, do orkestara.

“Nezakonito je što nije raspisan javni konkurs. To su budžetske pare i trebalo je raspisati javni konkurs na koji bi mogle da se prijave sve neprofitne organizacije, da pokušaju da ispune određene uslove i dobiju taj novac. Neophodni su isti uslovi za sve", kaže Branko Todorović, iz Hesinškog odbora za ljudska prava.

Dodaje da je potrebno objavljivanje javnog poziva, uspostavljanje kriterijuma, komisija i donošenje odluka.

"Vlast je zapravo htjela da stavi pod kontrolu neke nevladine organizacije. Ova podjela novca je pokazala da postoje vladine nevladine organizacije”, kaže Todorović.

Navodi da se po ko zna koji put pokazalo da je jedini motiv vlasti kako da prigrabi novac iz budžeta.

“Neko je mogao očekivati da će stvari da se promijene sa ovom famoznom osmorkom ili trojkom uvesti neke nove principe korektnosti, transparentnosti, ali vidimo da se to ne dešava. Radi se o stotinama miliona, o milijardama koje završe u džepovima političara”, jasan je Todorović.

Iz Savjeta ministara su na optužbe Helsinškog odbora odgovorili da je sve u skladu sa zakonom o Savjetu ministara.

Po dobijanju mišljenja Ministarstva finsnsija i trezora Bosne i Hercegovine, Savjet ministsra Bosne i Hercegovine odlučuje o upotrebi tekuće rezerve, naveli su u odgovoru iz Savjeta ministara.

Isto pitanje bilo je upućeno zamjeniku predsjedavajuće Savjeta ministara i ministru Staši Košarcu na konferenciji za novinare, ali odgovora nije bilo.

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ludi Milojko

31.01.2024 21:55

Jer volimo Srpsku!

ODGOVORITE
Name

Da da

01.02.2024 07:21

Kradu kao vrane. Sekta ogloda srpsku do koske

Name

Предлажем:

31.01.2024 21:59

За свако угинуло прасе осудити власт по годину затвора. Због пљачке уништише сточни фонд. Ово запамтите за сва времена !!!

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.01.2024 22:23

Na nivou BiH se krade, ali na nivou entiteta se pljačka i otima.

ODGOVORITE
Name

Lule

31.01.2024 23:07

Skladištenje para za izbore. Inflacija je učinila svoje. Nije glas više 50 km. Sad će biti 200,pa ko ima neka kupi.

ODGOVORITE
Name

Re,Lule

01.02.2024 06:57

Ne bude li promijenjen izborni zakon,morali bi,svi bojkotovati ove "izbore",i organizovati pobune kako bi se popalio glasački materijal,a onda pod hitno nastaviti borbu za smjenu kompletne vlasti,koja nas pljačka bez pauze.Ne može država biti jača od naroda,niti vlast iznad svih.Napolje istjerati bagru,pa u kaveze,a onda im konfiskovati sve što su opljačkali!!!Neka počnu od nule,i pokažu svoju sposobnost novog sticanja,prokleti bili!!!

Name

Pa da

01.02.2024 08:34

Pa granicari pobjegli sa granice valjda im zima pa sad kradu na sve strane

ODGOVORITE