Ревизори улазе у градске управе, предузећа, школе...

Под лупом републичке Службе за ревизију, поред кључних институција у Републици Српској, ове године наћи ће се и највећи број јавних предузећа, али и поједине апотеке које нису били предмет контроле финансијских стручњака претходних година.

Република Српска 31.01.2024 | 07:42
Ревизори улазе у градске управе, предузећа, школе...

На основу већ скројеног плана рада Главне службе за ревизију РС за ову годину, ревизори ће, као и претходних година, пречешљати пословне књиге републичких институција, као што су Народна скупштина, Вијеће народа, министарстава, Пореска управа, јавни фондови, али и појединих агенција те завода чији је оснивач Република.

Ревизори ће завирити и у финансијске извјештаје многих школа, али и локалних заједница у Српској, међу којима је и највећи град Српске - Бањалука те Бијељина и Источно Сарајево и то у периоду до 31. јула, односно у првом дијелу циклуса финансијске ревизије.

- У том периоду, дакле до 31. јула, извршићемо ревизију финансијских извјештаја и ревизију усклађености 54 субјекта - наведено је у плану рада републичке ревизије.

У првих седам мјесеци ове године планирана је и контрола пословних књига јавног предузећа Дирекције за изградњу и развој града из Бијељине, али и бањалучког “Космоса”.

Када је ријеч о другом циклусу финансијске ревизије, која ће бити спроведена од августа до краја године, тада је планирана контрола финансијских извјештаја 36 субјекта, међу којима је и 13 општина, укључујући и град Лакташе.

Када је ријеч о јавним предузећима, под лупом ревизије у другом циклусу финансијске ревизије наћи ће се и јавна предузећа “Противградна превентива”, “Аутопутеви”, “Аеродроми” те јавно предузеће Завод за изградњу града Приједора.

У том периоду ревизори ће преконтролисати и пословне књиге многих јавних комуналних предузећа у Српској, међу којима су теслићки “Комуналац”, которварошки “Бобас”, али и “Комунално” Пале те “Водовод и канализација” из Новог Града и “Водовод” из Козарске Дубице.

Занимљиво је да ће се под лупом ревизора ове године наћи и јавне апотеке, а план је да ревизори завире у пословне књиге тих јавних здравствених установа из Фоче и Градишке.

Предмет рада финансијских стручњака из Главне службе за ревизију РС биће и три јавне установе, односно народне библиотеке из Бијељине, Приједора те Добоја, али и поједини студентски центри.

Ревизори ће ове године завирити и у финансијски извјештај Угоститељског сервиса РС, на чији рад су у претходном периоду многи износили замјерке, односно тендере које спроводе за надлежне републичке институције.

- У складу са расположивим људским ресурсима, односно 43 ревизора финансијске ревизије и у првом и у другом циклусу финансијске ревизије, направићемо тимове за за спровођење ревизија - наведено је у плану рада Главне службе за ревизију ове године.

Анализа препорука

Главна служба за ревизију јавног сектора РС планира да спроведе и пет накнадних прегледа спровођења препорука из извјештаја ревизије учинка из претходних година. Под лупом ће, измећу осталог, бити дате препоруке из ревизије учинка “Превенција малигних обољења” и “Управљање накнадама за шуме” који су објављени још 2019. године.

Такође ревизори ће преконтролисати и шта су надлежни урадили када је ријеч о спровођењу препорука из извјештаја ревизије учинка “Ефикасност прикупљања и коришћења накнаде за јавне путеве при регистрацији моторних возила”, који је објављен 2020. године.

(Глас Српске)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Милош З.

31.01.2024 07:48

То онако, да се покрије све папирима, већ виђено из досадашње праксе, Један ревизор који је покушао да ради како треба по хитном поступку је смијењен, Па да видимо и ове сад....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

31.01.2024 11:17

Сад кад је све покрадено, паре су у Бакинцима.

Name

Ветеран ВРС Чајниче

31.01.2024 08:12

У ревизији су највећи лопови, макар оне која ја знам. У Чајничу су упропастили сва предузећа као директори и шефови а сад су ревизори у РС и Србији. (Бобан и Душко)

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

31.01.2024 15:04

Тачно, све гњида до гњиде. А најгоре је што је и правосуђе корумпирано, судпви, тужилаштво, све горе од горег, закон мртво слово на папиру.

Name

Вуле

31.01.2024 08:32

Да. Па?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

31.01.2024 08:38

У Добоју мирно спавају. Срушили су зграду градске управе тако да ревизори немају гдје ући. Овај феномен ће се наћи у првих 10 идиотизама 21. вијека. Наравно заједно са рушењем реконструисане фискултурне сале због чега су генерације ђака ускраћене за физичко образовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обавезно

31.01.2024 08:47

Нека сврате и Посте Српске и утврде колико има лажних диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

31.01.2024 08:50

Па шта вриједи извештај ревизора кад нико не одговара у случају негативног извештаја.Ревизори углавном дају мишљење с резервом и понегде укажу на неправилности али нема санкција за одговорне и то се онда своди на млацење празне сламе.Једини ревизор је био Бошко Чеко који је радио ни по "бабу ни по стричевима"Шњегота је покушао али је морао силом прилика дати оставку.Ови остали фризирају извештаје како Милокраду одговара да му се не замјере и онда од те ревизије нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахахаа

31.01.2024 08:53

Ревизорииии подобни партијски су као и директориии партијскиии!! Фингирајуууууу извјестаје оx ратаа! Ма коме мазете оци побогу није народ луд!! Само је растјеран опљацкан разбијен гласацко тијелооо разбилииии корумпираниии са Малим партијама типа цубриловиц бањац несиц стевандиц цавуц који радеее за коалицију умрезениии на цијелој БиХа до Цовицааа тројкеее турдке мадјарске русије хоботница похаралаа дрзаву и народ!! Ревизори само мигу бути из Европе ксо и тузиоцииии судијее побогууууууууу па доклеее?????? Зло невидјемооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизори

31.01.2024 08:56

У Сребреници Дрваруууу!!! За гинисааа! Пљацка пеање новцаа злоупотребеее из Србије траг новцааа прљавог ахацење за гинисаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обренистан

31.01.2024 08:58

Планирају контролу Дирекције за изградњу и развој града из Бијељине, али не и оне из Добоја, гдје путем стечаја затварају циклус и дефинитивно уклањају све трагове пљачке која је одвела Добој у дужничко ропство?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

31.01.2024 09:05

После овога крецу оптузнице. Видјецемо ко је пословао у складу са законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Миле

31.01.2024 10:52

Гдје ли Ти живиш? Какве оптужнице какви бакрачи. План је јасан и задатак је јасан. Тамо гдје није власт снсд тамо направити галаму и причати народу бајке о лоповима јер избори су ту и треба сатрати те опстине и та руководства. А иначе је јасно и бубасвабама да је криминал и корупција могуца само уз спрегу са власти и никако другачије. Иначе о тим ревизорима и ревизијама слушамо годинама и све је било трла баба лан да јој продје лоповлук.

Name

Фафо

31.01.2024 09:09

У Дубички Водовод ако уђе ревизор са само 10% поштења у себи, бар троје има за затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

31.01.2024 09:49

Пеглање података!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

31.01.2024 09:52

Било је таквих ревизија и до сад, код многих ревизија се " гледало кроз прсте" а за оне негативне нико није одговарао. Режим у Републици Српској гори је од било којег окупатора којег смо преживели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

31.01.2024 10:10

Ко дасе несто ради,какве користи од тог,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

31.01.2024 11:11

Ревизори партијскоо подибни Стецајни управници директори партијскии су ЗЛО !!!!!! Они раде у корист Корумпираних политицараа и прљавих приватн8кааа предратних голацааа подстанараа са купљеним дипломамамаа за гиниса!! Без знањаа са савјетницимаа подобним папцимаа прелетацимаа зло ид рата до дана пљацка стољеца! А малооо забринутииии свједоци са малим пропустима типа ињцко вигемарк лајцек шмит итд итд !!!!

Name

Уна

31.01.2024 10:38

Требају да сврате у општину Козарска Дубица па да виде лоповлука и страначког запошљавања од стране папка Дарка Бањца и начелника Раденка Рељића. Могу слободно да продуже и до туристичке организације К. Дубица тамо се предсеник омладине НПС-а формално води да ради никад на посао није дошао...до душе уместо ревизора то је све посао за тужилаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

31.01.2024 11:25

И синдикати да се преконтролису у свим фирмама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред мар

31.01.2024 11:26

Ревизорске слузбе треба расформирати јер деценијама се троси дрзавни новац а нико никад није одговарао за незаконито троење новца!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

31.01.2024 11:53

Да ли ће за ревизија доћи малко до Вишеграда? Ја мислим да би требала,имали би посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

31.01.2024 14:27

Како су ушли још брже ће изаћи. Шта ће нама уопште ревизија. То је гола шпрдачина.

ОДГОВОРИТЕ