Revizori ulaze u gradske uprave, preduzeća, škole...

Pod lupom republičke Službe za reviziju, pored ključnih institucija u Republici Srpskoj, ove godine naći će se i najveći broj javnih preduzeća, ali i pojedine apoteke koje nisu bili predmet kontrole finansijskih stručnjaka prethodnih godina.

Republika Srpska 31.01.2024 | 07:42
Revizori ulaze u gradske uprave, preduzeća, škole...

Na osnovu već skrojenog plana rada Glavne službe za reviziju RS za ovu godinu, revizori će, kao i prethodnih godina, prečešljati poslovne knjige republičkih institucija, kao što su Narodna skupština, Vijeće naroda, ministarstava, Poreska uprava, javni fondovi, ali i pojedinih agencija te zavoda čiji je osnivač Republika.

Revizori će zaviriti i u finansijske izvještaje mnogih škola, ali i lokalnih zajednica u Srpskoj, među kojima je i najveći grad Srpske - Banjaluka te Bijeljina i Istočno Sarajevo i to u periodu do 31. jula, odnosno u prvom dijelu ciklusa finansijske revizije.

- U tom periodu, dakle do 31. jula, izvršićemo reviziju finansijskih izvještaja i reviziju usklađenosti 54 subjekta - navedeno je u planu rada republičke revizije.

U prvih sedam mjeseci ove godine planirana je i kontrola poslovnih knjiga javnog preduzeća Direkcije za izgradnju i razvoj grada iz Bijeljine, ali i banjalučkog “Kosmosa”.

Kada je riječ o drugom ciklusu finansijske revizije, koja će biti sprovedena od avgusta do kraja godine, tada je planirana kontrola finansijskih izvještaja 36 subjekta, među kojima je i 13 opština, uključujući i grad Laktaše.

Kada je riječ o javnim preduzećima, pod lupom revizije u drugom ciklusu finansijske revizije naći će se i javna preduzeća “Protivgradna preventiva”, “Autoputevi”, “Aerodromi” te javno preduzeće Zavod za izgradnju grada Prijedora.

U tom periodu revizori će prekontrolisati i poslovne knjige mnogih javnih komunalnih preduzeća u Srpskoj, među kojima su teslićki “Komunalac”, kotorvaroški “Bobas”, ali i “Komunalno” Pale te “Vodovod i kanalizacija” iz Novog Grada i “Vodovod” iz Kozarske Dubice.

Zanimljivo je da će se pod lupom revizora ove godine naći i javne apoteke, a plan je da revizori zavire u poslovne knjige tih javnih zdravstvenih ustanova iz Foče i Gradiške.

Predmet rada finansijskih stručnjaka iz Glavne službe za reviziju RS biće i tri javne ustanove, odnosno narodne biblioteke iz Bijeljine, Prijedora te Doboja, ali i pojedini studentski centri.

Revizori će ove godine zaviriti i u finansijski izvještaj Ugostiteljskog servisa RS, na čiji rad su u prethodnom periodu mnogi iznosili zamjerke, odnosno tendere koje sprovode za nadležne republičke institucije.

- U skladu sa raspoloživim ljudskim resursima, odnosno 43 revizora finansijske revizije i u prvom i u drugom ciklusu finansijske revizije, napravićemo timove za za sprovođenje revizija - navedeno je u planu rada Glavne službe za reviziju ove godine.

Analiza preporuka

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS planira da sprovede i pet naknadnih pregleda sprovođenja preporuka iz izvještaja revizije učinka iz prethodnih godina. Pod lupom će, izmeću ostalog, biti date preporuke iz revizije učinka “Prevencija malignih oboljenja” i “Upravljanje naknadama za šume” koji su objavljeni još 2019. godine.

Takođe revizori će prekontrolisati i šta su nadležni uradili kada je riječ o sprovođenju preporuka iz izvještaja revizije učinka “Efikasnost prikupljanja i korišćenja naknade za javne puteve pri registraciji motornih vozila”, koji je objavljen 2020. godine.

(Glas Srpske)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Miloš Z.

31.01.2024 07:48

To onako, da se pokrije sve papirima, već viđeno iz dosadašnje prakse, Jedan revizor koji je pokušao da radi kako treba po hitnom postupku je smijenjen, Pa da vidimo i ove sad....

ODGOVORITE
Name

Miloš

31.01.2024 11:17

Sad kad je sve pokradeno, pare su u Bakincima.

Name

Veteran VRS Čajniče

31.01.2024 08:12

U reviziji su najveći lopovi, makar one koja ja znam. U Čajniču su upropastili sva preduzeća kao direktori i šefovi a sad su revizori u RS i Srbiji. (Boban i Duško)

ODGOVORITE
Name

@

31.01.2024 15:04

Тачно, све гњида до гњиде. А најгоре је што је и правосуђе корумпирано, судпви, тужилаштво, све горе од горег, закон мртво слово на папиру.

Name

Vule

31.01.2024 08:32

Da. Pa?

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

31.01.2024 08:38

U Doboju mirno spavaju. Srušili su zgradu gradske uprave tako da revizori nemaju gdje ući. Ovaj fenomen će se naći u prvih 10 idiotizama 21. vijeka. Naravno zajedno sa rušenjem rekonstruisane fiskulturne sale zbog čega su generacije đaka uskraćene za fizičko obrazovanje.

ODGOVORITE
Name

Obavezno

31.01.2024 08:47

Neka svrate i Poste Srpske i utvrde koliko ima lažnih diploma.

ODGOVORITE
Name

Arsa

31.01.2024 08:50

Pa šta vrijedi izveštaj revizora kad niko ne odgovara u slučaju negativnog izveštaja.Revizori uglavnom daju mišljenje s rezervom i ponegde ukažu na nepravilnosti ali nema sankcija za odgovorne i to se onda svodi na mlacenje prazne slame.Jedini revizor je bio Boško Čeko koji je radio ni po "babu ni po stričevima"Šnjegota je pokušao ali je morao silom prilika dati ostavku.Ovi ostali friziraju izveštaje kako Milokradu odgovara da mu se ne zamjere i onda od te revizije nema ništa.

ODGOVORITE
Name

Ahahahaa

31.01.2024 08:53

Revizoriiii podobni partijski su kao i direktoriii partijskiii!! Fingirajuuuuuu izvjestaje ox rataa! Ma kome mazete oci pobogu nije narod lud!! Samo je rastjeran opljackan razbijen glasacko tijelooo razbiliiii korumpiraniii sa Malim partijama tipa cubrilovic banjac nesic stevandic cavuc koji radeee za koaliciju umrezeniii na cijeloj BiHa do Covicaaa trojkeee turdke madjarske rusije hobotnica poharalaa drzavu i narod!! Revizori samo migu buti iz Evrope kso i tuziociiii sudijee poboguuuuuuuuu pa dokleee?????? Zlo nevidjemooo

ODGOVORITE
Name

Revizori

31.01.2024 08:56

U Srebrenici Drvaruuuu!!! Za ginisaaa! Pljacka peanje novcaa zloupotrebeee iz Srbije trag novcaaa prljavog ahacenje za ginisaa

ODGOVORITE
Name

Obrenistan

31.01.2024 08:58

Planiraju kontrolu Direkcije za izgradnju i razvoj grada iz Bijeljine, ali ne i one iz Doboja, gdje putem stečaja zatvaraju ciklus i definitivno uklanjaju sve tragove pljačke koja je odvela Doboj u dužničko ropstvo?!

ODGOVORITE
Name

Mile

31.01.2024 09:05

Posle ovoga krecu optuznice. Vidjecemo ko je poslovao u skladu sa zakonom.

ODGOVORITE
Name

Re: Mile

31.01.2024 10:52

Gdje li Ti živiš? Kakve optužnice kakvi bakrači. Plan je jasan i zadatak je jasan. Tamo gdje nije vlast snsd tamo napraviti galamu i pričati narodu bajke o lopovima jer izbori su tu i treba satrati te opstine i ta rukovodstva. A inače je jasno i bubasvabama da je kriminal i korupcija moguca samo uz spregu sa vlasti i nikako drugačije. Inače o tim revizorima i revizijama slušamo godinama i sve je bilo trla baba lan da joj prodje lopovluk.

Name

Fafo

31.01.2024 09:09

U Dubički Vodovod ako uđe revizor sa samo 10% poštenja u sebi, bar troje ima za zatvor.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

31.01.2024 09:49

Peglanje podataka!

ODGOVORITE
Name

Petar

31.01.2024 09:52

Bilo je takvih revizija i do sad, kod mnogih revizija se " gledalo kroz prste" a za one negativne niko nije odgovarao. Režim u Republici Srpskoj gori je od bilo kojeg okupatora kojeg smo preživeli.

ODGOVORITE
Name

Mladen

31.01.2024 10:10

Ko dase nesto radi,kakve koristi od tog,

ODGOVORITE
Name

Pa da

31.01.2024 11:11

Revizori partijskoo podibni Stecajni upravnici direktori partijskii su ZLO !!!!!! Oni rade u korist Korumpiranih politicaraa i prljavih privatn8kaaa predratnih golacaaa podstanaraa sa kupljenim diplomamamaa za ginisa!! Bez znanjaa sa savjetnicimaa podobnim papcimaa preletacimaa zlo id rata do dana pljacka stoljeca! A malooo zabrinutiiii svjedoci sa malim propustima tipa injcko vigemark lajcek šmit itd itd !!!!

Name

Una

31.01.2024 10:38

Trebaju da svrate u opštinu Kozarska Dubica pa da vide lopovluka i stranačkog zapošljavanja od strane papka Darka Banjca i načelnika Radenka Reljića. Mogu slobodno da produže i do turističke organizacije K. Dubica tamo se predsenik omladine NPS-a formalno vodi da radi nikad na posao nije došao...do duše umesto revizora to je sve posao za tužilaštvo.

ODGOVORITE
Name

Realno

31.01.2024 11:25

I sindikati da se prekontrolisu u svim firmama

ODGOVORITE
Name

Red mar

31.01.2024 11:26

Revizorske sluzbe treba rasformirati jer decenijama se trosi drzavni novac a niko nikad nije odgovarao za nezakonito troenje novca!?

ODGOVORITE
Name

Питам се

31.01.2024 11:53

Да ли ће за ревизија доћи малко до Вишеграда? Ја мислим да би требала,имали би посла.

ODGOVORITE
Name

Branci

31.01.2024 14:27

Kako su ušli još brže će izaći. Šta će nama uopšte revizija. To je gola šprdačina.

ODGOVORITE