Дом народа БиХ данас о измјенама Изборног закона

Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, на дневном је реду данашње сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 31.01.2024 | 07:40
Дом народа БиХ данас о измјенама Изборног закона

Савјет министара утврдио је овај законски приједлог и упутио га парламентарним домовима на разматрање по хитном поступку.

Предложеним законом који носи ознаку "ЕИ" као потврду усклађености са правном тековином ЕУ БиХ настоји побољшати капацитете за ефикаснију борбу против прања новца и финансирања тероризма у корист пословне заједнице и грађана БиХ.

Нови закон, који је усвојен у Представничком дому, хармонизује систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ са стандардима Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/ и Манивала /Комитета експерата за евалуацију мјера за борбу против прања новца и финансирања тероризма/ из посљедњег круга евалуације.

Делегати би требало да размотре и захтјев Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, којим се као рок за успостављање и оперативност Одјељења за спровођење поступка ро извјештајима одређује 23. март.

Истовремено се уводе прелазне одредбе у вези са дисциплинским прекршајима уз незнатне техничке корекције правних термина ради лакше примјене у пракси.

Предвиђено је и разматрање захтјева Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби, којима се врши прилагођавање потребама праксе и отклањања недостатака уочених у његовој досадашњој примјени.

Допуне закона, између осталог, обезбјеђују пружање услуга у ваздушној пловидби на свим контролисаним аеродромима у БиХ, укључујући и аеродроме основане након ступања на снагу Закона.

На дневном реду је и захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, након што је крајем децембра усвојен у Представничком дому, а у парламентарну процедуру упутио га СДА.

Предложене измјене, између осталог, предвиђају увођење нових технологија попут електронских скенера гласачких листића, а предвиђено је и давање већих овлаштења Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ, укључујући именовање и смјењивање предсједника и замјеника бирачких одбора који би били нестраначки кадар и бирали би се на конкурсима.

Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона подржали су посланици странака са сједиштем у Сарајеву, те опозиционих странака из Републике Српске, док су против били посланици СНСД-а и Српског клуба, те ХДЗ БиХ.

У првом читању делегати би требало да размотре приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, те Закона о државној служби у институцијама БиХ.

На дневном реду је и више извјештаја, те давања сагласности за ратификацију међународних споразума.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова. 

(Срна) Фото:Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Доста је

31.01.2024 08:07

Да ли сада постои граница ова власт ништа добро није урадила за народ само промјене сваких 8 год обавезно увести скенере отисак прста видео назор и не дозволити мртвима да гласају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

31.01.2024 10:04

Црвени неби ни трајали кад би играли фер плеј. Битно је да има доста опраних мозгова који мисле бајином главом, значи константно проблеми, а за паре не питај

Name

Додик

31.01.2024 09:56

Ако не можемо обезбедити да ми бројимо гласове народ неће изаћи на изборе, ми смо се одвикли од фер и поштених избора.

ОДГОВОРИТЕ