Dom naroda BiH danas o izmjenama Izbornog zakona

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, na dnevnom je redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 31.01.2024 | 07:40
Dom naroda BiH danas o izmjenama Izbornog zakona

Savjet ministara utvrdio je ovaj zakonski prijedlog i uputio ga parlamentarnim domovima na razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim zakonom koji nosi oznaku "EI" kao potvrdu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU BiH nastoji poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Novi zakon, koji je usvojen u Predstavničkom domu, harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca /FATF/ i Manivala /Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma/ iz posljednjeg kruga evaluacije.

Delegati bi trebalo da razmotre i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kojim se kao rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka ro izvještajima određuje 23. mart.

Istovremeno se uvode prelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Predviđeno je i razmatranje zahtjeva Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, kojima se vrši prilagođavanje potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Dopune zakona, između ostalog, obezbjeđuju pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi na svim kontrolisanim aerodromima u BiH, uključujući i aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Na dnevnom redu je i zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, nakon što je krajem decembra usvojen u Predstavničkom domu, a u parlamentarnu proceduru uputio ga SDA.

Predložene izmjene, između ostalog, predviđaju uvođenje novih tehnologija poput elektronskih skenera glasačkih listića, a predviđeno je i davanje većih ovlaštenja Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH, uključujući imenovanje i smjenjivanje predsjednika i zamjenika biračkih odbora koji bi bili nestranački kadar i birali bi se na konkursima.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona podržali su poslanici stranaka sa sjedištem u Sarajevu, te opozicionih stranaka iz Republike Srpske, dok su protiv bili poslanici SNSD-a i Srpskog kluba, te HDZ BiH.

U prvom čitanju delegati bi trebalo da razmotre prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, te davanja saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova. 

(Srna) Foto:N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dosta je

31.01.2024 08:07

Da li sada postoi granica ova vlast ništa dobro nije uradila za narod samo promjene svakih 8 god obavezno uvesti skenere otisak prsta video nazor i ne dozvoliti mrtvima da glasaju

ODGOVORITE
Name

Da ali

31.01.2024 10:04

Crveni nebi ni trajali kad bi igrali fer plej. Bitno je da ima dosta opranih mozgova koji misle bajinom glavom, znači konstantno problemi, a za pare ne pitaj

Name

Dodik

31.01.2024 09:56

Ako ne možemo obezbediti da mi brojimo glasove narod neće izaći na izbore, mi smo se odvikli od fer i poštenih izbora.

ODGOVORITE