Ни након три године није успио да наплати штету

Бањалучанин Милан Комљеновић 2020. године доживио је саобраћајну несрећу. Иако је његово возило било каско осигурано, ни након три године судских процеса није успио наплатити штету. Правници упозоравају да осигуравајућа друштва користе сва доступна средства како би избјегла исплату значајнијих сума новца.

Република Српска 30.01.2024 | 19:25
Ни након три године није успио да наплати штету

26 септембар 2020. године Милан Комљеновић памтиће по саобраћајној несрећи у којој је учествовао не својом кривицом. Заједно са супругом возио се у мерцедесу ГЛС регистрованом на његову фирму Агрокомбинат, када му је код Младеновца из супротне траке пут препријечило возило смарт. „Глобус“ - осигуравајуће друштво возила које је скривило несрећу, одбило је да плати штету, под изговором да се ради о фингираној несрећи. 

„Звао сам „Еурохерц“, моје осигурање, да ми плате штету, пошто сам код њих каско осигуран. Они су рекли да то не смију платити и да би тиме учинили кривично дјело, пошто је осигурање из Србије оспорило удес. И онда смо ишли на суд“, присјећа се Комљеновић.

Окружни привредни суд у Бањалуци након три године доноси пресуду, у којој се одштетни захтјев Комљеновићеве фирме одбија. Умјесто да судским путем, како се надао, наплати штету од 47 хиљада марака, Комљеновић по пресуди мора да надокнати трошкове суђења у износу од готово 17 хиљада марака.

„Ја нисам чуо да у фингираним удесима има овако повријеђених људи, једино код мог. Момак који је био у другом ауту је задобио тешку повреду главе. Посједујем и видео запис, начињен 15 минута прије удеса, гдје се види да је аутомобил неоштећен. И то је све предочено Суду“, каже Комљеновић.

Из „Еурохерц“ осигурања тврде да основа за исплату штете није било, јер су по анализи два судска вјештака ангажована од стране осигуравајућих друштава, оштећења на возилима некомпатибилна.

„Стални судски вјештак саобраћајне струке кога је ангажовало 'ГЛОБУС осигурање' а. д. Београд, сачинио је анализу предметне незгоде и утврдио да се у конкретном случају ради о технички неодрживој саобраћајној незгоди, гдје су оштећења на возилима геометријски и енергетски некомпатибилна. По наведеном сазнању,

'ЕУРОХЕРЦ  осигурање' д. д. је ангажовало вјештака саобраћајне струке који је потврдио да се ради о технички неодрживој саобраћајној незгоди, да су оштећења на возилима у потпуности енергетски и геометријски некомпатибилна. Слиједом наведеног, како су два независна стална судска вјештака саобраћајне струке утврдила да се ради о технички неодрживој саобраћајној незгоди, предмет је ријешен као правно неоснован, те из тог разлога предметна штета није
плаћена”, стоји у одговору “Еурохерца”. 

О томе колико је у смарту сигурност путника на високом нивоу, хвалио се и сам произвођач. Тестови у којима долази до директног судара маленог сматра и велике пословне лимузине – Мерцедесове С класе, показали су маса возила не игра главну улогу. 

„Не би требали изузимати могућност такве врсте судара мањег возила са већим, јер приликом размјене кинетичких енергија долази до значајнијих оштећења на возилима. Ако узмемо у обзир да и то мање возило посједује масу која је приближно 1000 килограма, та енергија која се размијени биће довољно велика да направи штету на возилу са којим се сударило“, објашњава машински инжењер Жељко Раљић. 

Стручњаци грађанима савјетују да обрате пажњу на све процедуре које слиједе након саобраћајне несреће, јер због ситних пропуста, може доћи до немогућности наплате. 

„Грађани наплату штета не би требали чинити сами. Требало би да ангажују некога од адвоката или адвокатских канцеларија које су се специјалчизовале за наплату штета. Наоко, ради се о поступку који је једноставан, али када се дође до судског поступка, обично већ бива касно“, каже адвокат Владимир Ковачевић. 

На тржишту Републике Српске послују 23 осигуравајућа друштва. Борба за опстанак на тржишту и очување профитабилности, сматрају наши саговорници, потврђује тезу да се осигуравајућа друштва на све начине боре да исплате што мање одштетних захтјева.

БН) Фото: Архива 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ја

30.01.2024 19:55

Види се из авиона да је несреца намјестена, смарт нема пацке, нису се отворили ваздусни јастуци... вјероватно ГЛС слетио негдје, па намјестили ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ја

30.01.2024 21:02

Има логике то што причаш... Треба га и кривично гонити за превару!

Name

Ре

30.01.2024 22:17

Мозда возац није везао сигурносни појас...

Name

РЕ ЈА

30.01.2024 22:17

НЕ МЛАТИ ГЛУПОСТИ ЦОВЈЕЦЕ. ЈЕСИ ЛИ ИКАД УДАРИО У ПСА НА ПУТУ ПРИ ВЕЦОЈ БРЗИНИ ПА ВИДИ КАКО СЕ АУТО РАЗБИЈЕ А НЕ У СМАРТА КОЈИ ЈЕ ТЕЗАК СКОРО ТОНУ.

Name

Штета

31.01.2024 07:32

А који дио сматрта је ударио у хаубу овог већег?

Name

А

31.01.2024 08:21

Ре. Ста има вез јер се везао или не. При удесу јастуци искацу.

Name

Што се мене тиче

31.01.2024 08:29

Ја бих та осигуравајућа друштва сва редом, законом забранио!

Name

Милан

30.01.2024 20:01

Неки дан гледам како камион удара у путницко возило које је стајало у колони. Сви нападали возаца путницког возила сто трази да се направи записник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.01.2024 20:09

Еурохерц ником и неплаћају . Нажалост лоповска кућа осигурања . Џаба каско ни ја нисам наплатио . Шта рећи !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.01.2024 20:15

Ако вам осигурање неће да плати одштету урадите следеће. Купите на аутопијаци најефтиније возило, осигурајте га код истог осигурања. Наточите гориво и правац Кан, Монте Карло, пикирајте најскупљи аутомобил и забијте се у њега. Да видимо онда хоће ли да плате ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

30.01.2024 21:00

Тако је, само се нико на то не усуди

Name

Ауто лимар

30.01.2024 20:23

Одговорно твдрдим да штета није настала од СМАРТА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

31.01.2024 06:18

На основу цега мозес да "одговорно тврдис" са стета није настала од СМАРТ-а? Кад вец тако тврдис било би лијепо да подјелис са осталима своју "струцно" мисљење. Базирано на фотографији и слузбених судар тестова за оба возила ја лицно мислим да јесте. Унапријед хвала!

Name

Сс

30.01.2024 20:46

Е замисли стету од осигуравајуце куце морас адвокатом да наплацујес?И ту ти адвокат узме па ово нема нигдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како год

31.01.2024 08:31

Урадиш, ти губиш, па према томе шта ће ти осигурање?!?

Name

Страшно

30.01.2024 20:55

Кад годпода из еурохрца узима кеш обећавају куле и градове а кад требаш наплатит кеш ништа није покривено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које

30.01.2024 21:45

Осигурање у БиХ исплаћује,ни једно Ако неким случајем дође до Суђења, Судије и Екипа покупе Себи,а оштећена страна Мртвих Нема, Живи оплакују и сахрањују, Ово се ради свугдје У РСу а Вјерујем и БиХ Примјера Xxxл узалуд је и Полиса и низ других,Судије штите ОСИГУРАВАЈУЋЕ КИЋЕ,јер од осигурања Корумпиране судије узимају новац,Примјера на претек Само на подручју Теслића, знам безброј смртних случајева које су проузроковали Пијани Дрогирани а Суђење траје, годинама а Судије узимају Постотак Док оштећена Страна шути и Не изгуби КОНТРОЛУ /Над Воланом/

ОДГОВОРИТЕ
Name

за које

31.01.2024 21:08

Друг, ако је возац пијан или дрогиран, ту аутоматски отпада осигурање за ауто. нема везе јел стандардно или ти каско

Name

Раде

31.01.2024 00:01

Нене занима ста је онолико згузвало хаубу Мерцедеса када Смарту ни софер-сајба није пукла? А не види се да је и аир-баг активирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

31.01.2024 07:53

Колико видим сви нападају осигурање а нико не види чињенице. Како хауба и низ оштећења на теренцу да изазове СМАРТ. Управо гледам слику, радим са возилима 35 година.....ово везе нема са везом да је СМАРТ имао додир са овим теренцем..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

31.01.2024 09:35

Свеједно не видим што су фингирали несрећу ако јесу. Ако је каско осигуран, зар не треба да покрије осигурање сваку штету без обзира како је она настала, што су онда фингирали..ако јесу нека су ту мутнија посла

Name

За Сашу

31.01.2024 09:38

Па Херз је ту да плати КАСКО ПОЛИСА,Направи свој дио посла па нека гања о доказује,ако мисли да није у праву,Да је пао са балкона,Због тога је Каско Полиса,

Name

за Сасу

31.01.2024 12:46

Ако је ова слика оргинална онда ту несто не стима. Прије це бити да је јунак дан раније негдје пијан рокно у дрво или ти неки зид а мозда и у курварлуку био, а то каско не плаца, па дан касније пробао намјестит удес.

Name

Циклон

31.01.2024 12:11

На залост имао сам идентичан случај докази пред судом материјални су вам небитни или други ако осигуравајуће друштво склопи дил и улети новац судији све вам је џаба!Ништа ту неможете другостепени само потврђује као и врховни суд што би се рекло врана врани очи не вади !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осигурање једнако срање

31.01.2024 12:21

Ко је сачинио записник о саобраћајној несрећи ?!Ко је обавио увиђај !?Не разумем !?Пола осигурања треба укинути падне камен на пут немозете наплатит ,клизав коловоз од уља нафте немозете наплатит полицајци несмију писати да се ради о клизавом коловозу!У сустини нема контроле над осигуравајућим друштвима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осигурање

31.01.2024 12:56

Прилог је имао за циљ да потпуно искриви слику о раду осигуравајућих друштава, овај случај је потпуно јасан јер је пресуда Суда која је донесена услиједила након изношења свих доказа, али треба да се зна колико је плађено штета по каску у 2023, а ради се о износу од већем од 100 милиона КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осигурање

31.01.2024 15:38

Ма шта се мене као оштећене стране Тиче колико је исплаћено,Човјек има полису Коју је уредно платио,и шта ту није Јасно н8си Ако Осигурање није у стању плаћат своје обавезе оштећеном кчјуч у браву и БАУШТЕЛА,Имам Ја такав случај убије ми пијани Возач 2, члана фамилије и Судије Тужиоци Све живо су Направили да нам не исплате Одштету,А разлог што је Цијели правусудни Систем огољео у криминалу Корупцији и Лоповлуку,И онда кад се догоди Зло са друге стране Тад се паметњаковићи Јављају па Ово оно тамо амо,А комплетан систем голи К,,,,ц,,Требаш се бранит од криминала,на Цести,у Суду, од инкасатора, И свих могућих Лажова и Превараната, Судије су ЗЛОоооо,Све их треба похапсит и у Затвор,без пардона, од Бања Луке па редом до Требиња,

Name

Дане

01.02.2024 07:42

Овај Комјеновиц је толика лоповцина!!! А гладан је пара дјете своје би продао за паре!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

01.02.2024 15:12

Није нико глуп, Смарт при дупло јацем удару није могао тако да смота хаубу Мерцедесу, једноставно није довољно висок. Зајеби кинетицку енергију при удару а колико видим овоме папку није први пут да то ради, радио је то и прије са вјероватно тоталном стетом на возилу!

ОДГОВОРИТЕ