Ni nakon tri godine nije uspio da naplati štetu

Banjalučanin Milan Komljenović 2020. godine doživio je saobraćajnu nesreću. Iako je njegovo vozilo bilo kasko osigurano, ni nakon tri godine sudskih procesa nije uspio naplatiti štetu. Pravnici upozoravaju da osiguravajuća društva koriste sva dostupna sredstva kako bi izbjegla isplatu značajnijih suma novca.

Republika Srpska 30.01.2024 | 19:25
Ni nakon tri godine nije uspio da naplati štetu

26 septembar 2020. godine Milan Komljenović pamtiće po saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao ne svojom krivicom. Zajedno sa suprugom vozio se u mercedesu GLS registrovanom na njegovu firmu Agrokombinat, kada mu je kod Mladenovca iz suprotne trake put prepriječilo vozilo smart. „Globus“ - osiguravajuće društvo vozila koje je skrivilo nesreću, odbilo je da plati štetu, pod izgovorom da se radi o fingiranoj nesreći. 

„Zvao sam „Euroherc“, moje osiguranje, da mi plate štetu, pošto sam kod njih kasko osiguran. Oni su rekli da to ne smiju platiti i da bi time učinili krivično djelo, pošto je osiguranje iz Srbije osporilo udes. I onda smo išli na sud“, prisjeća se Komljenović.

Okružni privredni sud u Banjaluci nakon tri godine donosi presudu, u kojoj se odštetni zahtjev Komljenovićeve firme odbija. Umjesto da sudskim putem, kako se nadao, naplati štetu od 47 hiljada maraka, Komljenović po presudi mora da nadoknati troškove suđenja u iznosu od gotovo 17 hiljada maraka.

„Ja nisam čuo da u fingiranim udesima ima ovako povrijeđenih ljudi, jedino kod mog. Momak koji je bio u drugom autu je zadobio tešku povredu glave. Posjedujem i video zapis, načinjen 15 minuta prije udesa, gdje se vidi da je automobil neoštećen. I to je sve predočeno Sudu“, kaže Komljenović.

Iz „Euroherc“ osiguranja tvrde da osnova za isplatu štete nije bilo, jer su po analizi dva sudska vještaka angažovana od strane osiguravajućih društava, oštećenja na vozilima nekompatibilna.

„Stalni sudski vještak saobraćajne struke koga je angažovalo 'GLOBUS osiguranje' a. d. Beograd, sačinio je analizu predmetne nezgode i utvrdio da se u konkretnom slučaju radi o tehnički neodrživoj saobraćajnoj nezgodi, gdje su oštećenja na vozilima geometrijski i energetski nekompatibilna. Po navedenom saznanju,

'EUROHERC  osiguranje' d. d. je angažovalo vještaka saobraćajne struke koji je potvrdio da se radi o tehnički neodrživoj saobraćajnoj nezgodi, da su oštećenja na vozilima u potpunosti energetski i geometrijski nekompatibilna. Slijedom navedenog, kako su dva nezavisna stalna sudska vještaka saobraćajne struke utvrdila da se radi o tehnički neodrživoj saobraćajnoj nezgodi, predmet je riješen kao pravno neosnovan, te iz tog razloga predmetna šteta nije
plaćena”, stoji u odgovoru “Euroherca”. 

O tome koliko je u smartu sigurnost putnika na visokom nivou, hvalio se i sam proizvođač. Testovi u kojima dolazi do direktnog sudara malenog smatra i velike poslovne limuzine – Mercedesove S klase, pokazali su masa vozila ne igra glavnu ulogu. 

„Ne bi trebali izuzimati mogućnost takve vrste sudara manjeg vozila sa većim, jer prilikom razmjene kinetičkih energija dolazi do značajnijih oštećenja na vozilima. Ako uzmemo u obzir da i to manje vozilo posjeduje masu koja je približno 1000 kilograma, ta energija koja se razmijeni biće dovoljno velika da napravi štetu na vozilu sa kojim se sudarilo“, objašnjava mašinski inženjer Željko Raljić. 

Stručnjaci građanima savjetuju da obrate pažnju na sve procedure koje slijede nakon saobraćajne nesreće, jer zbog sitnih propusta, može doći do nemogućnosti naplate. 

„Građani naplatu šteta ne bi trebali činiti sami. Trebalo bi da angažuju nekoga od advokata ili advokatskih kancelarija koje su se specijalčizovale za naplatu šteta. Naoko, radi se o postupku koji je jednostavan, ali kada se dođe do sudskog postupka, obično već biva kasno“, kaže advokat Vladimir Kovačević. 

Na tržištu Republike Srpske posluju 23 osiguravajuća društva. Borba za opstanak na tržištu i očuvanje profitabilnosti, smatraju naši sagovornici, potvrđuje tezu da se osiguravajuća društva na sve načine bore da isplate što manje odštetnih zahtjeva.

BN) Foto: Arhiva 

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Ja

30.01.2024 19:55

Vidi se iz aviona da je nesreca namjestena, smart nema packe, nisu se otvorili vazdusni jastuci... vjerovatno GLS sletio negdje, pa namjestili ovo

ODGOVORITE
Name

RE Ja

30.01.2024 21:02

Ima logike to što pričaš... Treba ga i krivično goniti za prevaru!

Name

Re

30.01.2024 22:17

Mozda vozac nije vezao sigurnosni pojas...

Name

RE JA

30.01.2024 22:17

NE MLATI GLUPOSTI COVJECE. JESI LI IKAD UDARIO U PSA NA PUTU PRI VECOJ BRZINI PA VIDI KAKO SE AUTO RAZBIJE A NE U SMARTA KOJI JE TEZAK SKORO TONU.

Name

Šteta

31.01.2024 07:32

A koji dio smatrta je udario u haubu ovog većeg?

Name

A

31.01.2024 08:21

Re. Sta ima vez jer se vezao ili ne. Pri udesu jastuci iskacu.

Name

Što se mene tiče

31.01.2024 08:29

Ja bih ta osiguravajuća društva sva redom, zakonom zabranio!

Name

Milan

30.01.2024 20:01

Neki dan gledam kako kamion udara u putnicko vozilo koje je stajalo u koloni. Svi napadali vozaca putnickog vozila sto trazi da se napravi zapisnik.

ODGOVORITE
Name

Ja

30.01.2024 20:09

Euroherc nikom i neplaćaju . Nažalost lopovska kuća osiguranja . Džaba kasko ni ja nisam naplatio . Šta reći !!!

ODGOVORITE
Name

Petar

30.01.2024 20:15

Ako vam osiguranje neće da plati odštetu uradite sledeće. Kupite na autopijaci najeftinije vozilo, osigurajte ga kod istog osiguranja. Natočite gorivo i pravac Kan, Monte Karlo, pikirajte najskuplji automobil i zabijte se u njega. Da vidimo onda hoće li da plate ?

ODGOVORITE
Name

Lemi

30.01.2024 21:00

Tako je, samo se niko na to ne usudi

Name

Auto limar

30.01.2024 20:23

Odgovorno tvdrdim da šteta nije nastala od SMARTA....

ODGOVORITE
Name

Vozac

31.01.2024 06:18

Na osnovu cega mozes da "odgovorno tvrdis" sa steta nije nastala od SMART-a? Kad vec tako tvrdis bilo bi lijepo da podjelis sa ostalima svoju "strucno" misljenje. Bazirano na fotografiji i sluzbenih sudar testova za oba vozila ja licno mislim da jeste. Unaprijed hvala!

Name

Ss

30.01.2024 20:46

E zamisli stetu od osiguravajuce kuce moras advokatom da naplacujes?I tu ti advokat uzme pa ovo nema nigdje...

ODGOVORITE
Name

Kako god

31.01.2024 08:31

Uradiš, ti gubiš, pa prema tome šta će ti osiguranje?!?

Name

Strašno

30.01.2024 20:55

Kad godpoda iz eurohrca uzima keš obećavaju kule i gradove a kad trebaš naplatit keš ništa nije pokriveno

ODGOVORITE
Name

Koje

30.01.2024 21:45

Osiguranje u BiH isplaćuje,ni jedno Ako nekim slučajem dođe do Suđenja, Sudije i Ekipa pokupe Sebi,a oštećena strana Mrtvih Nema, Živi oplakuju i sahranjuju, Ovo se radi svugdje U RSu a Vjerujem i BiH Primjera Xxxl uzalud je i Polisa i niz drugih,Sudije štite OSIGURAVAJUĆE KIĆE,jer od osiguranja Korumpirane sudije uzimaju novac,Primjera na pretek Samo na području Teslića, znam bezbroj smrtnih slučajeva koje su prouzrokovali Pijani Drogirani a Suđenje traje, godinama a Sudije uzimaju Postotak Dok oštećena Strana šuti i Ne izgubi KONTROLU /Nad Volanom/

ODGOVORITE
Name

za koje

31.01.2024 21:08

Drug, ako je vozac pijan ili drogiran, tu automatski otpada osiguranje za auto. nema veze jel standardno ili ti kasko

Name

Rade

31.01.2024 00:01

Nene zanima sta je onoliko zguzvalo haubu Mercedesa kada Smartu ni sofer-sajba nije pukla? A ne vidi se da je i air-bag aktivirana

ODGOVORITE
Name

Sasa

31.01.2024 07:53

Koliko vidim svi napadaju osiguranje a niko ne vidi činjenice. Kako hauba i niz oštećenja na terencu da izazove SMART. Upravo gledam sliku, radim sa vozilima 35 godina.....ovo veze nema sa vezom da je SMART imao dodir sa ovim terencem..

ODGOVORITE
Name

Ovako

31.01.2024 09:35

Svejedno ne vidim što su fingirali nesreću ako jesu. Ako je kasko osiguran, zar ne treba da pokrije osiguranje svaku štetu bez obzira kako je ona nastala, što su onda fingirali..ako jesu neka su tu mutnija posla

Name

Za Sašu

31.01.2024 09:38

Pa Herz je tu da plati KASKO POLISA,Napravi svoj dio posla pa neka ganja o dokazuje,ako misli da nije u pravu,Da je pao sa balkona,Zbog toga je Kasko Polisa,

Name

za Sasu

31.01.2024 12:46

Ako je ova slika orginalna onda tu nesto ne stima. Prije ce biti da je junak dan ranije negdje pijan rokno u drvo ili ti neki zid a mozda i u kurvarluku bio, a to kasko ne placa, pa dan kasnije probao namjestit udes.

Name

Ciklon

31.01.2024 12:11

Na zalost imao sam identičan slučaj dokazi pred sudom materijalni su vam nebitni ili drugi ako osiguravajuće društvo sklopi dil i uleti novac sudiji sve vam je džaba!Ništa tu nemožete drugostepeni samo potvrđuje kao i vrhovni sud što bi se reklo vrana vrani oči ne vadi !?

ODGOVORITE
Name

Osiguranje jednako sranje

31.01.2024 12:21

Ko je sačinio zapisnik o saobraćajnoj nesreći ?!Ko je obavio uviđaj !?Ne razumem !?Pola osiguranja treba ukinuti padne kamen na put nemozete naplatit ,klizav kolovoz od ulja nafte nemozete naplatit policajci nesmiju pisati da se radi o klizavom kolovozu!U sustini nema kontrole nad osiguravajućim društvima !

ODGOVORITE
Name

Osiguranje

31.01.2024 12:56

Prilog je imao za cilj da potpuno iskrivi sliku o radu osiguravajućih društava, ovaj slučaj je potpuno jasan jer je presuda Suda koja je donesena uslijedila nakon iznošenja svih dokaza, ali treba da se zna koliko je plađeno šteta po kasku u 2023, a radi se o iznosu od većem od 100 miliona KM

ODGOVORITE
Name

Osiguranje

31.01.2024 15:38

Ma šta se mene kao oštećene strane Tiče koliko je isplaćeno,Čovjek ima polisu Koju je uredno platio,i šta tu nije Jasno n8si Ako Osiguranje nije u stanju plaćat svoje obaveze oštećenom kčjuč u bravu i BAUŠTELA,Imam Ja takav slučaj ubije mi pijani Vozač 2, člana familije i Sudije Tužioci Sve živo su Napravili da nam ne isplate Odštetu,A razlog što je Cijeli pravusudni Sistem ogoljeo u kriminalu Korupciji i Lopovluku,I onda kad se dogodi Zlo sa druge strane Tad se pametnjakovići Javljaju pa Ovo ono tamo amo,A kompletan sistem goli K,,,,c,,Trebaš se branit od kriminala,na Cesti,u Sudu, od inkasatora, I svih mogućih Lažova i Prevaranata, Sudije su ZLOoooo,Sve ih treba pohapsit i u Zatvor,bez pardona, od Banja Luke pa redom do Trebinja,

Name

Dane

01.02.2024 07:42

Ovaj Komjenovic je tolika lopovcina!!! A gladan je para djete svoje bi prodao za pare!!!!

ODGOVORITE
Name

Praseci

01.02.2024 15:12

Nije niko glup, Smart pri duplo jacem udaru nije mogao tako da smota haubu Mercedesu, jednostavno nije dovoljno visok. Zajebi kineticku energiju pri udaru a koliko vidim ovome papku nije prvi put da to radi, radio je to i prije sa vjerovatno totalnom stetom na vozilu!

ODGOVORITE