Нелегалном продајом државне имовине покушава се попунити све празнији буџет Српске

Парадоксално је да би управо високи представник, кога Додик и сарадници настоје представити као једног од највећих непријатеља Републике Српске, могао спријечити да непокретна имовина буде полигон за прање пара и тако постане власништво појединаца или група...

Република Српска 29.01.2024 | 19:07
Нелегалном продајом државне имовине покушава се попунити све празнији буџет Српске

Додик и Вишковић сваке године у Републици Српској „инвестирају“ најмање по двије милијарде марака, али су те инвестиције остале невидљиве. Заправо, инвестиција вриједних милијарде марака у Републици Српској протеклих година није било нити ће их бити у овој години, посебно иностраних.

„Инвестициони циклус који је Република Српска почела у овој години тежак је више од двије милијарде КМ“, изјавио је 9. јануара 2022. године премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, 21. новембра прошле године изјавио је како РС већ има уговорене инвестиције за 2024. годину веће од двије милијарде марака.

„Довољно је да кажемо једном, двапут, трипут. Република Српска данас има инвестиције уговорене у вриједностима које ће одржати инвестициону активност, која је преко 15 посто укупног буџета Републике Српске. То значи да ће у идућој години ниво послова које смо обезбиједили бити преко двије милијарде марака“, рекао је тада Додик.

Онда се крајем децембра прошле године поново огласио Вишковић и додао: „Тренутне инвестиције у Републици Српској премашују шест милијарди КМ, преговара се о пројектима вриједности веће од пет милијарди марака, док би укупан инвестициони циклус Српске у идућих неколико година требао да пређе 11 милијарди марака.“

Према усвојеном ребалансу буџета Републике Српске, укупне планиране јавне инвестиције у овој години износе 88.350.300 КМ.

„Не противи се Додик коначном рјешавању питања државне имовине у парламенту БиХ зато што је велики српски патриота, већ зато што хоће да задржи контролу над јавном непокретном имовином у Републике Српске, како би је могао распродати“, рекао је Журналу добро обавијештен извор близак врху власти у Републике Српске.

ЈАХОРИНА НА РАСПРОДАЈИ

Контрола над јавном имовином РС, која ће временом све више и чешће ићи на лицитацију, основни је разлог што Додик свако мало запријети како неће оклијевати да прогласи самосталност Републике Српске, ако високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит донесе Закон о државној имовини.

Власт Републике Српске, са Додиком на челу, већ је кренула да распродаје јавну имовину и то фирмама чији су власници СНСД-ови функционери. Недавно је објављено да је фирма “Дрво-еxпорт” из Теслића, у власништву Срђана Кљечанина Руфија, директном погодбом са Министарством трговине и туризма РС за 41,1 милион марака купила више од 56 дунума земљишта ма Јахорини.

Кљечанин је одборник СНСД-а у Скупштини општине Теслић, који је почетком 2019. године, када је његова странка покренула иницијативу о референдуму за опозив тадашњег СДС-овог начелника Милана Миличевића, планирао да дође на ту позицију. Референдум о опозиву Миличевића је пропао, али је из тог времена остала Фацебоок страница „Срђан Кљечанин, начелник општине Теслић“ и објава „Не бојим се ни метка ни рана док је мени мојега Срђана!“, са заједничком фотографијом Додика и Кљечанина.

Осим фирме „Дрво-еxпорт“, Кљечанин је власник и фирме „Кљечанин-цомпанy“. У прошлој години, према подацима АПИФ-а, ове двије фирме су оствариле укупну добит од 2.381.652 КМ, па се поставља питање одакле Руфију 41,1 милион марака да купи земљише на Јахорини.

Извор Журнала наводи да је „Дрво-еxпорт“ само формални купац, а да је новац за куповину земљишта на Јахорини обезбијеђен од инвеститора „из сјене“. Исти образац, наводи наш саговорник, планиран је и за наредне пројекте продаје јавног земљишта Републике Српске.

Продаја ће бити унапријед договорена, начин одабира купца биће директна погодба, а вриједна имовина Републике Српске ће се куповати парама тајкуна, не само из БиХ, већ и земаља региона.

Новац ће тако бити опран, а у јавности ће све бити представљено као јавне инвестиције у Републици Српској.

Парадоксално је да би управо високи представник, кога Додик и сарадници настоје представити као једног од највећих непријатеља РС, могао спријечити да непокретна имовина буде полигон за прање пара и тако постане власништво појединаца или група.

УПОЗОРЕЊЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

Након што је објелодањено да је фирма „Дрво-еxспорт“ склопила посао са Министарством трговине и туризма Републике Српске и купила атрактивно земљиште на Јахорини, из ОХР-а су саопштили да се „Законом о привременој забрани располагања државном имовином изричито забрањује било каква продаја или други облик располагања средствима државне имовине и наводи да је сваки акт о располагању том имовином, за који се утврди да је у супротности са овим законом, ништаван”. Ради се о закону, који је 2005. године наметнуо некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун.

Према том закону, сва непокретна имовина која је припала БиХ на основу споразума о сукцесији, као и она којом је управљала БиХ као република у саставу бивше Југославије, води се као државна. У члану 1. став 4 овог закона, под државном имовином се подразумијевају и „ријеке, шуме, шумско земљиште“, за које је Уставни суд БиХ утврдио да представљају државну имовину.

„Под располагањем наведене имовине сматра се директни или индиректни пренос власништва“, стоји у закону.

Управо то се десило у случају продаје земљишта на Јахорини.

Власник државне имовине постала је приватна фирма, чији је власник, притом, функционер владајуће странке. „Дрво-еxпорт“ има рок од 30 дана, од дана склапања погодбе са ресорним министарством, да уплати 41,1 милион КМ у буџет Републике Српске.

Видјећемо да ли ће Кљечанин, попут свог страначког шефа Додика, негирати ставове ОХР-а и јасно упозорење на могуће негативне посљедице потенцијалним инвеститорима и купцима државне имовине која је под забраном располагања и уплатити новац у буџет или ће одустати од овог посла.

(зурнал.инфо) Фото: Дрон.ба

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Познавалац

29.01.2024 20:29

"Рука правде" може се успорити, али поштовани грађани неможе се зауставити. Криминалци покушавају апликације "Скаy и АНА" да унишете, "деконтаминирају", на разне начине. Поштовани грађани, оргинали су у "ИНТЕРПОЛУ и ДЕА-а", има све и на стиковима припадника служби, да би сачували себе лично и слично. Сви, баш сви, који су стекли имовину, кроз криминал, вратиће поштени суд народу, кад тад, али вратиће, а они на доживотене робије, тако да се зна. Дух из боце је изашао, кад се ово убаци у правосуђе, биће "ПочелоЈЕ", до тада ће ићи споро, али када крене иде све. Лаку ноћ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.01.2024 21:17

НИСУ ТО ПАРЕ ПЛАНИНЦА РУФИЈА НЕГО НАРОДНЕ КОЈЕ ЈЕ ДОДИК ОПЉАЦКАО ОД НАРАД И САДА СА ТИМ НОВЦЕМ КУПУЈУ ДРЗАВНУ ИМОВИНУ,ЈАД И ТУГА И ЦЕМЕР ,ЈАДНИ БАРИД СЕБИ СТАВИО ОМЦУ ОКО ВРАТА.

Name

романија

30.01.2024 06:52

Пјевало се око 1999. г "Радоване врати нам се врати, Додик ће нам земљу распродати". Неки уман добро предвидео.

Name

Апис

30.01.2024 06:54

Страни мафијаши запада држе Додига док им не поклони све ресурсе РС, зато НАРОДЕ, ОПОЗИЦИЈО ДИЖИ СЕ ДАНАС сутра је већ отуђено десетине милиона.

Name

Ја

30.01.2024 07:43

И Цицко је све унистио у Сокоцу а сад пљује све друге,прозива како се сипа гориво а он се за славу и за хљеб подмирује на рацун фудбалског клуба и рацун опстине

Name

Ето Видиш

29.01.2024 20:39

Да је Додик у праву, када каже да се овде добро живи, да народ има пара ! Овај газда фирме , само у једном џепу има 41,1 милион к.м. ! Ако си прави Србин, патриота, дај и нама осталим Србима рецепт, да и ми легално зарадимо 41,1 милион к.м. ! Свима ће нам бити боље, или ипак неће , не иде то тако, гдје нема сиротиње, ту нема ни богаташа, и обратно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо14

29.01.2024 20:50

Текст вам је препун хрватских ријечи боље да мало преведете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

30.01.2024 06:59

Што ти смета Хрватски језик а не сметају ти људи који сједе у влади РС-а а имају Хрватске корјене.

Name

Ре

31.01.2024 01:29

А не смета ти и Додиков пајтас из Хрватске и њихов бизнис са крвавим балканским милијардама? Ма прави си Србенда, браво, тако се брани Српство. Колико оно зиви Срба у РС у 2024 години?

Name

Посматрач

29.01.2024 20:56

У БЛ од Тржнице и Хотела Палас до Позоришта све је бандино плус пропале фабрике духана и мљекаре, тако да се може рећи све до малте, то је само у једном правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.01.2024 20:56

Највећи разлог новог удара на суверенитет БиХ и дејтонски споразум јесте што Америка и Запад не могу измијенити народну вољу у РС, нити зауставити дотоке новца и нормалан развој јер док Српска има имовину она је држава, закључује уговоре, диже кредите, ако не да Америка, даће Кина и сл. Зато желе узети имовину да прекину финансијске токове и зауставе живот у РС а тако и угасе РС. Наравно да народ и руководство то неће дозволити само је једна што неки медији и опозициони политичари узимају страну амбасада и окупатора а не страну народа, институција и легално изабране власти која брани своју државност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2024 21:27

Иди Дјајицу.

Name

Ре Мирко

29.01.2024 21:44

Имаш фатаморгану , само један телефонски позив и уводјење санкција РС од стране ЕУ је катаклизме у РС , зато не дави 🤣 безвезе

Name

Трт

29.01.2024 21:51

Није брате ни теби лако...

Name

Е

29.01.2024 22:05

Вала си ти Миркане пуко ко лубеница...ово си преписо из неког странацког билтена!!

Name

Ре Марко

30.01.2024 05:39

Ти изгледа ниси прочитао текст.

Name

Ре Мирко

30.01.2024 07:01

Изгледа да те је закачио сиромашни ураниј

Name

Невена

30.01.2024 07:17

Не лупетајте.Одлицно се зна да Додик није додао на влас по земљи народа,вец:куповином гласова,уцјенама,пријетњама.Годинама уназад.Лазу сами себе,а знају ста раде

Name

Ре Мирко

30.01.2024 08:36

То је имовина свих грађана РС те је не може продавати само једна клика за своје богачење

Name

РЕ Мирко

30.01.2024 08:51

па када има имовину што не гради са србијом ХЕ на Дрини када је Брнабић бацио прву лопату за почетак градње, мало сутра Мирко, живиш у лажи

Name

Глупи Мирко

30.01.2024 10:05

Немој заборавит да сва задужења тог ентитета иду преко државе БиХ,прочитај мало,распитај се,а да је имовина на ентитетима твој Рудоња би је давно већ продао,а о томе да је р.с држава погледај у личну карту,таблице,пасош,новчанице и граничну контролу па онда сконтај каква сте држава МИТОМАНСКА

Name

Зизи

29.01.2024 21:01

Колико могу закљуцити овај извјестилац је против РС. Он признаје заједницку имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пируз-пала

29.01.2024 23:03

Није "заједничка", него државна.

Name

Ре

30.01.2024 00:19

Не постоји заједницка имовина, вец дрзавна, имовина низих нивоа власти и приватна имовина.

Name

Као дан

29.01.2024 21:15

Било је то одавно јасно!! Откако је дошао на власт, Бурле све распродаје, све раскућава: Мобис, нафтна индустрија, Раоп… И онда се хвале како су (мизерне) плате и пензије редовни. Продаће тај и нас и то у дијеловима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракац

29.01.2024 21:18

Зар постоји јос понеки идиот који вјерује у Додикове и Висковицеве лази? Све, али бас све су слагали, то јест Додик лазе и лупа глупости, а Висковиц само потврдјује и увецава. Видјецете гдје це нас одвести ових 900км најнизе плате. Нека наброје имена тих инвеститора или је и то тајна као и све крадје и лоповлуци до сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.01.2024 21:23

Све треба Русима продати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дил

29.01.2024 22:10

Ово је добар дил реално. Да је продато за милион, то би било цудно, али 42 милион 56 дунума, то је ок. Мени само није јасна корист инвеститора..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

30.01.2024 07:59

Сигурно нека правара стоји иза ових милиона, мислим да се уплатити неце толика свота новца, поново олигархија је смислила неку превару.Онај Елек ми лици на превару,несто се ваља, видјет цемо, Вукан це то десифровати јако брзо.

Name

РЕ Дил

30.01.2024 08:54

како није јасно, па и ја када би добио милионе а не радио ништа и ја би дао и више милиона

Name

Милан

30.01.2024 07:34

Можете цркнути од муке али никада нећете направити да се отме имовина Републике Српске што ви прижељкујете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

30.01.2024 11:25

А неће ни Рудоња распродати и опљачкати.Него Милане спремај се и ти за мањи сендвич,без пиве.

Name

Ре

30.01.2024 11:26

Добро, само себи правите штету. Уживајте, србујте и гладујте.

Name

+

30.01.2024 08:57

Мирко глуп си. Све треба Русима продати и браниће нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека, нека

31.01.2024 01:25

Па пустите да Дјес Лопове и бескицмењаци опет покраду изборе. Зивјели Папци и прелетаци.

ОДГОВОРИТЕ