НИН-ова награда припала Стеву Грабовцу из Српске

 - Јубиларна 70. НИН-ова награда за најбољи роман године на српском језику припала је "Послије забаве" Стеве Грабовца, саопштио је данас жири на конференцији за новинаре.

Република Српска 29.01.2024 | 16:53
НИН-ова награда припала Стеву Грабовцу из Српске
 
Након последњег састанка жирија, одржаног преподне у хотелу Москва, за "Послије забаве", у издању Имприматура, гласали су Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић и Тамара Митровић, док су његов председник Горан Коруновић и Милена Ђорђијевић свој глас дали роману "Пакрац" Владана Мартијевића, у издању Лагуне.
 
У најужем избору за НИН-ову награду били су и Владимир Пиштало са романом "Песма о три света" (Агора), Срђан Срдић "Аутосекција" (Партизанска књига) и Љубомир Кораћевић "У земљи Фрање Јосифа" (Књижевна општина Вршац).
 
У одлуци жирија, коју је прочитао Коруновић, каже се да је "Послије забаве" роман "сведеног, стилски разноврсног израза, у који је заптивена 'мелодија наших нестанака", комплексне структуре, из чијих временских дисторзија и дисконтинуитета, из лакуна и елипса сећања израња лик тишине".
 
Како је оцењено, "у њој, приповедач кроз огледало трауме прескочене генерације трага за заборављеном и напуштеном децом".
 
"Потрага је снажно емотивно обојена, и одвија се у свести приповедача растргнутог између ресентимана и одговорности. Та потрага, у коначници, враћа прећутане и потиснуте интимне и колективне историје, приповедачеве, колико и наше", саопштио је жири.
 
У свом обраћању присутнима, Грабовац се потом захвалио жирију на указаном поврењу и части да добије Нин-ову награду, признавши да још увек не може да скупи своје утиске.
 
"Искрено, нисам могао да имам никаква претерана очекивања и надања, али још увек покушавам да слегнем утиске. Јако сам захвалан и част је бити овде", рекао је писац.
 
Грабовац је рекао да је у "Послије забаве" писао о страшном злочину, који је препуштен забораву, а истакао је да је "откривање зла један од у суштини најзахтевнијих потеза у човековом животу".
 
"Дуго времена је мене као човека прогањала чињеница да је несхватљиво да као људи можемо да превидимо такве ствари, да нам из политичких или било каквих интереса није занимљиво. То је била унутрашња дилема са којом сам се дуго борио. Роман говори о покушају писања једне такве приче", навео је Грабовац.
 
Издавачка кућа Имприматур је саопштила да је "Послије забаве "роман о оцу, злочину, породици, пријатељству, одрастању", а са темом двојништва "писац уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине пресеком једног живота".
 
Митровић је оценила да је "Послије забаве" књига која нас "опомиње да још увек имамо осећања и говори о једној прећутаној, а важној истини", док је Свирчев оценила да је Грабовац "испричао причу која свим својим аспектима има снагу и моћ да буде 'секира за залеђено море у нама'". 
 
Оценивши да је "Послије забаве" "поприлично застрашујуће читалачко искуство", јер прича о ужасном злочину, Свирчев је изразила Грабовцу "бескрајну захвалност на овој књизи".
 
Стојменовић је приметила да је у "Послије забаве" и још неколико романа у најужем избору "реч о великом искушењу заборава и самозаборава, искушењу неделања". 
 
Ђурђевић је рекла да је "Послије забаве" заслужено ушао у најужи избор, где је у избору најбољег свој глас ипак дала "Пакрацу", и додала је да су "ова два романа врло важна у овогодишњој продукцији".
 
Према њеним речима, "Послије забаве" и "Пакрац" су "најбољи романи који су се понудили, а било их је 188".
 
"Оба романа додирују велике теме и мотиве, не само питање злоћина и могућности сазнаванај истог, (већ) и немогућности причања приче о томе, али и сазанавања истине", оценила је Ђурђевић.
 
Коруновић је закључио да је "Послије забаве" "залужено добио признање", и да остали наслови у ужем избору "показују једну врсту разноврсности писања у актуелној српској романскној продукцији".
 
Како је најављено, Грабовцу ће НИН-ова награда бити уручена у идући понедељак 5. фебруара у подне у Коларчевој задужбини. На награда недељника НИН додељује се од 1954. године, а један од покровитеља је Министарство културе Србије.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Љубитељ књиге

29.01.2024 18:40

Искрене честитке, заслужено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

29.01.2024 22:02

Свака част. Човјек је поријеклом из Брода. Много сам се обрадовала када сам чула да је освојио ову престижну награду. Свако добро му желим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вучићленд

29.01.2024 23:34

Како од недавно НИН није што је био, упитан је и овај избор.

Name

Лијешће

30.01.2024 08:45

Честитамо нашем Брођанину....свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

31.01.2024 18:38

Честиткеи свако добро!

ОДГОВОРИТЕ