Кецмановићи први пут очи у очи са породицама жртава

У Палати правде на рочишту које је заказано за сутра, родитељи дечака убице, Владимир и Миљана Кецмановић, први пут ће се суочити са породицама убијене деце из Основне школе "Владислав Рибникар" и то на суђењу по приватној тужби коју је поднело 27 чланова породице жртава.

Србија 28.01.2024 | 18:41
Кецмановићи први пут очи у очи са породицама жртава

Породице жртава тужиле су дечака убицу, његову мајку Миљану Кецмановић и оца Владимира Кецмановића. Они су тужбу поднели због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха. Овом тужбом је затражена и новчана рента, дакле, будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђивања па док трају услови - и то на име нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Први су тужбу поднели мајка, отац и сестра једне од жртава пуцњаве у "Рибникару". Они су приватну тужбу поднели против Миљане Кецмановић, а како је "Блиц" писао, они су захтевали накнадну нематеријалне штете због смрти блиске особе, као и страха и бола, а износ који потражују износи око 300.000 евра.

Након ове тужбе, у томе су им се придружило још 27 чланова породица жртава пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар".

Против оца и мајке донете 4 мере

Миљани и Владимиру је привремено забрањено да располажу некретнинама и новцем.

Ово је, по предлогу породица убијених у ОШ "Владислав Рибникар", усвојио Виши суд у Београду. Ипак, ово је само привремено решење, које за циљ има да "обезбеди" средства којима би се исплатила накнада штете породицама оштећених.

Ово решење не подразумева да је забрањено да они имовину користе, већ не смеју да је продају.

Виши суд у је у међувремену пописао имовину која је у власништву породице Кецмановић.

Како је "Блиц" раније писао, Миљана Кецмановић у свом власништву има три стана и гаражно место. Она је у једном стану и гаражном месту једини власник, док је у остала два стана она власник 50 одсто.

Осим тога, она дели власништво у 20 парцела од више од 100 ари. Парцеле су уписане у катастар за грађевинско и пољопривредно земљиште у Параћину и Нишу.

Утврђено је и да Миљана Кецмановић има 50 одсто власништва над две зграде у Параћину и Нишу.

Владимир Кецмановић у својом власништву има један стан, део пословног простора и један аутомобил.

Хтели да распродају имовину?

"Блиц" је раније писао о томе како су породице жртава наводно страховале да ће Миљана Кецмановић распродати сву имовину.

Она је, према нашим тадашњим сазнањима, обилазила неколико нотара и то са циљем да препише имовину на друга лица.

Извор "Блица", близак истрази, рекао је да је мајка дала пуномоћје адвокату са циљем да поклони своју имовину, односно да је пребаци на рођаке.

- Појавила се у неколико нотарских канцеларија, али су је у свакој одбили - рекао је наш извор.

Осим мајке и отац дечака убице је тражио нотара.

Како смо писали, Владимир Кецмановић је тражио да му у посету у притвор дође нотар.

- Намера му је била да овери потребну документацију како би могао да располаже својом имовином - рекао је тада извор "Блица".

Како се одређује висина одштете?

С обзиром на то да оштећени траже надокнаду штете услед душевног бола изазваног смрћу блиских особа, суд је привремено пренео у депозит јавног извршитеља износе новца које је оценио као довољне за исплату штете.

Међутим, када је реч о количини новца, за то одређивање не постоји стриктно одређено правило, као ни прописани износи.

У поступку ће суд, након саслушања чланова породица, проценити у сваком конкретном случају колико ће новца свако добити.

Сведочили родитељи жртви

Суђење родитељима дечака убице, Миљани и Владимиру, почело је крајем децембра 2023. године.

Родитељи жртава до детаља су описивали како су изгледали њихови последњи тренуци са децом, говорили су о својим осећањима, али и о томе шта је уследило након што су сазнали да се у "Рибникару" догодила пуцњава.

10 жртава пуцњаве у школи

Дечак убица, ученик седмог разреда, је тог 3. маја ушетао у ОШ "Владислав Рибникар", затим је из очевог пиштоља убио чувара школе Драгана Влаховића, седам девојчица и једног дечака.

Ангелина Аћимовић је 15. маја у болници подлегла повредама у болници и преминула и тиме је број жртава ове незапамћене трагедије порастао на десет особа.

(Блиц) Фото: Тањуг  

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

+

28.01.2024 19:05

Превелика туга. У праву су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овдје

28.01.2024 19:11

Овдје је по новинама већ пресуђено.Колико сам читао постојали су пропусти у васпитању Косте убице.Али прво треба доказати да су родитељи и заиста криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2024 19:44

Немаш ти појма шта се десило! Истина је другачија сотоњаре су то одрадиле како треба!

Name

Ана

28.01.2024 19:41

Незнам шта рећи жао ми је родитеља кои су изгубили своју дјецу то се неможе никако надокнадити а нити бол смањити али тражећи на суду да им се плати смрт њихове дјеце то ми је мало дегутантно зар ће новац ублажити бол или бити само још један подсетник на ту недужну дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

28.01.2024 20:25

И мени то није јасно....

Name

Миладин

28.01.2024 22:36

Тацно, ста це новац променити, деце на залост нема, ста ти висе треба

Name

Н Н

29.01.2024 08:02

Није родитељима недужне дјеце стало до новца убициних родитеља већ да им докажу да је требало да се потруде око васпитавања своје дјеце а не стицања богатства. Нека их заболи стање сиромаштва и још ће добити затворске казне. Претпостављам да ће родитељи побијене дјеце новац уложити у изградњу установе за напуштену дјецу или нешто слично.

Name

Па дјеца

28.01.2024 19:50

...иду на карате, те кван до, кик бокс , хрвање па нема оптужби за родитеље да су дјецу пустили да уче да се туку!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

28.01.2024 20:26

Управо тако....

Name

Митар

29.01.2024 00:24

...Наравно... а неко тренира стрељаштво , и одмах је под " мјерама " ?!

Name

Балкан,балкан

28.01.2024 21:31

Ама људи смирите се,каква накнада,какви новци,што се брукате,и једној и другој страни је тешко,смирите се,помогните болеснима,сиромашнима….. не мислите да можете новцем ублажити тугу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

29.01.2024 11:23

На Балкану сви имају ограничено размишљање, али за све имају мишљење и коментар. Најбитније је да осудимо родитеље убијене дјеце, а можда ће тај новац дати у добротворне сврхе.

Name

Младен

28.01.2024 23:10

Значи животе своје дјеце процијенили су на 300 хиљада евра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

29.01.2024 08:43

Најмање сто могу је да им узму све паре! И требају!

Name

Ре Дечко

29.01.2024 11:27

Напокон неко ко паметно размишља. До задњег динара. Једино ће тако бити кажњени, а други "угледни" родитељи ће послије овога боље пазити своју дјецу јwр им је новац најважнији. Баш њих брига за мале анђелw које је њихово дијете убило без трунке гриже савјести. Какви родитељи, такво и дијете.

Name

Дијаспора

29.01.2024 05:30

Која будала од родитеља тражи за своје дете 300 хиљада евра.Нешто нештима ЈАКОО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.01.2024 12:07

Висина остете, ко то мозе измерити, нема тог правицног износа у парама. Све сто имају родитељи малог злотвора, треба одузети, а њих стрпати у затвор, јер су они одговорни за дете које су узгајали. Ово је туга голема, боли свакога нормалног цовека, а тек како боли родитеље јадне настрадале децице. Ко то мозе надокнадити и са циме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алооооо!!!

29.01.2024 21:23

Како тако говорите о људима и дјетету? Они су ипак Срби! Срам вас било! Мора да им се опрости! Хришћански је! У цркву с њима и тамо се измирите!

ОДГОВОРИТЕ