Јелену и Зорана спојила тешка дијагноза

Иако овај пар у свему проналази нешто позитивно, кажу да много људи нажалост не може да појми како изгледа живот са мултипла склерозом.

Србија 27.01.2024 | 14:03
Јелену и Зорана спојила тешка дијагноза

Јелена и Зоран Милићевић упознали су се 2018. године у Атомској бањи на рехабилитацији због мултипла склерозе. Годину дана је прошло од када је Јелена обучена у бело са сатенским штапом у руци изговорила судбоносно "да", а у међувремену Зоран је добио терапију за коју се надају да ће успорити ток болести. Ипак, њихова борба још није завршена.

Како за Телеграф.рс каже ова лепа жена, њихов заједнички живот узбудљив је и пун изазова, без обзира на то што су особе са инвалидитетом. Захтеван је, али Јелена тврди да је то један од фактора који га чини занимљивим, а претходне године су чак отишли на море.

- Ја још увек радим тако да на све додатне активности и сва дешавања Зоран иде са мном па је и он у покрету, још увек вози те нам је то олакшавајућа околност. У 2023. години смо после дужег времена ишли на море и то нам је тек била велика авантура. Ишли смо у непознато, али када смо заједно све се то лакше прегура и осећај слободе коју ми заједно имамо не може ни да се опише. Ово је четврта година нашег самосталног живота и обоје смо јако поносни на то. Зато бих волела да сви који имају неки проблем у животу не размишљају пуно о томе шта их све спречава да живе један нормалан живот, већ да се упусте у то као у једну авантуру где ће успут решавати проблеме са којима се суочавају - поручује Јелена.
Породице су увек ту да им помогну, али већину послова Јелена и Зоран обављају сами. Не размишљају о проблемима и томе шта им најтеже пада, а када наиђе нешто што представља проблем труде се да на најбезболнији начин то и реше.

- Лепо нам је када смо заједно тако да слободно могу да кажем да уживамо - поручује насмејана Јелена.

Иако овај пар у свему проналази нешто позитивно, кажу да много људи нажалост не може да појми како изгледа живот са мултипла склерозом. Оно што је здравом човеку рутина, њима уме да буде врло компликован изазов.

- Живот са мултиплом зна да буде јако компликован. Некако смо Зоран и ја нашли меру и у томе, захтева свакако више времена и напора за обављање сасвим обичних активности. Оно што раде други људи, а на шта и не обраћају пажњу, као што је на пример силазак низ степенице уколико у згради нема лифта или лифт не ради, то је цео процес, а да не помињем компликованије ствари. Наш мозак просто размишља другачије. Свакако оно што је веома битно код мултипле склерозе јесте психичко стање. Када прихватите мултиплу као нешто своје са чим се живи, живот ће вам бити много лакши. МС није трагедија, али доноси много ограничења, тако да је све остало минорно у поређењу са тим. Ја разумем људе да није лако када вам лекар саопшти дијагнозу мултипле склерозе и да треба времена и свако себи треба да да времена, али да то не иде у недоглед и да се никада не помирите са дијагнозом и да се стално питате а што баш ја - појашњава нам Јелена.  Ипак, додаје да њен супруг и она то питање себи никада нису поставили, те да се боре свим снагама да им живот изгледа што нормалније.

Оно што је свакако био упадљив детаљ на венчању јесте сатенски штап који ју је издвојио од већине младих широм Србије. Јелена признаје да то јесте њен заштитни знак, али да га посматра као средство за слободу.

- Да, углавном ме сви препознају по штапу и могу да кажем да јесте мој заштитни знак. Не кажем да је било лако, али зато и јесте украшен да лакше превазиђем ту баријеру у својој глави. Када схватите да вам штап или било које друго помагало служи да лакше функционишете и лакше пређете одређени део пута, као што наочаре служе да боље видите, онда помагало служи вама, а не ви њему. Нама помагала представљају слободу и тако гледамо на њих - каже ова насмејана млада жена.

Иако је Зоран успео да добије преко потребну терапију, њихов пут је дугачак. За даље лечење треба им чак 1.245.000 динара, а њен супруг тек је на 28% прикупљених средстава.

(Телеграф)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маки

27.01.2024 14:27

Браво, свака цаст. Браво и за новинара који писе текстове о овако лијепим и борбеним људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладја

29.01.2024 22:46

Може ли се отворити хуманитарни број путем црвеног крста или неке хуманитарне организације

Name

Искрено

27.01.2024 15:41

Желим вам сву срећу. Љубав је чудо. Такође желим да што прије сакупите новац.. Ови људи заслужују пажњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.01.2024 19:07

Дивни сте. Ко год може нека помогне. ЖИВИ ЈЕЛИ И ЗДРАВИ БИЛИ.Из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може ли

27.01.2024 20:13

Помоћи "господин" који има највећи буџет.Зато су му га и дали да помаже са нашим парама.Велики " каваљер".