Школска слава Свети Сава прославља се широм Српске

Свечаним академијама и прославама обиљежена је школска слава Свети Сава широм Републике Српске.

Република Српска 27.01.2024 | 12:58
Школска слава Свети Сава прославља се широм Српске

Свечаном академијом у бањалучкој школи "Георги Стојков Раковски" обиљежена је школска слава Свети Сава. Приређен је богат програм у част првог српског просветитеља. 

Битно је сјећати се Светог Саве, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске, Жељка Стојичић која је присуствовала свечаности. 

Поручила је да дјеца треба да буду на духовном путу и слиједе оно што нам је оставио Свети Сава. 

И у Основној школи у Сокоцу обиљежена је крсна слава.

Основна школа "Соколац" обиљежила је свој дан и крсну славу Светог Саву, традиционалном Светосавском академијом, на којој су уз пригодан програм уручена признања успјешним појединицима и ученицима.

Директор школе Ђорђе Рајић рекао је новинарима на синоћњој свечаности да је то дан којем у овој установи у току године посвећују највише пажње и коме се највише радују, посебно ученици.

"Управо та дјечија радост и јесте завјештање Светог Саве и то је оно што нас држи оволико вјекова и што је добар показатељ да смо као народ на добром путу", истакао је Рајић.

Свечано је и у Вишеграду

Поруке и поуке Светог Саве су свевременске и јединствене на њима треба васпитавати сваку генерацију младих посебно ученика . Ученике од родитељског дома до школске клупе траба задојити светослављем како би српски народ остао увијек оно што јесте и што треба да буде, поручено је са обиљежавања крсне славе и Савиндана у Основној школи „Вук Караџић“ и Средњој школи „Иво Андрић“ у Вишеграду .

У Прњавору је синоћ одржана Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" и подршку Српске православне црквене општине.

Предсједник прњаворске "Просвјете" Борка Павловић рекла је да ово друштво кроз име које носи има велику обавезу да иде путем просветитељства, буде уз Српску православну цркву и његује националну културу.

"Тежимо да се водимо примјером Светог Саве, да одбацимо зле и тешке ријечи, да се научимо међусобном поштовању без обзира на вјерску, националну и сваку другу припадност, да у себи остваримо мир, избацимо гњев, научимо рећи опрости", рекла је Павловићева новинарима.

И у Требињу данас свечано. Дводневна традиционална манифестација Светосавске свечаности у Требињу, уприличена је у петак 26. и суботу 27. јануара, у Културном центру Требиње.

Професор бањалучке Гимназије Данило Ковач рекао је Срни да Светосавска награда коју му је додијелило Министарство просвјете и културе Републике Српске за њега представља изузетну част, али и обавезу да на најбољи могући начин преноси знања младима.

Ковач, који је виши асистент на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци и докторанд Универзитета у Риму, каже да су критеријуми за додјелу Светосавске награде допринос развоју школе, професионални развој наставника, те различити наставни и ваннаставни пројекти.

"Имао сам срећу да предајем сјајним и мотивисаним гимназијалацима, те ми није било тешко координисати њихове разноврсне активности", рекао је Ковач.

(БН/Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јел Бошњацима

27.01.2024 20:26

...намећу да славе тог измишљеног "малог бога"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

28.01.2024 09:42

Када би Свети Сава видио како се распао школски систем под вођством црвене секте, чудом би се чудио. У школама раде полуписмени учитељи, наставници и професори са купљеним дипломама. Факултетске дипломе се купују на сточној пијаци а докторати на бензинским пумпама. Државне послове воде криминалци, лопуже, битанге и среброљупци, ђавоље слуге. Народ се дијели, осиромашује, заглупљује, расељава и нестаје. Када смо након хиљаду година дочекали "српску" власт, она нас упропаштава и уништава горе него Турци за 400 година. Турке, Аустроугарску и Павелића смо као народ преживјели, ову "нашу" власт нећемо. Води нас Додиг у нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоба

28.01.2024 16:56

Браво Стефане за коментар

Name

Корослав

28.01.2024 23:09

Ови започели ови довршили 😃.