Školska slava Sveti Sava proslavlja se širom Srpske

Svečanim akademijama i proslavama obilježena je školska slava Sveti Sava širom Republike Srpske.

Republika Srpska 27.01.2024 | 12:58
Školska slava Sveti Sava proslavlja se širom Srpske

Svečanom akademijom u banjalučkoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" obilježena je školska slava Sveti Sava. Priređen je bogat program u čast prvog srpskog prosvetitelja. 

Bitno je sjećati se Svetog Save, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Željka Stojičić koja je prisustvovala svečanosti. 

Poručila je da djeca treba da budu na duhovnom putu i slijede ono što nam je ostavio Sveti Sava. 

I u Osnovnoj školi u Sokocu obilježena je krsna slava.

Osnovna škola "Sokolac" obilježila je svoj dan i krsnu slavu Svetog Savu, tradicionalnom Svetosavskom akademijom, na kojoj su uz prigodan program uručena priznanja uspješnim pojedinicima i učenicima.

Direktor škole Đorđe Rajić rekao je novinarima na sinoćnjoj svečanosti da je to dan kojem u ovoj ustanovi u toku godine posvećuju najviše pažnje i kome se najviše raduju, posebno učenici.

"Upravo ta dječija radost i jeste zavještanje Svetog Save i to je ono što nas drži ovoliko vjekova i što je dobar pokazatelj da smo kao narod na dobrom putu", istakao je Rajić.

Svečano je i u Višegradu

Poruke i pouke Svetog Save su svevremenske i jedinstvene na njima treba vaspitavati svaku generaciju mladih posebno učenika . Učenike od roditeljskog doma do školske klupe traba zadojiti svetoslavljem kako bi srpski narod ostao uvijek ono što jeste i što treba da bude, poručeno je sa obilježavanja krsne slave i Savindana u Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“ i Srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu .

U Prnjavoru je sinoć održana Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPКD/ "Prosvjeta" i podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Predsjednik prnjavorske "Prosvjete" Borka Pavlović rekla je da ovo društvo kroz ime koje nosi ima veliku obavezu da ide putem prosvetiteljstva, bude uz Srpsku pravoslavnu crkvu i njeguje nacionalnu kulturu.

"Težimo da se vodimo primjerom Svetog Save, da odbacimo zle i teške riječi, da se naučimo međusobnom poštovanju bez obzira na vjersku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost, da u sebi ostvarimo mir, izbacimo gnjev, naučimo reći oprosti", rekla je Pavlovićeva novinarima.

I u Trebinju danas svečano. Dvodnevna tradicionalna manifestacija Svetosavske svečanosti u Trebinju, upriličena je u petak 26. i subotu 27. januara, u Кulturnom centru Trebinje.

Profesor banjalučke Gimnazije Danilo Кovač rekao je Srni da Svetosavska nagrada koju mu je dodijelilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za njega predstavlja izuzetnu čast, ali i obavezu da na najbolji mogući način prenosi znanja mladima.

Кovač, koji je viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i doktorand Univerziteta u Rimu, kaže da su kriterijumi za dodjelu Svetosavske nagrade doprinos razvoju škole, profesionalni razvoj nastavnika, te različiti nastavni i vannastavni projekti.

"Imao sam sreću da predajem sjajnim i motivisanim gimnazijalacima, te mi nije bilo teško koordinisati njihove raznovrsne aktivnosti", rekao je Кovač.

(BN/Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jel Bošnjacima

27.01.2024 20:26

...nameću da slave tog izmišljenog "malog boga"!?

ODGOVORITE
Name

Stefan

28.01.2024 09:42

Kada bi Sveti Sava vidio kako se raspao školski sistem pod vođstvom crvene sekte, čudom bi se čudio. U školama rade polupismeni učitelji, nastavnici i profesori sa kupljenim diplomama. Fakultetske diplome se kupuju na stočnoj pijaci a doktorati na benzinskim pumpama. Državne poslove vode kriminalci, lopuže, bitange i srebroljupci, đavolje sluge. Narod se dijeli, osiromašuje, zaglupljuje, raseljava i nestaje. Kada smo nakon hiljadu godina dočekali "srpsku" vlast, ona nas upropaštava i uništava gore nego Turci za 400 godina. Turke, Austrougarsku i Pavelića smo kao narod preživjeli, ovu "našu" vlast nećemo. Vodi nas Dodig u nestanak.

ODGOVORITE
Name

Coba

28.01.2024 16:56

Bravo Stefane za komentar

Name

Koroslav

28.01.2024 23:09

Ovi započeli ovi dovršili 😃.