Сага око минималца се наставља: Како ће се помоћи привреди кад људе у Влади привреда не интересује?

"Људе у Влади уопште привреда не интересује. Што би о томе размишљали кад су одједном добили касу која је богато напуњена", каже економиста Зоран Павловић.

Република Српска 27.01.2024 | 09:49
Сага око минималца се наставља: Како ће се помоћи привреди кад људе у Влади привреда не интересује?

Од најављиване минималне плате у Српској од 1050КМ неће бити ништа. Повећање износа неопорезивог дијела бруто плате, али и уграђивање минулог рада и топлог оброка у минималац само су неки од приједлога пословне заједнице који ће бити стављени на сто пред републичке институције у Српској на тему о рјешавању проблема раста најниже плате.

Повећање износа неопорезивог дијела бруто плате, али и уграђивање минулог рада и топлог оброка у минималац само су неки од приједлога пословне заједнице који ће бити стављени на сто пред републичке институције у Српској на тему о рјешавању проблема раста најниже плате.

Представници пословне заједнице у Српској одржали су састанак са руководством Српске у четвртак јер су, како наводе, доведени у проблематичну ситуацију због раста најниже плате. Након састанка поручено је да ће заједничким снагама тражити начине како да помогну привреди.

"Људе у Влади уопште привреда не интересује. Што би о томе размишљали кад су одједном добили касу која је богато напуњена. Ми смо у ситуацији да смо ове године, а то нас чека и сљедеће двије као  Република Српска морали да платимо преко милијарду обавеза. То је невјероватно велики ниво трошкова који су створени. А те трошкове мора да плати реални сектор који ствара нову вриједност", рекао је за БН ТВ Зоран Павловић, економиста.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за Глас Српске да ће повећање минималца за 30 одсто проузроковаће повећање свих осталих плата.

"То ће направити проблем свим привредницима, прије свега у прерађивачкој индустрији. Неке гране су погођене више, друге мање. Отежавајућа околност јесте и то што су у свим предузећима пале наруџбе за ову годину, број радника је исти, а трошкови по основу рада су знатно већи."

Став пословне заједнице је, наглашава Ћорић, да се траже системска рјешења, односно да се не иде од фирме до фирме, јер је, како наводи, врло тешко одредити критеријуме које предузеће је погођено више, а које мање.

Оно што је њихов приједлог који би, како наводи, могао бити реализован без већих проблема је да минимална бруто плата буде неопорезива, али и да минули рад буде уграђен у најнижу плату.

- То су нека рјешења која су у игри, а којима би могли на неки начин помоћи привреди како би се ублажиле посљедице одлуке о минималцу од 900 КМ. То је реално и брзо је могуће донијети рјешења о том питању - закључио је Ћорић.

Његове ставове заступа и први човјек Уније послодаваца Саша Тривић, који је рекао да ће републичким званичницима предложили да се у најнижу плату поред минулог рада угради и износ топлог оброка.

- Наш приједлог је да се минули рад и топли оброк угради у најнижу плату и да се минималац повећа на 950 марака. Ти трошкови по једном запосленом сада износе од 1.050 до 1.100 марака. Сматрамо да је то најбоље рјешење и да би сва друга могла бити проблематична. Видјећемо да ли Влада има нека боља рјешења или ће остати ово наше - казао је “Гласу” Тривић.

Када је ријеч о повећању неопорезивог дијела плате навео је да је тренутно при исплати плате износ од 1.000 марака неопорезив.

- Ми смо рекли да је ту неопорезиву основицу потребно подићи са 1.000 на 1.300 КМ. Тиме би подршка Владе послодавцима била од 13 до 15 марака по раднику у смислу смањења ефеката минималне плате - закључио је Тривић.

Влада Српске је крајем децембра 2023. године донијела одлуку о повећању најниже плате за 200 марака за ову годину, односно са 700 на 900 марака.

Подјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће предложити да минимална плата буде 1050КМ. Изазвало је то пажњу јавности, али и осуде представника пословне заједнице. Чини се да се на минималну плату од 1050КМ може у потпуности заборавити.

(Глас Српске / БН; фото: Илустрација)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Боби

27.01.2024 10:26

Ста је са људима који имају цетврти степен, они су највисе угрозени. Урацунајуци 228 КМ топли оброк и плус минули на стаз у тај минималац па коме су они повецали плату. Одузети њима треба све мимо основне плате и дати народу да зиви. Брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 гарава

27.01.2024 11:03

Што Господин Тривић не каже колико плаћа Сиријце и остале паћенике који раде код њега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ак

27.01.2024 13:42

Није то Господин, поготово није са велико Г, нема ту ни мало 'г' од господина..!! То он море да бидне само у овој додикмилорадовој прћији, бабовини, ћаћевини, у његовом разбојничком брлогу. Али, и ту ће се побости, попљувати и испсовати за шачицу марака, или пак фенинга.

Name

Ре ак

27.01.2024 18:27

Ниси у праву , ево ја казем да му се треба обрацати са велико Г . И то сваки пут кад га неко сретне .

Name

Мими

27.01.2024 20:57

Радници у приватном сектору ниста неце добит са тим ево ја радим код приватника за 700.км вец 8. Година и после ове одлуке казе мени сеф бит це ти сад плата 900.км. али цес кад подигнес плату да ми вратис 200.км. ето какви су наси послодавци а возни му парк милион марака само бјезанија.

Name

Врх

27.01.2024 19:12

Само скинути велики порез на плате то 500 марака сто дрзава узме оставити људима и ресен проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.01.2024 20:34

Јест, али видис да су сви напали само да се смањи радницима платица... Просто сам изненадјен у каквом друству и медју каквим народом зивим...

Name

Мира

27.01.2024 20:15

Који је то послодавац дао раднику 200 км за топли оброк да се не варамо то само будзетлије имају а приватник ти да тањир цорбе који не вриједи ни 2 км како да не волили би израбљиваци да у минимала уде и топли оброк и превоз и минули рад па би тако плата била 500 км бас су паметни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.01.2024 07:19

Нелупај те глупости привредници добро зарадјују,нема ни један да нема велико богаство али сам тим су све проклети даје сто висе њима а сто мање радницима,око тога нема дилеме.

ОДГОВОРИТЕ