Saga oko minimalca se nastavlja: Kako će se pomoći privredi kad ljude u Vladi privreda ne interesuje?

"Ljude u Vladi uopšte privreda ne interesuje. Što bi o tome razmišljali kad su odjednom dobili kasu koja je bogato napunjena", kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Republika Srpska 27.01.2024 | 09:49
Saga oko minimalca se nastavlja: Kako će se pomoći privredi kad ljude u Vladi privreda ne interesuje?

Od najavljivane minimalne plate u Srpskoj od 1050KM neće biti ništa. Povećanje iznosa neoporezivog dijela bruto plate, ali i ugrađivanje minulog rada i toplog obroka u minimalac samo su neki od prijedloga poslovne zajednice koji će biti stavljeni na sto pred republičke institucije u Srpskoj na temu o rješavanju problema rasta najniže plate.

Povećanje iznosa neoporezivog dijela bruto plate, ali i ugrađivanje minulog rada i toplog obroka u minimalac samo su neki od prijedloga poslovne zajednice koji će biti stavljeni na sto pred republičke institucije u Srpskoj na temu o rješavanju problema rasta najniže plate.

Predstavnici poslovne zajednice u Srpskoj održali su sastanak sa rukovodstvom Srpske u četvrtak jer su, kako navode, dovedeni u problematičnu situaciju zbog rasta najniže plate. Nakon sastanka poručeno je da će zajedničkim snagama tražiti načine kako da pomognu privredi.

"Ljude u Vladi uopšte privreda ne interesuje. Što bi o tome razmišljali kad su odjednom dobili kasu koja je bogato napunjena. Mi smo u situaciji da smo ove godine, a to nas čeka i sljedeće dvije kao  Republika Srpska morali da platimo preko milijardu obaveza. To je nevjerovatno veliki nivo troškova koji su stvoreni. A te troškove mora da plati realni sektor koji stvara novu vrijednost", rekao je za BN TV Zoran Pavlović, ekonomista.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za Glas Srpske da će povećanje minimalca za 30 odsto prouzrokovaće povećanje svih ostalih plata.

"To će napraviti problem svim privrednicima, prije svega u prerađivačkoj industriji. Neke grane su pogođene više, druge manje. Otežavajuća okolnost jeste i to što su u svim preduzećima pale narudžbe za ovu godinu, broj radnika je isti, a troškovi po osnovu rada su znatno veći."

Stav poslovne zajednice je, naglašava Ćorić, da se traže sistemska rješenja, odnosno da se ne ide od firme do firme, jer je, kako navodi, vrlo teško odrediti kriterijume koje preduzeće je pogođeno više, a koje manje.

Ono što je njihov prijedlog koji bi, kako navodi, mogao biti realizovan bez većih problema je da minimalna bruto plata bude neoporeziva, ali i da minuli rad bude ugrađen u najnižu platu.

- To su neka rješenja koja su u igri, a kojima bi mogli na neki način pomoći privredi kako bi se ublažile posljedice odluke o minimalcu od 900 КM. To je realno i brzo je moguće donijeti rješenja o tom pitanju - zaključio je Ćorić.

Njegove stavove zastupa i prvi čovjek Unije poslodavaca Saša Trivić, koji je rekao da će republičkim zvaničnicima predložili da se u najnižu platu pored minulog rada ugradi i iznos toplog obroka.

- Naš prijedlog je da se minuli rad i topli obrok ugradi u najnižu platu i da se minimalac poveća na 950 maraka. Ti troškovi po jednom zaposlenom sada iznose od 1.050 do 1.100 maraka. Smatramo da je to najbolje rješenje i da bi sva druga mogla biti problematična. Vidjećemo da li Vlada ima neka bolja rješenja ili će ostati ovo naše - kazao je “Glasu” Trivić.

Кada je riječ o povećanju neoporezivog dijela plate naveo je da je trenutno pri isplati plate iznos od 1.000 maraka neoporeziv.

- Mi smo rekli da je tu neoporezivu osnovicu potrebno podići sa 1.000 na 1.300 КM. Time bi podrška Vlade poslodavcima bila od 13 do 15 maraka po radniku u smislu smanjenja efekata minimalne plate - zaključio je Trivić.

Vlada Srpske je krajem decembra 2023. godine donijela odluku o povećanju najniže plate za 200 maraka za ovu godinu, odnosno sa 700 na 900 maraka.

Podjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da minimalna plata bude 1050KM. Izazvalo je to pažnju javnosti, ali i osude predstavnika poslovne zajednice. Čini se da se na minimalnu platu od 1050KM može u potpunosti zaboraviti.

(Glas Srpske / BN; foto: Ilustracija)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bobi

27.01.2024 10:26

Sta je sa ljudima koji imaju cetvrti stepen, oni su najvise ugrozeni. Uracunajuci 228 KM topli obrok i plus minuli na staz u taj minimalac pa kome su oni povecali platu. Oduzeti njima treba sve mimo osnovne plate i dati narodu da zivi. Bruka i sramota.

ODGOVORITE
Name

16 гарава

27.01.2024 11:03

Што Господин Тривић не каже колико плаћа Сиријце и остале паћенике који раде код њега?

ODGOVORITE
Name

ak

27.01.2024 13:42

Nije to Господин, pogotovo nije sa veliko Г, nema tu ni malo 'г' od gospodina..!! To on more da bidne samo u ovoj dodikmiloradovoj prćiji, babovini, ćaćevini, u njegovom razbojničkom brlogu. Ali, i tu će se pobosti, popljuvati i ispsovati za šačicu maraka, ili pak feninga.

Name

Re ak

27.01.2024 18:27

Nisi u pravu , evo ja kazem da mu se treba obracati sa veliko G . I to svaki put kad ga neko sretne .

Name

Mimi

27.01.2024 20:57

Radnici u privatnom sektoru nista nece dobit sa tim evo ja radim kod privatnika za 700.km vec 8. Godina i posle ove odluke kaze meni sef bit ce ti sad plata 900.km. ali ces kad podignes platu da mi vratis 200.km. eto kakvi su nasi poslodavci a vozni mu park milion maraka samo bjezanija.

Name

Vrh

27.01.2024 19:12

Samo skinuti veliki porez na plate to 500 maraka sto drzava uzme ostaviti ljudima i resen problem...

ODGOVORITE
Name

Idealno

27.01.2024 20:34

Jest, ali vidis da su svi napali samo da se smanji radnicima platica... Prosto sam iznenadjen u kakvom drustvu i medju kakvim narodom zivim...

Name

Mira

27.01.2024 20:15

Koji je to poslodavac dao radniku 200 km za topli obrok da se ne varamo to samo budzetlije imaju a privatnik ti da tanjir corbe koji ne vrijedi ni 2 km kako da ne volili bi izrabljivaci da u minimala ude i topli obrok i prevoz i minuli rad pa bi tako plata bila 500 km bas su pametni

ODGOVORITE
Name

Istina

28.01.2024 07:19

Nelupaj te gluposti privrednici dobro zaradjuju,nema ni jedan da nema veliko bogastvo ali sam tim su sve prokleti daje sto vise njima a sto manje radnicima,oko toga nema dileme.

ODGOVORITE