БиХ прати европску политику - Додик обмањује јавност

Након јучерашње посјете европске делегације Босни и Херцеговини јасно су се чуле изјаве да БиХ има усклађену спољну политику са Еврпском унијом и да су због ове посјете политички лидери у БиХ раније сјели и договорили пакет реформских промјена.

Република Српска 24.01.2024 | 19:59
БиХ прати европску политику - Додик обмањује јавност

Ово је отворило питање да ли су онда тачне раније тврдње власти у Републици Српској да БиХ не прати европску политику када је у питању руско-украјински сукоб и да ли ће Милорад Додик сада одустати од евроскептичних изјава које су се раније могле чути?

Остајемо уз Русију, говорио је Додик крајем 2023. године, међутим након састанка званичника Босне и Херцеговине са предсједницом Еврпске комисије Урулом фон дер Лајен и премијерима Холандије и Хрватске, из Савјета министара БиХ другачија порука.

"То је препознато у мишљењу Европске комисије како је БиХ у протеклој години имала 100% усклађеност спољне политике са спољном и безбједносном политиком Еврпске уније", поручила је након састанка предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто. 

Представници опозиције кажу да овакве изјаве јасно доказују да је понашање БиХ на међународном нивоу потпуно различито од онога у шта нас увјерава власт у Републици Српској.

"Очигледно је да се ради о једној великој лажи која се сервира годину и по дана и да су представници Републике Српске у заједничким институцијама у потпуности сагласни са политиком коју у овом моменту води Босна и Херцеговина која значи да се БиХ придружила санкцијама према Руској федерацији", каже Јелена Тривић, предсједник Народног фронта. 

Додик је раније говорио да Европску унију више не види као једину алтернативу, међутим његов политички партнер и како је сам говорио, пријатељ - Драган Човић, је за хрватски РТЛ рекао да Додик није сметња када су у питању евроинтеграције Босне и Херцеговине.

Новинар је Човића питао: "Је ли Додик сметња на том путу, јесте ли о томе разговарали с њим и хоће ли се он мало смекшати", на шта Човић одговара:

"Не да је он сметња на том путу, он је био домаћин задњег састанка и био је најконструктивнији да усвојимо све и буџет и закон о сукобу интереса, спречавању прања новца и тероризма. Ја лично мислим да је он био до краја конструктиван". 

Све што је поручено, сматрају наши саговорници добро упућени у европска питања, представља јасну поруку која је упућена прије свега Додику.

"То је порука у суштини Милораду Додику да се мора одлучити да ли ће изабрати пут јединствене Босне и Херцеговине јер они су то и показали јуче и да ће показати да њихова администрација је направила тај искорак у БиХ или ће остати на путу на којем је до сада да даје подршку њиховим противницима у кампањи јер не смијемо заборавити да је почела кампања за изборе у Европској унији, а њиховим противницима а то је десница са којом Додик има јако добре односе, а за које се очекује да ће бити у новој власти у Европској унији", сматра дипломата Драшко Аћимовић. 

У питању су супротне па чак и контроверзне изјаве, каже струка, којима се годинама збуњује јавност.

"Након добијеног кандидатског статуса Милорад Додик је постао највећи заговорник евроскептицизма - заправо у првом тренутку је хвалио то што смо добили кандидатски статус да би након тога рекао како ЕУ није оквир који је потребан Босни и Херцеговини и да ће се тражити неке друге алтернативне организације", сматра политички аналитичар Тања Топић. 

У међувремену је реагавао и Додик. Без обзира на јасне тврдње европских и хрватских дипломата да је највећи бенефит ове власти усклађеност са политиком Европске уније, Додик је за домаћу јавност рекао да те изјаве нису тачне и да се БиХ неће придружити ставовима којима се у питање доводи њена неутрална позиција.

(БН)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Драган Реалногледиви

24.01.2024 20:35

Ствар је врло јасна,они нам дају и веома повољно посуђују паре без којих не би могли обичне канализационе цијеви уграђивати и мијењати а о путевима да не причамо.А ако они обуставе доток,неће нам бити нимало лако.Према томе,од економије се живи а све остало је празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,бмањује јавност,,

25.01.2024 04:41

Лик обмањује и самог себе, камо ли остале, 14те и 22.ге бруталном преваром и прљавим договорима остао на власти

Name

Усрула вон Карајен

26.01.2024 09:49

Било како било, сиримо се на све стране!

Name

Он

24.01.2024 20:49

Је купљена душа, уништи нас у темељ по налогу запада, само нам маже очи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

25.01.2024 08:29

Додик ме не интересује,све што изјави данас,већ сутра је друга прича. Треба сачувати милионе!

Name

Милан

24.01.2024 20:54

Наравно да БиХ усклађује своју политику са политиком ЕУ. Сад погађајте ко је то одобрио из РС-ке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

24.01.2024 20:56

Шаторска политика ..😀

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граница Постоји

24.01.2024 21:04

Имамо ли ми право на зивот, на напредак, драга опозицијо који је вас пут, ста нудите? Сто се тице Предсједника, мислим да имамо довољно других зивотних тема. Молим Вас постедите нас само критике, зелимо конструктивне идеје, лијепе вијести и напредак!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

24.01.2024 21:04

Додиг води политику пљачке српског народа и расељавања, не интересује га ништа друго. Опљачкао је сваког Србина за по 50.000 КМ, а они који нису жељели да их пљачка отишли су заувијек из Републике Српске. Остали су лопови и Папци, који пљачкају заједно са њим, остали су увлакачи, који стоје у реду да му се завуку у дебело црево и остали су они који немају куда отићи, као што сам ја. Ратни злочини су мањи од послератних злочина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.01.2024 21:10

Па де покажите одлуку коју је донијела БиХ којом се уводе санкције Русији! Нема такве одлуке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

25.01.2024 21:56

Ти си дјукин слепац,па ниста не видис.

Name

А,

24.01.2024 21:26

Зашто је Конаковић изјавио да Је све у УН Лагумђија урадио на своју руку, да није имао овлашћења да тако заступа Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2024 21:30

Де нам једном покажите ту Одлуку о увођењу санкција! Нема је! Да је донесена ви би је до сада 1000 пута објавили! Али је нема! Само се ви зато заускакијте као мала дјеца кад хоће да нешто дохвате са врха витрине, па им то не успијева! Тако исто и ви, ахахахахахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нео

24.01.2024 21:39

Ако сте прогутали лаж да је РС држава и Сарајево Техеран, прогутаћете и све што долази из уста Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2024 00:16

Прогутали су и да је има Агенција за лијекове РС, и да це бити скијалисте на Мањаци, и да це Клосарац бити санкционисан након корона зурке, и да зивимо никад боље, и да је нормално да Проинтер отима паре дрзавних фирми, и да су кумови преко ноци постали милионери, и да је сада Предсједник РС - једнако РС ( а ста је Попласен био?), и снимак на коме се цује да купују оапке да оформе скупстинску вецину, и да годинама праве изборни инзињеринг и махинације, и да владини званицници насе паре дају својим фирмама на пренадувсним тендерима, и да глуме вјернике, а сви лазу, краду, варају зенице, и да су им дјеца пребахата и пррбогата, и да зивимо боље него у Њемацкој ( они свакако да), и да се од ових пензија мозе зивјети……, не мозе се набројати ста смо све ми прогутали, док се број цеститих људи рапидно смањивао, а број олоса, мафијаса рапидно растао, нароцито у политици. И лазне дипломе, и данас једно казем, прекосутра друговрадим и тако гутсмо вец 20 година.

Name

корај

24.01.2024 21:53

Тривићева ће нас увести у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

25.01.2024 07:21

Да

Name

Коста

24.01.2024 22:24

Актуелна збивања у Свијету упућују сам на једно.Треба њима живе силе или ти пјешадије која ће крварити за њихове интересе.Лако је било бомбардовати,рушити,убијати мале али сада се појавише велики.А оно нису спремни да гину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

24.01.2024 22:48

Оде мали и велики руски Кредит низ Дрину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риђан

24.01.2024 23:30

Она Њемица Вон дер Лајен чим зине слаже. Њима су уста пуна лажи, под покровитељством амера увукли се у рат. Ал' су се зајебали, наишли су на тврд орах, сад их онај украјински Арафат музе, само колико ће финансијски издржати, питање је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

25.01.2024 00:29

Јбг додик штити своје интересе, и сву буку диже само да цементира своје позиције, а оне су опасно добре, економски он убира огромне приходе преко тих фирми које контролише, а дижући буку себе позиционира као персону без ккоје нема догвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

25.01.2024 00:54

Људи у РС никако да схвате једну ствар а криви су ваши политичари који вас слаткорхечиво обмањују. Нису ентитети субјекти меďјународних односа и не представља неки бх амбасадор БиХ ентитете И поједине натроде већ ДРЖАВУ И глас у УН је глас државе. Него се ваши политичари праве невјешти, као ето, ми смо за Русију И као нас ништа не питају. А кад Додо иде у Русију, државу агресора И то на братску словенску православну земљу, као шеф једне европске, ратом створене регије, то као може проћи? Гдје су ту надлежности Предсједништва у водјењу вањске политике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

25.01.2024 05:54

Ма нека лазе нико му ионако не вјерује али нека омогуци напредак овом заосталом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жића

25.01.2024 06:58

Политичари који су на власти у БиХ су баш као мала дјеца. Често се свађају и пљују један дугог, а затим се грле, пјевају исту пјесму, па опет свађају, лажу један другог, лажу грађане који су им дали повјерење на изборима. Како и коме онда вјеровати да је БиХ увела санкције Русији и ускладила своју спољну и безбједносну политику са политиком Европске уније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.01.2024 07:47

Босна и Херцеговуна и ЕУ, "кокошари од наших политичара" намирисали новце од предприступних фондова ЕУ АЛИ и када Босна и Херцеговина добије тај фамозни датум и "наши кокошари политилари" схвате да су касе ЕУ прилично празне е онда ће бити у проблему што наредно слагати народима и "осталим" У Босни и Херцеговини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муцните главом

25.01.2024 08:23

Јебле вас санкције Русији. Супља прица. Погледајте потросацку корпу, просјецне плате и пензије, силне кредите, одлазак становниства, пропала и покрадена предузеце, социјалне слуцајеве и онда се ОГЛАСИТЕ О БАЈНОМ ПРЕДСЕДНИКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССССССС

25.01.2024 08:42

Додик је стари лажов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незна

25.01.2024 08:46

Он висе ни ста прица,а јос је залосније сто незна коју политику води,само млати празну сламу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема дрва

25.01.2024 08:55

Нема струје. Зима деведесет девета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

25.01.2024 08:58

НАСЛИ СЕ БРАЦА И СЕКЕ СПЕЦИФИЦНИ ЛАЗОВИ ВРАТИТ ЦЕ НАРОД ЊИМА И ПОСЛЕДЊИ ФЕНИГ ТЕСКО ОНОМ КОМЕ ОНИ ДАДНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нрwс

25.01.2024 09:22

Бомбардована градскw управа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

25.01.2024 09:22

Ови аналитицари као стосу Трифуновиц Топицка и. јос понеки много паметују а немају појма о политици. Какоби они водили Републику Српску под оваким притиском Ониби офавно све продали у Српској слицнису као и опозицијс у зРеп Српс. И Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ ЛАЈЕ

25.01.2024 09:57

КАРАВАНИ ПРОЛАЗЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

25.01.2024 12:00

До ћега је довела сецесијонистићка политика врха власти у РС? До заоштравања односа са ЕУ, повлаћења Њемаћке из тз приступних фондова, и ускраћивања милиона км бесповратних средстава РС кроз одрађене пројекте, до увођења тз.тихих санкција, и онемогућавања узимања повољних кредита од ММФ-а, и Свјетске Банке за обнову и развој, као и забрана изласка РС са обвезницама на Лондонску Берзу, итд.,до стављања свих високопозиционираних државних функционера, и предсједника РС на тз.црну листу САД, до интервенције високог представника, и наметања промјена кривићног закона БИХ, као и стављања ван снаге појединих одлука парламента РС, до стварања међунационални тензија у БИХ, и када се видјело да се неможе "главом кроз зид", онда изненадни заокрет у политици, и усклађивање са Федерацијом на заједнићком путу ка ЕУ!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Престаните

25.01.2024 12:42

Убијати словене!

ОДГОВОРИТЕ