Говедарица основао Фондацију "Др Арчибалд Рајс"

- То ће бити враћање дуга човјеку који је живот посветио српском роду ком је на крају завјештао и своје срце, поручено је са Свечане академије у гатачком парохијском дому.

Република Српска 24.01.2024 | 09:00
Говедарица основао Фондацију "Др Арчибалд Рајс"

У Гацку је синоћ промовисана новооснована Фондација "Др Арчибалд Рајс" у знак пажње, поштовања и вјечне захвалности једном од највећих српских пријатеља.

- То ће бити враћање дуга човјеку који је живот посветио српском роду ком је на крају завјештао и своје срце, поручено је са Свечане академије у гатачком парохијском дому.

Оснивач Фондације, Гачанин Вукота Говедарица рекао је да ће фокус рада бити на осјетљивим категоријама попут образовања и васпитања дјеце у развоју, помоћи дјеци са посебним потребама, старим, изнемоглим лицима и особама од инвалидитета.

Говедарица је истакао да Фондација баштини културно-историјски контекс те да с тим у вези треба очекивати активности у промоцији његовања и сјећања историје српског народа.

- Одлучили смо да оснујемо Фондацију која ће бити добровољна, хуманитарна, а увјерен сам и дјелотворна. Очекујемо за мјесец дана и прве резултате. Вјерујем у чланове Управног одбора Фондације који несебично желе да дају свој труд како би помогли свима који воде бригу о становништву - рекао је Говедарица.

Свечаној академији присуствовао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, предсједник општине Никшић Марко Ковачевић, ректор Богословије из Фоче Љубомир Пријовић као и бројни Гачани.

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић поклонио је новооснованој Фондацији калиграфски рад монахиња из Жупског манастира “Молитва Светом Василију Острошком Чудотворцу”.

Ковачевић је истакао да Гацко и Никшић веже слободарска историја.

- Увијек се радо одазивам позиву српских патриота из Гацка, овдје их има много, а Вукота Говедарица јесте један од њих, то доказује и ова фондација и само име које носи-навео је Ковачевић.

Предсједник Управног одбора Фондације Милан Савић изразио је задовољство што је дио тима који води дубоко атруистичка мотивација.

-Настојаћемо да сав свој умни и физички потенцијал уложимо у конкретне пројекте на добробит цјелокупне друштвене заједнице. Својим ангажовањем плодотворићемо на свим пољима дјеловања дефинисаним статутом Фондације - рекао је Савић.

Он је додао да чланови Управног одбора желе да синоћ изговорено не буду празне реторичке конструкције нити манипулативни психолошки механизми.

Учесници Свечане академије били су хор Богословије Свети Петар Дабробосански из Фоче, народни гуслар Војин Тепавчевић и драмски умјетник Срђа Бјелогрлић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Арса

24.01.2024 09:25

Треба се на неки начин одрживи човјеку који је заиста заслужио да фондација носи његово име и то је за сваку похвалу.Мало истинских пријатеља имамо или смо имали у свијету и ред је да их не заборавимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

24.01.2024 13:10

Дивна и племенита намјера да се таквом човјеку одужимо и да се његова дјела не забораве већ да буду и путоказ свима који промишљају.

Name

Оли

24.01.2024 13:41

Рајсова књига ЧУЈТЕ СРБИ треба да буде лектира у школама.Описао нас је какви смо јос прије 100год а као да је данас писана.Никад упамет🙏

Name

ГРУЈО

24.01.2024 09:46

Свак част и на фондацији и на неговању имена Арчибалда. Али уколико прочитате књигу господина Рајса видјет ћете да је 60 пошто књиге посветио опису негативних понашања и особина нас Срба. Па се.упитам дали смо заслужили да уопште постојимо. Али тако нам је како нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

24.01.2024 09:52

Кандидоваће се за председника РС! Мали не воли лопту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеалноО

24.01.2024 09:52

Све је то фино тако и треба Наша се власт не бори за оне којима је помоћ најпотребнија Нажалост па се често помоћ скупља преко хуманитарни бројева А власт и на то наплати услугу и ПФВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

24.01.2024 10:14

Свака цаст, Говедарица Србне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2024 18:49

Тако је, велики Србин и борац Војске Републике Српске.

Name

Бања Лука

24.01.2024 11:30

Поштовање Вуле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тијана

24.01.2024 11:44

Свака ти час Вуле,то си ти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

24.01.2024 11:54

Када би бар већина гласача прочитала књижицу Чујте срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

24.01.2024 12:08

Гледајуци све аспекте,озбиљност, елоквенцију,политицку зрелост, Говедарица је најозбиљнији политицар у Републици Српској, укљуцујуци и власт и опозицију. Назалос сто је био кандидат раније. Сад би био идеалан. Сретно Говедарица! Комсија Фоцак.

ОДГОВОРИТЕ