Мали предузетници у проблему, траже да реагује Влада

Након недавног повећања прага за улазак у систем ПДВ-а са 50 хиљада на 100 хиљада конвертибилних марака за мале предузетнике се отворио нови проблем, јер је праг за остваривање статуса малог привредника у Републици Српској и даље остао на 50 хиљада марака. Зато мали предузетници траже од Владе Републике Српске измјену Закона о порезу на доходак.

Република Српска 23.01.2024 | 20:00
Мали предузетници у проблему, траже да реагује Влада

Након измјена закона на нивоу БиХ, потребно је ускладити и закон у Републици Српској, категорични су мали предузетници, јер уколико се то не деси, фризерски и козметички салони, обућари и друге занатлије, ускоро ће прекорачити тренутни праг од 50 хиљада марака за остваривање статуса малог привредника и изгубити могућност паушалног плаћања пореза односно 2% на укупан приход.

"А уколико се деси с обзиром на ово повећање плата које је проузроковало ланчана поскупљења односно већи обрт преко рачина у предузетничким радњама аутоматски свако онај ко има два радника ће врло брзо за пар мјесеци премашити ту границу од 50 хиљада и онда смо стварно сви у проблему", каже Жана Арсић, предсједник Занатско-предузетничке коморе регија Бања Лука.

Из Министарства финансија Републике Српске је саопштено да ће о овом захтјеву одлуку донијети у наредним мјесецима.

"Примјена новог система фискализације послужиће између осталог и за праћење промета предузетника, висине прихода, а у односу на податке о промету опредијелићемо се и о висини прага, пореза и начину опорезивања малих предузетника", поручено је из ресорног министарства. 

Фискализација креће тек за 2 мјесеца, одговарају из занатско-предузетничке коморе, и док се сазнају први резултати, како наводе, многи ће отићи у сиву зону или затворити радње.

Ако ми будемо чекали шта ће се дешавати са нашим предузетницима оног момента када крене поновна фискализација ја мислим да ћемо ми бити у великом проблему", каже Жана Арсић. 

У Партији демократског прогреса, чији је Економски савјет покренуо иницијативу за измјену спорног закона и подизање прага, сматрају да су захтјеви малих привредника потпуно оправдани.

"Из простог разлога што је 2015. године донесен Закон о порезу на доходак. Тада је дефинисана граница од 50 хиљада марака и од тада раст прихода износи преко 60% код ових предузећа. То значи да данас 50 хиљада КМ практично није никакав праг односно не омогућава никакво пристојно пословање за самосталног предузетника", каже предсједник Економског савјета ПДП-а Бојан Кресојевић. 

Задржавање статуса малог предузетниказа њих значи мање трошкове и једноставније књиговодство и обрачун пореза, а за државу није захтјеван посао, кажу економисти, и питају зашто онда то већ није урађено?

"Јер је то смао технички детаљ као што је промијењено код Управе за индиректно опорезивање морало је већ бити промијењено и код регистрације малих предузетника. Треба поставити питање и чија је одговорност што то већ није урађено", сматра економиста Зоран Павловић. 

Из занатско-предузетничке коморе упозоравају да ће одуговлачење са подизањем прага изазвати социјалне проблеме, јер у Републици Српској има око 25 хиљада самосталних предузетника.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Боки

23.01.2024 20:43

И све по ледјима пензионера на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.01.2024 07:41

пензионери већ двије деценије подржавају власт ради 2% повећанња пензије. Сад кад је то власт појела, сад куку леле. Кад Вас потомци буду спомињали у гробу ћете се окретати, а све за 2%! Осим ако нисте се добро накрали па обезбједили унучад.

Name

лопо

24.01.2024 07:58

Како си само насао везу измедју пореза и пензионог фонда. Уозбиљи се и процитај несто у пензији! Имас времена на претек!

Name

Градјанин

23.01.2024 20:50

Сиротиња и обицан народ су у проблему!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајте молим вас

23.01.2024 23:22

Неконтам засто су једино у Српској Адвокатске канцеларије изузете од ПДВ и фискалности !?А толике паре узимају и пљацкају градјане и државу!Сиротиња мозе да плати а они не !??

Name

Шпијун

23.01.2024 21:07

Ја не памтим када су ми Брице издале Рацун. Шишање 10 КМ, Дневно за 8 сати рада ( Раде по 12 сати) ошисају минимум 30 људи. Козметицари исто. Мали Подузетник треба укинути. Све куцати и на крају године платити порез на Добит.бко не покрива тросково одмах га затворити или пере паре или не приказује промет. Све опорезивати. Зидаре,Молере,Керамицаре,Електрицаре Водоинсталатере наплацују послове по Европским Цијенама. Дивљи Обртника има Превисе. Инспекције само Пријављене Рекетирају. Док све не опорезују неце бити напредка.квадрат Керамике од 20 до 25КМ. Дневно полијепе по 20 Квадрата. Све на Црно. Молери јос гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

23.01.2024 21:17

Како год окренес минималац за све раднике од нк радника до цетвртог и петог степена струцне спреме самосталне занатлије и мале радње комплет дрзава минималац Жалосно и болно смо приморани ради тог минималца тразити боље услове радне и животне и отиц гдје се рад цијени и рангира праведно гдје политицари се боре за раднике да од свог рада могу нормално живјете а не ко овдје политицарима,послодавцима СВЕ радницима МИНИМАЛАЦ сто прије то боље ОДЛАЗАК ЗА БОЉИМ И МИРНИЈИМ ЗИВОТОМ да не буде она стара ријеч цркни кењце док никне сјекавица и да политицке тензије и разноразне пријетње некаквим ратом измедју народа а и овако су територије не насељене има мјеста за свакога ал нема услова ,подстицаја,помоци,донсција ,повољних кредита да се пустиња басели и оживи одосмо ма гдје било бице боље него овдје адиос политикос,партиос,пословадавациис не зиви нико оелова вјека да чека боља времена и нормалне услове та рад и зивљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар,

23.01.2024 22:03

Фризери, козметичари и слична занимања користе фискалну касу. Ја рачун у жувоту до сада не добих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

23.01.2024 23:38

Циркус је ово од дрзаве, сви крадy,и велики и мали обртници,обицан народ и незна ста је ПДВ, Сад су увели за крадју пореза израз, УТАЈА, Украде дрзавне паре,од пдв,и одговара за УТАЈУ,циркус!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

24.01.2024 11:12

Довољно је да мали предузетници нису на терету дрзаве,нека плацају своје доприносе на плату и доста од њих.Боље него да су на бироу.Дрзава да смањи доприносе на плате на овај нови минималац за 20 % и да смањи топли оброк на цијену бурека као неке мјере и укинути допр.на топли оброк.Којих 10 км па нецемо ици у ресторан на мијесано месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

24.01.2024 11:20

Малим предузетницима порез 2% само ако предју 50000.Нотари и адвокати су себи направили закон како им одговара њима увести касе и порез јер им је најскупља сатница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

24.01.2024 11:54

Исти ти мали предузетници толико добро зарадјују да висе не могу ни у Њемачкој да зараде и доста ми је те кукњаве, фризери,козметичари,електричари,керамичари,ауто механичари,водоинсталатери,молери,лимари и многи да их не набрајам зарадјују од четри хиљаде па навише мјесечно,али наравно сви кукају када треба нешто држави дати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

24.01.2024 15:07

Зашто кинеске продавнице немају фискалне касе и адвокатске канцеларије у чему је проблем !?Ко год нешто продаје морао би имати фискалну касу и бити у систему !?Огроман новац је још у сивој зони !?Стиснути ове сто дугују по сто двеста хиљада км и више!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

24.01.2024 17:06

Сви се ми изгледа вежемо назад је да нисмо везани нешто би и имали.Минималац од 900 км ће утицати на сиротињу односно на обичне људе не на богаташе,живимо као стока тако ћемо и завршити.Држава намеће приватнику све а они ништа од тога не дају своим радницима или ти част изузецима нерадницима они кои раде држе ох на кисику остали глуваре спавају по оставама,држе ноге на столовима немају посла никаквога возају државна аута бадава а не могу исплатити превоз,регрес,топли оброк све је то урачунато у минималац а ссс има исту плати као чистачице и возачи а познато је да тих 900 км утиче на поскупљење хљеба,млијека основних потрепштина за живот биће и отпуштања радника ал бирали сте сада кусајте зидове када све приватници дигну цјене захвалите се влади и осталима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

24.01.2024 20:27

Ко не мозе нек не отвара локал овдје фризери и козметицари 300 км узму дневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

25.01.2024 13:45

Будала ми је преко главе да ми је више да никога не видим очима од њих гади ми се и држава и људи фуј ђаво понио ђаво ће и однијети гадови били и остали сви

ОДГОВОРИТЕ