Mali preduzetnici u problemu, traže da reaguje Vlada

Nakon nedavnog povećanja praga za ulazak u sistem PDV-a sa 50 hiljada na 100 hiljada konvertibilnih maraka za male preduzetnike se otvorio novi problem, jer je prag za ostvarivanje statusa malog privrednika u Republici Srpskoj i dalje ostao na 50 hiljada maraka. Zato mali preduzetnici traže od Vlade Republike Srpske izmjenu Zakona o porezu na dohodak.

Republika Srpska 23.01.2024 | 20:00
Mali preduzetnici u problemu, traže da reaguje Vlada

Nakon izmjena zakona na nivou BiH, potrebno je uskladiti i zakon u Republici Srpskoj, kategorični su mali preduzetnici, jer ukoliko se to ne desi, frizerski i kozmetički saloni, obućari i druge zanatlije, uskoro će prekoračiti trenutni prag od 50 hiljada maraka za ostvarivanje statusa malog privrednika i izgubiti mogućnost paušalnog plaćanja poreza odnosno 2% na ukupan prihod.

"A ukoliko se desi s obzirom na ovo povećanje plata koje je prouzrokovalo lančana poskupljenja odnosno veći obrt preko račina u preduzetničkim radnjama automatski svako onaj ko ima dva radnika će vrlo brzo za par mjeseci premašiti tu granicu od 50 hiljada i onda smo stvarno svi u problemu", kaže Žana Arsić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore regija Banja Luka.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske je saopšteno da će o ovom zahtjevu odluku donijeti u narednim mjesecima.

"Primjena novog sistema fiskalizacije poslužiće između ostalog i za praćenje prometa preduzetnika, visine prihoda, a u odnosu na podatke o prometu opredijelićemo se i o visini praga, poreza i načinu oporezivanja malih preduzetnika", poručeno je iz resornog ministarstva. 

Fiskalizacija kreće tek za 2 mjeseca, odgovaraju iz zanatsko-preduzetničke komore, i dok se saznaju prvi rezultati, kako navode, mnogi će otići u sivu zonu ili zatvoriti radnje.

Ako mi budemo čekali šta će se dešavati sa našim preduzetnicima onog momenta kada krene ponovna fiskalizacija ja mislim da ćemo mi biti u velikom problemu", kaže Žana Arsić. 

U Partiji demokratskog progresa, čiji je Ekonomski savjet pokrenuo inicijativu za izmjenu spornog zakona i podizanje praga, smatraju da su zahtjevi malih privrednika potpuno opravdani.

"Iz prostog razloga što je 2015. godine donesen Zakon o porezu na dohodak. Tada je definisana granica od 50 hiljada maraka i od tada rast prihoda iznosi preko 60% kod ovih preduzeća. To znači da danas 50 hiljada KM praktično nije nikakav prag odnosno ne omogućava nikakvo pristojno poslovanje za samostalnog preduzetnika", kaže predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Bojan Kresojević. 

Zadržavanje statusa malog preduzetnikaza njih znači manje troškove i jednostavnije knjigovodstvo i obračun poreza, a za državu nije zahtjevan posao, kažu ekonomisti, i pitaju zašto onda to već nije urađeno?

"Jer je to smao tehnički detalj kao što je promijenjeno kod Uprave za indirektno oporezivanje moralo je već biti promijenjeno i kod registracije malih preduzetnika. Treba postaviti pitanje i čija je odgovornost što to već nije urađeno", smatra ekonomista Zoran Pavlović. 

Iz zanatsko-preduzetničke komore upozoravaju da će odugovlačenje sa podizanjem praga izazvati socijalne probleme, jer u Republici Srpskoj ima oko 25 hiljada samostalnih preduzetnika.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Boki

23.01.2024 20:43

I sve po ledjima penzionera na žalost.

ODGOVORITE
Name

Pa

24.01.2024 07:41

penzioneri već dvije decenije podržavaju vlast radi 2% povećannja penzije. Sad kad je to vlast pojela, sad kuku lele. Kad Vas potomci budu spominjali u grobu ćete se okretati, a sve za 2%! Osim ako niste se dobro nakrali pa obezbjedili unučad.

Name

lopo

24.01.2024 07:58

Kako si samo nasao vezu izmedju poreza i penzionog fonda. Uozbilji se i procitaj nesto u penziji! Imas vremena na pretek!

Name

Gradjanin

23.01.2024 20:50

Sirotinja i obican narod su u problemu!?

ODGOVORITE
Name

Ajte molim vas

23.01.2024 23:22

Nekontam zasto su jedino u Srpskoj Advokatske kancelarije izuzete od PDV i fiskalnosti !?A tolike pare uzimaju i pljackaju gradjane i državu!Sirotinja moze da plati a oni ne !??

Name

Špijun

23.01.2024 21:07

Ja ne pamtim kada su mi Brice izdale Racun. Šišanje 10 KM, Dnevno za 8 sati rada ( Rade po 12 sati) ošisaju minimum 30 ljudi. Kozmeticari isto. Mali Poduzetnik treba ukinuti. Sve kucati i na kraju godine platiti porez na Dobit.bko ne pokriva troskovo odmah ga zatvoriti ili pere pare ili ne prikazuje promet. Sve oporezivati. Zidare,Molere,Keramicare,Elektricare Vodoinstalatere naplacuju poslove po Evropskim Cijenama. Divlji Obrtnika ima Previse. Inspekcije samo Prijavljene Reketiraju. Dok sve ne oporezuju nece biti napredka.kvadrat Keramike od 20 do 25KM. Dnevno polijepe po 20 Kvadrata. Sve na Crno. Moleri jos gori.

ODGOVORITE
Name

Kiril

23.01.2024 21:17

Kako god okrenes minimalac za sve radnike od nk radnika do cetvrtog i petog stepena strucne spreme samostalne zanatlije i male radnje komplet drzava minimalac Žalosno i bolno smo primorani radi tog minimalca traziti bolje uslove radne i životne i otic gdje se rad cijeni i rangira pravedno gdje politicari se bore za radnike da od svog rada mogu normalno živjete a ne ko ovdje politicarima,poslodavcima SVE radnicima MINIMALAC sto prije to bolje ODLAZAK ZA BOLJIM I MIRNIJIM ZIVOTOM da ne bude ona stara riječ crkni kenjce dok nikne sjekavica i da politicke tenzije i raznorazne prijetnje nekakvim ratom izmedju naroda a i ovako su teritorije ne naseljene ima mjesta za svakoga al nema uslova ,podsticaja,pomoci,donscija ,povoljnih kredita da se pustinja baseli i oživi odosmo ma gdje bilo bice bolje nego ovdje adios politikos,partios,poslovadavaciis ne zivi niko oelova vjeka da čeka bolja vremena i normalne uslove ta rad i zivljenje

ODGOVORITE
Name

Zar,

23.01.2024 22:03

Frizeri, kozmetičari i slična zanimanja koriste fiskalnu kasu. Ja račun u žuvotu do sada ne dobih.

ODGOVORITE
Name

A

23.01.2024 23:38

Cirkus je ovo od drzave, svi krady,i veliki i mali obrtnici,obican narod i nezna sta je PDV, Sad su uveli za kradju poreza izraz, UTAJA, Ukrade drzavne pare,od pdv,i odgovara za UTAJU,cirkus!!!

ODGOVORITE
Name

Mira

24.01.2024 11:12

Dovoljno je da mali preduzetnici nisu na teretu drzave,neka placaju svoje doprinose na platu i dosta od njih.Bolje nego da su na birou.Drzava da smanji doprinose na plate na ovaj novi minimalac za 20 % i da smanji topli obrok na cijenu bureka kao neke mjere i ukinuti dopr.na topli obrok.Kojih 10 km pa necemo ici u restoran na mijesano meso.

ODGOVORITE
Name

Mira

24.01.2024 11:20

Malim preduzetnicima porez 2% samo ako predju 50000.Notari i advokati su sebi napravili zakon kako im odgovara njima uvesti kase i porez jer im je najskuplja satnica.

ODGOVORITE
Name

leo

24.01.2024 11:54

Isti ti mali preduzetnici toliko dobro zaradjuju da vise ne mogu ni u Njemačkoj da zarade i dosta mi je te kuknjave, frizeri,kozmetičari,električari,keramičari,auto mehaničari,vodoinstalateri,moleri,limari i mnogi da ih ne nabrajam zaradjuju od četri hiljade pa naviše mjesečno,ali naravno svi kukaju kada treba nešto državi dati.

ODGOVORITE
Name

Realno

24.01.2024 15:07

Zašto kineske prodavnice nemaju fiskalne kase i advokatske kancelarije u čemu je problem !?Ko god nešto prodaje morao bi imati fiskalnu kasu i biti u sistemu !?Ogroman novac je još u sivoj zoni !?Stisnuti ove sto duguju po sto dvesta hiljada km i više!?

ODGOVORITE
Name

И

24.01.2024 17:06

Сви се ми изгледа вежемо назад је да нисмо везани нешто би и имали.Минималац од 900 км ће утицати на сиротињу односно на обичне људе не на богаташе,живимо као стока тако ћемо и завршити.Држава намеће приватнику све а они ништа од тога не дају своим радницима или ти част изузецима нерадницима они кои раде држе ох на кисику остали глуваре спавају по оставама,држе ноге на столовима немају посла никаквога возају државна аута бадава а не могу исплатити превоз,регрес,топли оброк све је то урачунато у минималац а ссс има исту плати као чистачице и возачи а познато је да тих 900 км утиче на поскупљење хљеба,млијека основних потрепштина за живот биће и отпуштања радника ал бирали сте сада кусајте зидове када све приватници дигну цјене захвалите се влади и осталима.

ODGOVORITE
Name

Mina

24.01.2024 20:27

Ko ne moze nek ne otvara lokal ovdje frizeri i kozmeticari 300 km uzmu dnevno.

ODGOVORITE
Name

И

25.01.2024 13:45

Будала ми је преко главе да ми је више да никога не видим очима од њих гади ми се и држава и људи фуј ђаво понио ђаво ће и однијети гадови били и остали сви

ODGOVORITE