Европа спремна, али БиХ много тога треба урадити

- Ако гледамо садашњу ситуацију, још много тога се треба урадити. Власт и политички лидери морају направити напредак у испуњавању 14 приоритета. Ми смо спремни да помогнемо", казао је холандски премијер.

Босна и Херцеговина 23.01.2024 | 12:55
Европа спремна, али БиХ много тога треба урадити

Предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто казала је да је информисала Урсулу фон дер Лајен, Марка Рутеа и Андреја Пленковића да је Бих у прошлој години имала сто посто усклађену спољну политику БиХ са оном коју води ЕУ.

"Опредјељени смо наставку процеса реформи на путу ка ЕУ", казала је Кришто и додала да је Савјет министара упутио у парламентарну процедуру 13 приједлога закона, а шест их је усвојено у Парламентарној скупштини БиХ.

"Радимо и на новим приједлозима... Када се ради о "Плану раста" ЕУ за западни Балкан, имали смо обавезу да усвојимо Програм реформи и именујемо тим за импелементацију реформи. Идуће седмице ће бити одржан и састанак тог тима", казала и она и додала да очекује да се усвоји и план економских реформи 2024.-2026.  годину.

"Радимо на измјенама изборног законодавства, које се израђују на нивоу експертских тимова и политичких представника.
Очекујем да ЕУ настави да подржава ове процесе", казала је и она и навела да требају чинити све да избјегну интервенције међународне заједнице, јер то, како је казаала, може нарушити односе унутар коалиције и функционалност институција.

"Треба још воље за усаглашавање Закона о судовима, а још један закон на ком радимо је Закон о сукобу интереса. Надамо се да ћемо у марту имати одлуку о почетку преговора за приступање ЕУ", казала је Кришто.

Предсједница Европске комисије Урсуула фон дер Лајен је казала да усклађеност бх. спољне политике са европском, између осталог, показује посвећеност ЕУ путу.

"Ту су и закони којима нам то показујете, као што је онај о ВСТС-у. Будућност БиХ је у ЕУ, као јединствена суверена земља.
Данас смо разговарали и о предстојећим корацима у реформском процесу. Очекујемо напредак у заштити демократских вриједности и људских права, очекујемо законе о сукобу интереса, судовима и прању новца... Очекујемо и економске реформе и то да БиХ постане дио заједничког регионалног тржисте, што је начин за раст БДП-а за 10 посто, а тако би млади имали перспективу овдје. Само је ваша одлука да ли ћете се прикључити том јединственом тржисту, ниједна земља западног Балкана то не може блокирати", казала је она.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је казао да ова посјета БиХ служи као подстицај за доношење неопходних закона и реформске напоре, како би се створили услови и постигао консензус међу чланицама ЕУ да отворе преговоре о приступању БиХ ЕУ.

Холандски премијер Марк Руто је казао да снажно подржавају владавину права и заштиту људских правау БиХ.

"Будућност БиХ, као суверене и јединствене земље је у ЕУ.  То је интерес БиХ, али и ЕУ. Кандидати за чланство треба да буду стабилни и јаки. Ако гледамо садашњу ситуацију, још много тога се треба урадити. Власт и политички лидери морају направити напредак у испуњавању 14 приоритета. Ми смо спремни да помогнемо", казао је холандски премијер.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ха ха

23.01.2024 13:10

Које сте ви будале примате и гостите ове лесинаре само вас лазу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

23.01.2024 15:30

Никада ови криминалци БиХ неће те жеље ЕУ испунити, јер ако то ураде одоше у затворе за све опљачкане милијарде од пропалог народа годинама у два ентитета БиХ.

Name

Стара прица

23.01.2024 13:41

Нова епизода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛИБАН

23.01.2024 13:47

КАКВА ЕУ то су све ЛАЗИ прије це се ЕУ распасти него БиХ буде њена цланица КОЛИКО ТУРСКА цека на цланство само луда обецања за блесави НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

23.01.2024 14:37

А засто се стално у изјавама потенцира "јединствена суверена земља...". Па ако је тако, ста це нам високи представник, зар не би прво њега требало да повуце те. Ако нецете њега, онда мозете повуци нас из РС, ал за к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

23.01.2024 16:36

Ми смо се послије рата борили за јединствену и цјеловиту БиХ. Тако је наш некадашњи предсједник када је био ухапшен потписао изјаву о лојалности јединственој Босни и Херцеговини. Након тога је пуштен из затвора. Због јединства државе 2005 године смо укинули Војску Републике Српске.

Name

Опет несто

23.01.2024 15:10

Брине ме изјава овог Холандјанина, који прица несто о суверености дрзава у ЕУ... Па када се само мало погледа, да је бирање ЕУ-комисије нејасна ствар (нпр. Урсула коју је "послала" Меркелова), како се мозе говорити о суверености ЕУ-цланица, а Урсула ради ста хоце (има доста примјера). Има додусе ЕУ парламент, и они могу само дебатирати колико хоце, али ЕУ комисија доноси одлуке а при томе нити коме одговара нити се коме повинује (мозда неким моцним инстанцама које нису политицке природе)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогућа

23.01.2024 15:27

мисија, ни специјални ефекти нам не могу помоћу. Јадници. Црна рупа. Апсурдистан. Недођија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

23.01.2024 15:36

уђе у ЕУ прије Србије то ће бити још једна фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарса

23.01.2024 16:12

будалештина али ће проћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

23.01.2024 19:12

Прекинити преговоре са Еу сто прије и окрени ти се блоку Турско Руском готива прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

24.01.2024 01:44

И да им верујемо, и колико година би трајали преговори, ако постанемо кандидати? Ако хоце да нас приме, нека позуре до ЕУ избора, јер ако после ових зелених, плавих и зути, Европу зајасу десницари, писи пропало. А ста то ви имате, а да нама мањка, па и ми смо из Европе, староседеоци, мозда дузе од вас? Ма ова Урсула, ми је љигава, љигаво се смеска, ако има прилику и пољуби, али то је само увезбано понасање. Холандјанин ми је постен, мало увија , али мисли не. А Пленковиц је статиста, њег нико ни не пита, досао је да оном Комсицу оцита литаније. Додју и оду, доци це опет, једини успех ове посете би био да су одвели илегалног свабу, а и неке "амбасадоре". Срецан пут господо, 30 година долазе разни, лазу нас, прете нам, обецавају, па оду.

ОДГОВОРИТЕ