Evropa spremna, ali BiH mnogo toga treba uraditi

- Ako gledamo sadašnju situaciju, još mnogo toga se treba uraditi. Vlast i politički lideri moraju napraviti napredak u ispunjavanju 14 prioriteta. Mi smo spremni da pomognemo", kazao je holandski premijer.

Bosna i Hercegovina 23.01.2024 | 12:55
Evropa spremna, ali BiH mnogo toga treba uraditi

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto kazala je da je informisala Ursulu fon der Lajen, Marka Rutea i Andreja Plenkovića da je Bih u prošloj godini imala sto posto usklađenu spoljnu politiku BiH sa onom koju vodi EU.

"Opredjeljeni smo nastavku procesa reformi na putu ka EU", kazala je Krišto i dodala da je Savjet ministara uputio u parlamentarnu proceduru 13 prijedloga zakona, a šest ih je usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Radimo i na novim prijedlozima... Kada se radi o "Planu rasta" EU za zapadni Balkan, imali smo obavezu da usvojimo Program reformi i imenujemo tim za impelementaciju reformi. Iduće sedmice će biti održan i sastanak tog tima", kazala i ona i dodala da očekuje da se usvoji i plan ekonomskih reformi 2024.-2026.  godinu.

"Radimo na izmjenama izbornog zakonodavstva, koje se izrađuju na nivou ekspertskih timova i političkih predstavnika.
Očekujem da EU nastavi da podržava ove procese", kazala je i ona i navela da trebaju činiti sve da izbjegnu intervencije međunarodne zajednice, jer to, kako je kazaala, može narušiti odnose unutar koalicije i funkcionalnost institucija.

"Treba još volje za usaglašavanje Zakona o sudovima, a još jedan zakon na kom radimo je Zakon o sukobu interesa. Nadamo se da ćemo u martu imati odluku o početku pregovora za pristupanje EU", kazala je Krišto.

Predsjednica Evropske komisije Ursuula fon der Lajen je kazala da usklađenost bh. spoljne politike sa evropskom, između ostalog, pokazuje posvećenost EU putu.

"Tu su i zakoni kojima nam to pokazujete, kao što je onaj o VSTS-u. Budućnost BiH je u EU, kao jedinstvena suverena zemlja.
Danas smo razgovarali i o predstojećim koracima u reformskom procesu. Očekujemo napredak u zaštiti demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, očekujemo zakone o sukobu interesa, sudovima i pranju novca... Očekujemo i ekonomske reforme i to da BiH postane dio zajedničkog regionalnog tržiste, što je način za rast BDP-a za 10 posto, a tako bi mladi imali perspektivu ovdje. Samo je vaša odluka da li ćete se priključiti tom jedinstvenom tržistu, nijedna zemlja zapadnog Balkana to ne može blokirati", kazala je ona.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da ova posjeta BiH služi kao podsticaj za donošenje neophodnih zakona i reformske napore, kako bi se stvorili uslovi i postigao konsenzus među članicama EU da otvore pregovore o pristupanju BiH EU.

Holandski premijer Mark Ruto je kazao da snažno podržavaju vladavinu prava i zaštitu ljudskih pravau BiH.

"Budućnost BiH, kao suverene i jedinstvene zemlje je u EU.  To je interes BiH, ali i EU. Kandidati za članstvo treba da budu stabilni i jaki. Ako gledamo sadašnju situaciju, još mnogo toga se treba uraditi. Vlast i politički lideri moraju napraviti napredak u ispunjavanju 14 prioriteta. Mi smo spremni da pomognemo", kazao je holandski premijer.

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ha ha

23.01.2024 13:10

Koje ste vi budale primate i gostite ove lesinare samo vas lazu

ODGOVORITE
Name

Re re

23.01.2024 15:30

Nikada ovi kriminalci BiH neće te želje EU ispuniti, jer ako to urade odoše u zatvore za sve opljačkane milijarde od propalog naroda godinama u dva entiteta BiH.

Name

Stara prica

23.01.2024 13:41

Nova epizoda.

ODGOVORITE
Name

TALIBAN

23.01.2024 13:47

KAKVA EU to su sve LAZI prije ce se EU raspasti nego BiH bude njena clanica KOLIKO TURSKA ceka na clanstvo samo luda obecanja za blesavi NAROD

ODGOVORITE
Name

Micko

23.01.2024 14:37

A zasto se stalno u izjavama potencira "jedinstvena suverena zemlja...". Pa ako je tako, sta ce nam visoki predstavnik, zar ne bi prvo njega trebalo da povuce te. Ako necete njega, onda mozete povuci nas iz RS, al za k....

ODGOVORITE
Name

SDS

23.01.2024 16:36

Mi smo se poslije rata borili za jedinstvenu i cjelovitu BiH. Tako je naš nekadašnji predsjednik kada je bio uhapšen potpisao izjavu o lojalnosti jedinstvenoj Bosni i Hercegovini. Nakon toga je pušten iz zatvora. Zbog jedinstva države 2005 godine smo ukinuli Vojsku Republike Srpske.

Name

Opet nesto

23.01.2024 15:10

Brine me izjava ovog Holandjanina, koji prica nesto o suverenosti drzava u EU... Pa kada se samo malo pogleda, da je biranje EU-komisije nejasna stvar (npr. Ursula koju je "poslala" Merkelova), kako se moze govoriti o suverenosti EU-clanica, a Ursula radi sta hoce (ima dosta primjera). Ima doduse EU parlament, i oni mogu samo debatirati koliko hoce, ali EU komisija donosi odluke a pri tome niti kome odgovara niti se kome povinuje (mozda nekim mocnim instancama koje nisu politicke prirode)

ODGOVORITE
Name

Nemoguća

23.01.2024 15:27

misija, ni specijalni efekti nam ne mogu pomoću. Jadnici. Crna rupa. Apsurdistan. Nedođija.

ODGOVORITE
Name

Ako

23.01.2024 15:36

uđe u EU prije Srbije to će biti još jedna farsa.

ODGOVORITE
Name

Farsa

23.01.2024 16:12

budaleština ali će proći.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

23.01.2024 19:12

Prekiniti pregovore sa Eu sto prije i okreni ti se bloku Tursko Ruskom gotiva prica

ODGOVORITE
Name

Miroslav

24.01.2024 01:44

I da im verujemo, i koliko godina bi trajali pregovori, ako postanemo kandidati? Ako hoce da nas prime, neka pozure do EU izbora, jer ako posle ovih zelenih, plavih i zuti, Evropu zajasu desnicari, pisi propalo. A sta to vi imate, a da nama manjka, pa i mi smo iz Evrope, starosedeoci, mozda duze od vas? Ma ova Ursula, mi je ljigava, ljigavo se smeska, ako ima priliku i poljubi, ali to je samo uvezbano ponasanje. Holandjanin mi je posten, malo uvija , ali misli ne. A Plenkovic je statista, njeg niko ni ne pita, dosao je da onom Komsicu ocita litanije. Dodju i odu, doci ce opet, jedini uspeh ove posete bi bio da su odveli ilegalnog svabu, a i neke "ambasadore". Srecan put gospodo, 30 godina dolaze razni, lazu nas, prete nam, obecavaju, pa odu.

ODGOVORITE