Притисак на Израел и Хамас да прихвате мировни план

- Сједињене Државе, Египат и Катар подстичу Израел и Хамас да прихвате свеобухватан план којим би био окончан рат у Појасу Газе, објавио је "Волстрит џурнал".

Свијет 21.01.2024 | 18:05
Притисак на Израел и Хамас да прихвате мировни план

Лист пише, позивајући се на добро обавјештене дипломатске изворе, да би овим планом било омогућено ослобађање талаца, пуна нормализације односа Израела са сусједима и преговори о успостављању палестинске државе.

Преговори о прекиду ватре требало да почну у Каиру наредних дана.

Према овом плану, требало би да буде успостављен прекид ватре током 90 дана, а током тог периода Хамас би ослободио све таоце цивиле, док би Израел ослободио на стотине палестинских затвореника, повукао се из градова у Појасу Газе, дозволио слободу кретања у тој енклави, прекинуо активност дронова над тим подручјем и дозволио допремање дупло веће помоћи за енклаву.

Лист наводи да би у другој фази Хамас ослободио израелске жене војнике, а Израел још палестинских затвореника.

У трећој фази Израел би повукао трупе на границу Појаса Газе, док би Хамас ослободио израелске војнике и мушкарце.

Египатски званичници рекли су за "Волстрит џорнал" да ће тада бити разговора о трајном прекиду ватре, нормализацији односа између Израела и Саудијске Арабије, поред других арапских земаља, као и о успостављању палестинске државе.

Египатски званичници су навели да се Израел залаже за двонедјељни прекид ватре и избјегава разговоре о трајном прекиду сукоба.

(Срна) Фото: АП

Коментари / 0

Оставите коментар