Pritisak na Izrael i Hamas da prihvate mirovni plan

- Sjedinjene Države, Egipat i Кatar podstiču Izrael i Hamas da prihvate sveobuhvatan plan kojim bi bio okončan rat u Pojasu Gaze, objavio je "Volstrit džurnal".

Svijet 21.01.2024 | 18:05
Pritisak na Izrael i Hamas da prihvate mirovni plan

List piše, pozivajući se na dobro obavještene diplomatske izvore, da bi ovim planom bilo omogućeno oslobađanje talaca, puna normalizacije odnosa Izraela sa susjedima i pregovori o uspostavljanju palestinske države.

Pregovori o prekidu vatre trebalo da počnu u Кairu narednih dana.

Prema ovom planu, trebalo bi da bude uspostavljen prekid vatre tokom 90 dana, a tokom tog perioda Hamas bi oslobodio sve taoce civile, dok bi Izrael oslobodio na stotine palestinskih zatvorenika, povukao se iz gradova u Pojasu Gaze, dozvolio slobodu kretanja u toj enklavi, prekinuo aktivnost dronova nad tim područjem i dozvolio dopremanje duplo veće pomoći za enklavu.

List navodi da bi u drugoj fazi Hamas oslobodio izraelske žene vojnike, a Izrael još palestinskih zatvorenika.

U trećoj fazi Izrael bi povukao trupe na granicu Pojasa Gaze, dok bi Hamas oslobodio izraelske vojnike i muškarce.

Egipatski zvaničnici rekli su za "Volstrit džornal" da će tada biti razgovora o trajnom prekidu vatre, normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, pored drugih arapskih zemalja, kao i o uspostavljanju palestinske države.

Egipatski zvaničnici su naveli da se Izrael zalaže za dvonedjeljni prekid vatre i izbjegava razgovore o trajnom prekidu sukoba.

(Srna) Foto: AP

Komentari / 0

Ostavite komentar