Уплата 40 милиона КМ у буџет БиХ - Додик циља девизне резерве ЦББиХ?

Према штурим, и званично непотврђеним информацијама са јучерашњег састанка у Лакташима владајуће државне коалиције, СНСД, ХДЗ и "Тројка", један од "договора" је и да се усвоји буџет институција Босне и Херцеговине већи за 40 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 19.01.2024 | 12:52
Уплата 40 милиона КМ у буџет БиХ - Додик циља девизне резерве ЦББиХ?

Наводно ће тај износ бити намирен из добити Централне банке БиХ. Међутим, овдје се не ради о неком договору владајуће коалиције већ о законској обавези коју има ЦББиХ. Важећи закон, на снази је скоро 30 година, подразумијева да ЦББиХ сваке године из своје нето добити уплаћује у буџет институција БиХ 60 посто од остварене добити.

Како смо незванично сазнали, у буџет БиХ би се могли слити не 40 милиона КМ, већ најмање 60 милиона. У том случају коалиција ће бити на слатким мукама, шта с вишком новца.

Много важније питање, како за ЦББиХ, тако и за будућност државе, јесу Додикови вишегодишњи покушаји да се домогне дијела девизних резерви ЦББиХ. Додик то ради, као и обично из два разлога, политичког и економског.

Први му је циљ ослабити државну финансијску институцију што је само дио плана да се од БиХ направи празна љуштура. Други разлог је попунити рупе у буџету Републике Српске.

Додик је својевремено устврдио да је Централна банка БиХ од камата зарадила више од 500 милиона евра, што је за толико више него што је потребно за покриће КМ. У међувремену се промијенила управљачка структура ЦББиХ, још ако буде уобичајне сусретљивости коалиционих партнера, Додик би се итекако могао опарити.

(Фактор) Фото:Цапитал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ма браво!

19.01.2024 13:07

Човјек зна с парама! Ко вам је крив?! Треба га поставити за Врховног поглавара БиХ! Не би било сгорегни и ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло и наопако

19.01.2024 13:09

Ми не знамо шта је велеиздајник и узурпатор Додик прихватио и шта ће тек да прихвати само да би опстао на власти.Веће штетоћине и велеиздајника није било на овим просторима.Додик је смислио и неку превару у вези изборног закона.Велеиздајнику не одговара увођење скенера и видео надзора.Није ми нимало мио ни тај Шмит али изгледа да нема ништа без наметања изборног закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Булл

19.01.2024 13:17

Општепознато је да паре “одлазе” изван БиХ, што више и што прије док не дођу неки поштени (други) на власт, народ ионако само посматра. Више патриота ДодиГ има по бијелом свијету него у РС. Све јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

19.01.2024 13:21

Он је њи већ узео ви пишете празне приче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

19.01.2024 13:27

Он ћр се свакако опарити од кума Радишића лапо-лапо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

19.01.2024 14:07

Цуј узео би паре од централне банке Босне и Хецеговине то су дрзавне паре немислим да вриједе иста нису из рс банке које вриједе дупло од оних из централне банке БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.01.2024 14:34

Веци будзет институцијама БиХ? Цудно! А то сигурно зато кàд се ми ,,отцијепимо", нека остане и њима нека цркавица на рацуну, да могу ,,презивјети без нас"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетка

19.01.2024 14:48

Подијелите народу .Народ зна ста це са парама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

19.01.2024 15:09

Нема чекања, расплета судског поступка, а да не говорим да се чекају Општи избори. Треба апеловати на г. Шмита и Америчку администрацију да га мичу, иначе смо пропали ко му*о кроз подеране гаће. Упамет се поштени дио народа у Републици Српској, док небуде посве касно, иначе смо закаснили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

19.01.2024 15:15

Он је давно оглодао РС, сад је на реду федерација. Колико год га презирем, морам реци да је махер у јавној, правној крадји, све по закону. И тројка це добити по који милионциц, мрвице су то, ста он добија. Пробуди се народе федерације, јер народ у РС спава.

ОДГОВОРИТЕ