Uplata 40 miliona KM u budžet BiH - Dodik cilja devizne rezerve CBBiH?

Prema šturim, i zvanično nepotvrđenim informacijama sa jučerašnjeg sastanka u Laktašima vladajuće državne koalicije, SNSD, HDZ i "Trojka", jedan od "dogovora" je i da se usvoji budžet institucija Bosne i Hercegovine veći za 40 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 19.01.2024 | 12:52
Uplata 40 miliona KM u budžet BiH - Dodik cilja devizne rezerve CBBiH?

Navodno će taj iznos biti namiren iz dobiti Centralne banke BiH. Međutim, ovdje se ne radi o nekom dogovoru vladajuće koalicije već o zakonskoj obavezi koju ima CBBiH. Važeći zakon, na snazi je skoro 30 godina, podrazumijeva da CBBiH svake godine iz svoje neto dobiti uplaćuje u budžet institucija BiH 60 posto od ostvarene dobiti.

Kako smo nezvanično saznali, u budžet BiH bi se mogli sliti ne 40 miliona KM, već najmanje 60 miliona. U tom slučaju koalicija će biti na slatkim mukama, šta s viškom novca.

Mnogo važnije pitanje, kako za CBBiH, tako i za budućnost države, jesu Dodikovi višegodišnji pokušaji da se domogne dijela deviznih rezervi CBBiH. Dodik to radi, kao i obično iz dva razloga, političkog i ekonomskog.

Prvi mu je cilj oslabiti državnu finansijsku instituciju što je samo dio plana da se od BiH napravi prazna ljuštura. Drugi razlog je popuniti rupe u budžetu Republike Srpske.

Dodik je svojevremeno ustvrdio da je Centralna banka BiH od kamata zaradila više od 500 miliona evra, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće KM. U međuvremenu se promijenila upravljačka struktura CBBiH, još ako bude uobičajne susretljivosti koalicionih partnera, Dodik bi se itekako mogao opariti.

(Faktor) Foto:Capital

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ma bravo!

19.01.2024 13:07

Čovjek zna s parama! Ko vam je kriv?! Treba ga postaviti za Vrhovnog poglavara BiH! Ne bi bilo sgoregni i EU!

ODGOVORITE
Name

Zlo i naopako

19.01.2024 13:09

Mi ne znamo šta je veleizdajnik i uzurpator Dodik prihvatio i šta će tek da prihvati samo da bi opstao na vlasti.Veće štetoćine i veleizdajnika nije bilo na ovim prostorima.Dodik je smislio i neku prevaru u vezi izbornog zakona.Veleizdajniku ne odgovara uvođenje skenera i video nadzora.Nije mi nimalo mio ni taj Šmit ali izgleda da nema ništa bez nametanja izbornog zakona.

ODGOVORITE
Name

Bull

19.01.2024 13:17

Opštepoznato je da pare “odlaze” izvan BiH, što više i što prije dok ne dođu neki pošteni (drugi) na vlast, narod ionako samo posmatra. Više patriota DodiG ima po bijelom svijetu nego u RS. Sve jasno

ODGOVORITE
Name

Đuro

19.01.2024 13:21

On je nji već uzeo vi pišete prazne priče

ODGOVORITE
Name

Ilija

19.01.2024 13:27

On ćr se svakako opariti od kuma Radišića lapo-lapo.

ODGOVORITE
Name

Ime

19.01.2024 14:07

Cuj uzeo bi pare od centralne banke Bosne i Hecegovine to su drzavne pare nemislim da vrijede ista nisu iz rs banke koje vrijede duplo od onih iz centralne banke BiH

ODGOVORITE
Name

Idealno

19.01.2024 14:34

Veci budzet institucijama BiH? Cudno! A to sigurno zato kàd se mi ,,otcijepimo", neka ostane i njima neka crkavica na racunu, da mogu ,,prezivjeti bez nas"...

ODGOVORITE
Name

Tetka

19.01.2024 14:48

Podijelite narodu .Narod zna sta ce sa parama .

ODGOVORITE
Name

Vozuća

19.01.2024 15:09

Nema čekanja, raspleta sudskog postupka, a da ne govorim da se čekaju Opšti izbori. Treba apelovati na g. Šmita i Američku administraciju da ga miču, inače smo propali ko mu*o kroz poderane gaće. Upamet se pošteni dio naroda u Republici Srpskoj, dok nebude posve kasno, inače smo zakasnili.

ODGOVORITE
Name

Austria

19.01.2024 15:15

On je davno oglodao RS, sad je na redu federacija. Koliko god ga prezirem, moram reci da je maher u javnoj, pravnoj kradji, sve po zakonu. I trojka ce dobiti po koji milioncic, mrvice su to, sta on dobija. Probudi se narode federacije, jer narod u RS spava.

ODGOVORITE