Пливање за Часни крст организовано широм Српске

Широм Републике Српске данас ће бити организовано традиционална богојављенска литија и пливање за Часни крст.

Република Српска 19.01.2024 | 10:07
Пливање за Часни крст организовано широм Српске

Смисао богојављенског пливања није у доказивању нити у такмичарском духу, већ у смирењу и покајању - у потапању гордости и сваке нечистоте, те у облачењу у смирење, кротост и љубав, поручио је старјешина Храма Светог Саве у Фочи протојереј-ставрофор Душан Андрић.

"Погружавањем и кропљењем освећеном водом, ми заправо треба да на неки начин погрузимо старог, палог човјека, који је поробљен гријехом, да потопимо гордост, све оно што нас мучи, тишти, себичност, непослушност и сваку нечистоту, а да се опет из воде, и покропљени њом, уздигнемо смирењем, кротошћу, послушношћу и љубављу, свим оним што нам је Господ и показао, како својим доласком, тако и својим Богојављењем", поручио је Андрић.

У Бањалуци централна прослава Богојављена почела је Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља. Формирање литије планирано је за 12.00 часова испред Храма Христа Спаситеља и полазак према градском мосту Патра, гдје ће бити освештана вода, а потом и пливање за Часни крст.

У Приједору ће у 12.00 часова бити организована богојављенска литија, освештање воде и пливање у ријеци Сани за Часни крст за који ће пливати 58 учесника. Пливању претходи Света литургија у Цркви Свете Тројице, а потом од 11.00 часова велика богојављенска литија улицама Приједора.

Српска православна парохија палачковачка, уз покровитељство града Прњавор, на Богојављење организује пливање за Часни крст на ријеци Укрини, на локалитету Митрића млин у Горњим Палачковцима.

У Храму Светог Василија Острошког у Горњим Палачковцима биће служена Света литургија, након које ће бити уприличен крсни ход од цркве до обале ријеке Укрине и локације гдје ће се по традицији пливати за Часни крст.

Организованог пливања за Часни крст у Дервенти неће бити. Богојављење ће у овом граду бити прослављено литургијом у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, литијом и освештањем богојављенске воде испред храма, коју вјерници традиционално носе у своје домове.

У Брчком ће бити одржано традиционално пливање за часни крст на ријеци Сави у 12.00 часова на градском излетишту Фицибајер уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.

Литије кроз град ће кренути из Храма Успења Пресвете Богородице у брчанском насељу Српска Варош, у којем ће бити служена литургија. Организациони одбор изабрао је 33 пливача, међу којима је једна жена, а покровитељ овогодишњег богојављенског пливања у Брчком је предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић.

На Палама богојављенско пливање за Часни крст први пут ће бити организовано на ријеци Прачи у насељу Николићи, за које се пријавио 81 пливач.

У Цркви Вазнесења Господњег у Подграбу на Богојављење биће служена Света литургија, а у 10.00 часова планирано је велико освештање воде, најављено је из Туристичке организације града Источно Сарајево.

У Братунцу ће традиционално пливање за Часни крст на Дрини бити одржано код братуначке Рајске плаже у 12.00 часова, а претходиће му Света литургија у Храму Успења Пресвете Богородице, одакле ће у 11.30 часова кренути литија до Рајске плаже.

У Козарској Дубици на ријеци Уни у 11.00 часова код сплава на дубичком кеју биће организовано пливање за Часни крст за које је пријављено 25 пливача.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла биће служена Света литургија, потом ће у 10.30 часова кренути литија кроз центар града, након које ће бити освештана ријека.

Богојављенско пливање за Часни крст на Мајевици биће организовано у 11.00 часова на вјештачком језеру Бусија, на надморској висини од 750 метара, а учешће ће узети више десетина пливача из регије и Србије.

Литургија ће бити служена у Храму Рођења Пресвете Богородице у Прибоју, након чега ће бити освештана богојављенска водица.

Пливање за Часни крст на Богојављење ће бити организовано на ријеци Биоштици у мјесту Кнежина, а пријавило се тридесетак учесника. Претходно ће у Манастиру Пресвете Богородице у Кнежини бити служена литургија, а потом ће услиједити свечана литија до мјеста на коме ће бити освештана вода и спуштен крст у ријеку.

Тридесет одважних и храбрих Которварошана учествоваће на богојављенском пливању за Часни крст.

Богојављење - успомена на крштење Исуса Христа, уз литургије у храмовима и освештања воде, у Фочи и Миљевини биће обиљежено и пливањима за Часни крст на Ћехотини и Бистрици.

Црквена општина Фоча-нова и локална управа на Богојављење организују пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини код градског стадиона у 11.00 часова. Претходно ће, након литургије у Храму Светог Саве, у 10.30 кренути свечана литија од Храма до пливалишта.

У Миљевини литија кроз насеље кренуће у 12.15, а пливање је у 13.00 часова, најавили су организатори.

Пливање за Часни крст ће бити организовано и у ријеци Сави у близини Храма Свете Марије Магдалине у Каоцима у општини Србац.

"Богојављенска литија кренуће према ријеци Сави у 11.30 часова, гдје ће тачно у подне бити одржано пливање за Часни крст и уручене награде побједнику и осталим учесницима", рекао је Срни протојереј Жељко Сарић, а претходно у храмовима у Каоцима и Српцу биће служена Света литургија.

(Срна) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Шта је са

19.01.2024 10:36

Бијељином, Угљевиком,Лопарама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.01.2024 11:03

Па пише ти да је на Мајевици - Бусија, вештачко језеро, направљено за скијање.

Name

Само напријед

19.01.2024 11:31

народу игара и помало хљеба, мани прехладу

Name

Цобра

19.01.2024 11:42

Двадесет први је вијек, вјештачка интелигенција итд......, а ми се, са поповима на челу, враћамо десети, дванаести/петнаести ...вијек. Празноглавци. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапси

19.01.2024 12:48

Свака цаст Цобра. Ево и ја цу се придрузити ,,новом времену,,! Одох одмах да избацим угаону гарнитуру и унесем сламу. Те гарнитуре су западно зло.

Name

Ре Цобра

19.01.2024 13:14

Узео си ми ријец из уста...Свијет иде према нестварној димензији вјестацке интелигенције а ови пливају за крст?! Имам осјецај да цемо проци као Иран...

Name

Ре:Цобра

19.01.2024 14:06

Ако ти смета удостоји се барем да не коментаришеш.

Name

Ортхy

19.01.2024 12:12

Честитам свим учесницима а посебно победницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

19.01.2024 13:42

Припадност племену је најјача и најбитнија. Е празноглавци завирите у књиге и покушајте схватити симболику вјерских обичаја, то вам "попе" неће објснити јер је већина огрезла у национализам и небогољубље!

Name

Деда Мраз

19.01.2024 14:03

Ниста љепсе од упале плуца, да зацини празнике. За то вријеме, (не)овластени дистрибутери бозије милости, кркају у ресторанима и возикају се лимузинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

19.01.2024 17:40

Српска православна црква данас обележава Богојављање, празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу. Ово је један од петнаест највећих хришћанских празника, када се људи међусобно поздрављају са „Бог се јави!”, и одпоздрављају са: „Ваистину се јави!”

Name

Мирко

19.01.2024 15:38

Свака част момци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

19.01.2024 17:43

Бог нека чува ове јунаке. Нека им буде берићетна година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ттт

19.01.2024 17:44

Нека Бог да смирења а и покајања свима који имају немирну душу. Бог се јави!

ОДГОВОРИТЕ