Plivanje za Časni krst organizovano širom Srpske

Širom Republike Srpske danas će biti organizovano tradicionalna bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst.

Republika Srpska 19.01.2024 | 10:07
Plivanje za Časni krst organizovano širom Srpske

Smisao bogojavljenskog plivanja nije u dokazivanju niti u takmičarskom duhu, već u smirenju i pokajanju - u potapanju gordosti i svake nečistote, te u oblačenju u smirenje, krotost i ljubav, poručio je starješina Hrama Svetog Save u Foči protojerej-stavrofor Dušan Andrić.

"Pogružavanjem i kropljenjem osvećenom vodom, mi zapravo treba da na neki način pogruzimo starog, palog čovjeka, koji je porobljen grijehom, da potopimo gordost, sve ono što nas muči, tišti, sebičnost, neposlušnost i svaku nečistotu, a da se opet iz vode, i pokropljeni njom, uzdignemo smirenjem, krotošću, poslušnošću i ljubavlju, svim onim što nam je Gospod i pokazao, kako svojim dolaskom, tako i svojim Bogojavljenjem", poručio je Andrić.

U Banjaluci centralna proslava Bogojavljena počela je Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. Formiranje litije planirano je za 12.00 časova ispred Hrama Hrista Spasitelja i polazak prema gradskom mostu Patra, gdje će biti osveštana voda, a potom i plivanje za Časni krst.

U Prijedoru će u 12.00 časova biti organizovana bogojavljenska litija, osveštanje vode i plivanje u rijeci Sani za Časni krst za koji će plivati 58 učesnika. Plivanju prethodi Sveta liturgija u Crkvi Svete Trojice, a potom od 11.00 časova velika bogojavljenska litija ulicama Prijedora.

Srpska pravoslavna parohija palačkovačka, uz pokroviteljstvo grada Prnjavor, na Bogojavljenje organizuje plivanje za Časni krst na rijeci Ukrini, na lokalitetu Mitrića mlin u Gornjim Palačkovcima.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjim Palačkovcima biće služena Sveta liturgija, nakon koje će biti upriličen krsni hod od crkve do obale rijeke Ukrine i lokacije gdje će se po tradiciji plivati za Časni krst.

Organizovanog plivanja za Časni krst u Derventi neće biti. Bogojavljenje će u ovom gradu biti proslavljeno liturgijom u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, litijom i osveštanjem bogojavljenske vode ispred hrama, koju vjernici tradicionalno nose u svoje domove.

U Brčkom će biti održano tradicionalno plivanje za časni krst na rijeci Savi u 12.00 časova na gradskom izletištu Ficibajer uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Litije kroz grad će krenuti iz Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u brčanskom naselju Srpska Varoš, u kojem će biti služena liturgija. Organizacioni odbor izabrao je 33 plivača, među kojima je jedna žena, a pokrovitelj ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja u Brčkom je predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić.

Na Palama bogojavljensko plivanje za Časni krst prvi put će biti organizovano na rijeci Prači u naselju Nikolići, za koje se prijavio 81 plivač.

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu na Bogojavljenje biće služena Sveta liturgija, a u 10.00 časova planirano je veliko osveštanje vode, najavljeno je iz Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

U Bratuncu će tradicionalno plivanje za Časni krst na Drini biti održano kod bratunačke Rajske plaže u 12.00 časova, a prethodiće mu Sveta liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, odakle će u 11.30 časova krenuti litija do Rajske plaže.

U Kozarskoj Dubici na rijeci Uni u 11.00 časova kod splava na dubičkom keju biće organizovano plivanje za Časni krst za koje je prijavljeno 25 plivača.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla biće služena Sveta liturgija, potom će u 10.30 časova krenuti litija kroz centar grada, nakon koje će biti osveštana rijeka.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Majevici biće organizovano u 11.00 časova na vještačkom jezeru Busija, na nadmorskoj visini od 750 metara, a učešće će uzeti više desetina plivača iz regije i Srbije.

Liturgija će biti služena u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Priboju, nakon čega će biti osveštana bogojavljenska vodica.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje će biti organizovano na rijeci Bioštici u mjestu Knežina, a prijavilo se tridesetak učesnika. Prethodno će u Manastiru Presvete Bogorodice u Knežini biti služena liturgija, a potom će uslijediti svečana litija do mjesta na kome će biti osveštana voda i spušten krst u rijeku.

Trideset odvažnih i hrabrih Kotorvarošana učestvovaće na bogojavljenskom plivanju za Časni krst.

Bogojavljenje - uspomena na krštenje Isusa Hrista, uz liturgije u hramovima i osveštanja vode, u Foči i Miljevini biće obilježeno i plivanjima za Časni krst na Ćehotini i Bistrici.

Crkvena opština Foča-nova i lokalna uprava na Bogojavljenje organizuju plivanje za Časni krst na rijeci Ćehotini kod gradskog stadiona u 11.00 časova. Prethodno će, nakon liturgije u Hramu Svetog Save, u 10.30 krenuti svečana litija od Hrama do plivališta.

U Miljevini litija kroz naselje krenuće u 12.15, a plivanje je u 13.00 časova, najavili su organizatori.

Plivanje za Časni krst će biti organizovano i u rijeci Savi u blizini Hrama Svete Marije Magdaline u Kaocima u opštini Srbac.

"Bogojavljenska litija krenuće prema rijeci Savi u 11.30 časova, gdje će tačno u podne biti održano plivanje za Časni krst i uručene nagrade pobjedniku i ostalim učesnicima", rekao je Srni protojerej Željko Sarić, a prethodno u hramovima u Kaocima i Srpcu biće služena Sveta liturgija.

(Srna) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Šta je sa

19.01.2024 10:36

Bijeljinom, Ugljevikom,Loparama?

ODGOVORITE
Name

Rade

19.01.2024 11:03

Pa piše ti da je na Majevici - Busija, veštačko jezero, napravljeno za skijanje.

Name

Samo naprijed

19.01.2024 11:31

narodu igara i pomalo hljeba, mani prehladu

Name

Cobra

19.01.2024 11:42

Dvadeset prvi je vijek, vještačka inteligencija itd......, a mi se, sa popovima na čelu, vraćamo deseti, dvanaesti/petnaesti ...vijek. Praznoglavci. Fuj

ODGOVORITE
Name

Lapsi

19.01.2024 12:48

Svaka cast Cobra. Evo i ja cu se pridruziti ,,novom vremenu,,! Odoh odmah da izbacim ugaonu garnituru i unesem slamu. Te garniture su zapadno zlo.

Name

Re Cobra

19.01.2024 13:14

Uzeo si mi rijec iz usta...Svijet ide prema nestvarnoj dimenziji vjestacke inteligencije a ovi plivaju za krst?! Imam osjecaj da cemo proci kao Iran...

Name

Re:Cobra

19.01.2024 14:06

Ако ти смета удостоји се барем да не коментаришеш.

Name

Orthy

19.01.2024 12:12

Čestitam svim učesnicima a posebno pobednicima

ODGOVORITE
Name

benito

19.01.2024 13:42

Pripadnost plemenu je najjača i najbitnija. E praznoglavci zavirite u knjige i pokušajte shvatiti simboliku vjerskih običaja, to vam "pope" neće objsniti jer je većina ogrezla u nacionalizam i nebogoljublje!

Name

Deda Mraz

19.01.2024 14:03

Nista ljepse od upale pluca, da zacini praznike. Za to vrijeme, (ne)ovlasteni distributeri bozije milosti, krkaju u restoranima i vozikaju se limuzinama.

ODGOVORITE
Name

Aaaa

19.01.2024 17:40

Српска православна црква данас обележава Богојављање, празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу. Ово је један од петнаест највећих хришћанских празника, када се људи међусобно поздрављају са „Бог се јави!”, и одпоздрављају са: „Ваистину се јави!”

Name

Mirko

19.01.2024 15:38

Svaka čast momci!

ODGOVORITE
Name

A

19.01.2024 17:43

Bog neka čuva ove junake. Neka im bude berićetna godina!

ODGOVORITE
Name

Ttt

19.01.2024 17:44

Neka Bog da smirenja a i pokajanja svima koji imaju nemirnu dušu. Bog se javi!

ODGOVORITE