Суд БиХ потврдио оптужницу против Цикотића и Млаће

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег министра одбране у Савјету министара Селме Цикотића за ратни злочин против ратних заробљеника хрватске националности на подручју Бугојна током 1993. и 1994. године.

Босна и Херцеговина 18.01.2024 | 11:38
Суд БиХ потврдио оптужницу против Цикотића и Млаће

Осим против Цикотића, оптужница је за исто кривично дјело потврђена и против и Џевада Млаћа.

Они се терете да су током оружаног сукоба између Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и такозване Армије БиХ од 18. јула 1993. до половине априла 1994. године на подручју Бугојна поступали супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције.

Оптужницом се на терет Млаћи ставља да је, као предсједник ратног Предсједништва општине Бугојно наредио убиства 23 до 26 заробљеника хрватске националности, тако што је направљен списак такозваних "екстрема", заробљеника ХВО, а потом су та лица одвођена у просторије БХ банке, гдје су мучени и премлаћивани, након чега су их на локалитету Ростово ликвидирали припадници војне полиције, саопштено је из Суда БиХ.

Цикотићу, који је био командант оперативне групе "Запад" такозване Армије БиХ, на терет се ставља да је пропустио да предузме могуће мјере у границама својих овлаштења да спријечи кривична дјела убистава и нечовјечно поступање, које су извршене, након што је Млаћо, након сједнице ратног Предсједништва општине Бугојно, донио одлуку да се одређени дио заробљеника хрватске националности тајно ликвидира.

Оптужени се терети и да је издавао наредбе да се заробљена лица хрватске националности изводе на обављање принудних радова на првим борбеним линијама, свјестан да је такво поступање недозвољено и незаконито, јер им је на такав начин угрожен живот и на тај начин је нечовјечно поступао према њима.

У оквиру овог предмета Суд је одбио оптужницу против осумњиченог Тахира Гранића. 

(Срна) Фото:Клиx

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лија

18.01.2024 13:15

Само да не буде фарса од суђења и да се заврши ослобађање од оптужнице као у већини случајева кад су припадници тог народа у питању. За њих је и дијете од двије година легитиман војни циљ јер се налазило у наручју мајке, као што је мали Милун који је убијен у селу Ледици. Или у најбољем случају, ако им прије пресуде која би била осудјујуца, обезбеде одлазак на лијецење у Турску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Лија

18.01.2024 14:23

Обично испољава лукавост и мудрост а ти наивност.

Name

Рере@Лија

18.01.2024 15:07

Мозда сам помало наиван, али ипак мислим да нисте сазвакали поенту мог коментара.

Name

Глог

18.01.2024 16:35

Не рwзумем БиХ ко је врсио безбједоносне провјере за ове људе!Именовани на јавне функције а имали судски процес у поступку именовања Страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј ко

18.01.2024 20:33

Па већи злочинци од ових.

Name

Дамир

18.01.2024 17:11

Слазем се требају одговарати а хрватски злоцинци који су поклали цивиле по врбањи су у хрватској и узивају! Стеца па смо ми бугојно за 24 сата оцистили било би нас по масовним гробницама као у сребреници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од

18.01.2024 20:30

Чега сте га очистили?