Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Cikotića i Mlaće

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra odbrane u Savjetu ministara Selme Cikotića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti na području Bugojna tokom 1993. i 1994. godine.

Bosna i Hercegovina 18.01.2024 | 11:38
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Cikotića i Mlaće

Osim protiv Cikotića, optužnica je za isto krivično djelo potvrđena i protiv i DŽevada Mlaća.

Oni se terete da su tokom oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i takozvane Armije BiH od 18. jula 1993. do polovine aprila 1994. godine na području Bugojna postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije.

Optužnicom se na teret Mlaći stavlja da je, kao predsjednik ratnog Predsjedništva opštine Bugojno naredio ubistva 23 do 26 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, tako što je napravljen spisak takozvanih "ekstrema", zarobljenika HVO, a potom su ta lica odvođena u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su ih na lokalitetu Rostovo likvidirali pripadnici vojne policije, saopšteno je iz Suda BiH.

Cikotiću, koji je bio komandant operativne grupe "Zapad" takozvane Armije BiH, na teret se stavlja da je propustio da preduzme moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi krivična djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene, nakon što je Mlaćo, nakon sjednice ratnog Predsjedništva opštine Bugojno, donio odluku da se određeni dio zarobljenika hrvatske nacionalnosti tajno likvidira.

Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život i na taj način je nečovječno postupao prema njima.

U okviru ovog predmeta Sud je odbio optužnicu protiv osumnjičenog Tahira Granića. 

(Srna) Foto:Klix

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Lija

18.01.2024 13:15

Samo da ne bude farsa od suđenja i da se završi oslobađanje od optužnice kao u većini slučajeva kad su pripadnici tog naroda u pitanju. Za njih je i dijete od dvije godina legitiman vojni cilj jer se nalazilo u naručju majke, kao što je mali Milun koji je ubijen u selu Ledici. Ili u najboljem slučaju, ako im prije presude koja bi bila osudjujuca, obezbede odlazak na lijecenje u Tursku...

ODGOVORITE
Name

@Лија

18.01.2024 14:23

Обично испољава лукавост и мудрост а ти наивност.

Name

Rere@Lija

18.01.2024 15:07

Mozda sam pomalo naivan, ali ipak mislim da niste sazvakali poentu mog komentara.

Name

Glog

18.01.2024 16:35

Ne rwzumem BiH ko je vrsio bezbjedonosne provjere za ove ljude!Imenovani na javne funkcije a imali sudski proces u postupku imenovanja Strašno!

ODGOVORITE
Name

Чуј ко

18.01.2024 20:33

Па већи злочинци од ових.

Name

Damir

18.01.2024 17:11

Slazem se trebaju odgovarati a hrvatski zlocinci koji su poklali civile po vrbanji su u hrvatskoj i uzivaju! Steca pa smo mi bugojno za 24 sata ocistili bilo bi nas po masovnim grobnicama kao u srebrenici!

ODGOVORITE
Name

Од

18.01.2024 20:30

Чега сте га очистили?