ИРБ крије ко су дужници чија потраживања је купио бијељински адвокат Милош Стевановић

Инвестиционо развојна банка (ИРБ) Републике Српске саопштила је да не може да објави који су то дужници чија је потраживања од њих откупио „Стандард“ из Бијељине.

Република Српска 18.01.2024 | 09:02
ИРБ крије ко су дужници чија потраживања је купио бијељински адвокат Милош Стевановић

Ускладу с тим, не могу да објаве ни колика је била вриједност за сваки појединачни уговор.

Те податке је од ИРБ РС тражио шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске, Вукота Говедарица, али му је из ИРБ стигла „одбијеница“.

- У складу са чланом 8. Закона о слободи приступа информацијама (у даљем тексту: Закон) предвиђено је утврђивање изузетака од објављивања тражених информација у случају заштите приватности.

Наиме, неспорно је да приступ информацијама укључује повјерљиве комерцијалне интересе како треће стране (лица с којим је закључен Уговор о купопродаји потраживања и споредних права) тако и интересе правних лица који су дужници по пласираним средствима због чега је ИРБРС као јавни орган утврдио изузетак јер тражене информације укључују комерцијалне и личне интересе који се односе на трећа лица – наводи се у одговору кога потписује в.д. директора ИРБ Дражен Врховац. 

Поред тога, додају из ИРБ, приступ информацијама укључује и податке о личности дужника (јемаца и заложних дужника) по уступљеним потраживањима који су физичка лица и која подлијежу заштити података у смислу Закона о заштити личних података.

-Надаље, чланом 9. Закона, ИРБРС ће објавити тражену информацију без обзира на изузетак ако је то оправдано јавним интересом. У том смислу цијенимо да је ИРБРС задовољио јавни интерес на начин да је значајан дио информација већ објављен у складу са чланом 10. Закона (раздвајање информација на дијелове) у обиму који је био прихватљив за објаву у складу са законом, а кроз објављивање јавног огласа и саопштавања идентитета изабраног купца.

 С тим у вези, наводимо да је јавно објављено лице које је откупило потраживања и споредна права, износ по којем је потраживање откупљено, укупна вриједност потраживања која су била предмет продаје – наводи се у одговору на посланичко питање Говедарице.

Према ријечима Врховца, без обзира на наведено, најбитније је истаћи да су са свим учесницима у поступку продаје портфеља потраживања, друштвима која су упутила писмо намјере, односно понуду, закључени уговори о повјерљивости који обавезују обе стране и то понудиоца и ИРБРС као овлаштеног продавца.

-Уговором о повјерљивости, у смислу ове трансакције повјерљивим подацима сматрају се сви подаци у вези са прикупљањем понуда, као и подаци о пословању, имовини, правима и обавезама Фонда, као и пословању, имовини, правима и обавезама дужника и јемаца из потраживања из Портфеља, као и других лица која се појављују у уговорима или другој документацији везаној за потраживања из Портфеља који се продаје. Поред тога, сам Уговор о купопродаји потраживања, тендерска документација као и сви подаци у вези с њима спадају у повјерљиве податке и представљају пословну тајну (а што је утврђено и у складу са Правилима о тајним подацима, чувању и ослобађању од чувања које је донијела ИРБРС) из којих разлога исте нисмо у могућности објављивати – додаје се у одговору.

На крају, наставља Врховац, слиједом Уговора о повјерљивости који су потписали ИРБРС и купац, исти су се обавезали на чување тајности података у вези предметне трансакције као и на обавезу објављивања података искључиво уз сагласност друге уговорне стране.

-Због чега нисмо у могућности доставити тражене податке – пише у одговору.

Одлука Владе

Подсјећамо, Влада Републике Српске је 9. новембра 2023. прихватила понуду бијељинске фирме „Стандард рачуноводствене услуге“ у власништву адвоката Милоша Стевановића за откуп 180 милиона КМ доспјелих потраживања Инвестиционо-развојне банке РС.

Ова бијељинска фирма за откуп свих доспјелих потраживања Фонда за развој и запошљавање у вриједности од скоро 180 милиона марака понудила је 35,6 милиона КМ.

С обзиром на то да је од достављања понуде Влади Српске до њеног прихватања на сједници ИРБ РС успјела наплатити одређени износ потраживања, Стевановић треба да плати укупно 32 милиона КМ или око 20 одсто вриједности укупних потраживања која је ИРБ понудио на продају на јавном огласу објављеном половином октобра.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Црвени

18.01.2024 09:09

Какав Стевановиц и Стандард, зна се цији се капитал убации у ову прицу. Ко је тразио поријекло новца од Стевановица? Ко би нормалан купио потразивања те врсте? То је могао да уради само НЕКО ко има политицку јацину и ко це то моци наплатити. Сви знамо ко је тај који се крије иза Стевановица и Стандарда. Као сто и сви знамо да није ове трансакције са ИРБ, Додоика би у Сарајеву бранио бас Стевановиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обланда

18.01.2024 12:35

Ко је тај,реци да и ми знамо,засто увијас?

Name

Шоиц

18.01.2024 09:10

Ништа чудно да је кои биједник дужан вец би била комунална полиција а ово су сродници кумови и владајуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезнилар

18.01.2024 09:21

Они сусе удружили у пљачкању РС и подјелили гдје ко дјелује и краде.Алумина Зворник највећа пљачка јер долази много новца а радници убијени у појам и шуте док плата буде редовно ,ево код нас на Жељезници ,машиновође туже и има људи кои су и четири пута тужили и добили на суду жељезницу а руководство наставља са истим радим, а неможеш лично тужити тог кои је за то одговоран а њему нема санкције јер је власт то подјелила и нико се из власти немјеша у туђи ресор, до уништења РС од патрита, јер се они тако приказују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

18.01.2024 09:29

мора крит кадасу то све главесине црвених термита

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИКАТ

18.01.2024 09:31

ИМА ЛИ ОВО ИГДЈЕ У СВИЈЕТУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

18.01.2024 09:42

Бозе који су то лопови и сеци кесе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веома

18.01.2024 09:43

Интересантно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понављамо то

18.01.2024 09:48

Ко сваба тралала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.01.2024 10:00

Чуј због заштите приватности. Јел он сада важнији у односу на народ, ипак су то наше паре! Држава треба дужницима да наплати потраживање, како год, а не да појединци себе уградјују. Јасно је све као дан шта се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

18.01.2024 10:57

Што не траже од Шмита да он тражи? И над бобом има боб. Јавни интерес је јачи од сваког уговора о повјерењу. Нису то физичка лица, која су закључила уговоре од својих пара. Народ има право да зна.

Name

Хе хе

18.01.2024 10:30

Да им је дужник нека сиротиња,одавно би их окачили на стуб срама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

18.01.2024 10:34

Све је то Удружена Лоповска организација. Колико отимају да им нико није раван. Ал опет то све. Како дошло још лакше отишло. Ово је доказ колико воле Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

18.01.2024 11:19

180-35,6 КМ како дивна пословна трансакција 😀 и мора бити пословна тајна у СНСД предузећу ...диван портфељ ИРБ , послагали потраживања хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

18.01.2024 12:23

Шта ће он изван Бијељине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.01.2024 13:41

Познато је ко са са ким курва. А они крију, оно што се тиче закона. Фуф ова власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

18.01.2024 14:39

Јер волимо Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.01.2024 15:26

ИРБ РС је црвена секта вец опљацкала ! Млади брацни парови цекају кредит вец годину дана за куповину прве стамбене јединице али посто нема пара раскидају уговоре са инвеститорима и напустају РС.... Толико о патриотизму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

18.01.2024 15:53

ИРБ ником није дао кредит ко није у СНСУ мислим да је довољно та сву јавност !!!!Па чак и дебилима беспособним!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

19.01.2024 00:26

Пљачкај Бурло све што се опљачкати може, гули кожу овцама, нисмо ништа боље ни заслужили. Трећину Републике Српске си већ раселио, трећину довео до просјачког штапа а трећину ћеш у земљу отјерати. Анте П. би био поносан на тебе и на Пејину унуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врховац опусак

19.01.2024 00:35

Бескицмењак, цлан мафије 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизнис форум

19.01.2024 08:06

Гордан Павловиц Гоци је позајмио преко 20 милиона км адвокату Стевановицу за ову трансакцију. За узврат Гоци је добио некретнине на Јахорини и јос многе сиром РС.Такодје адвокат је користио новац Милорада Додика и тако су затворили ту трансакцију. Ко умије њему двије

ОДГОВОРИТЕ