IRB krije ko su dužnici čija potraživanja je kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović

Investiciono razvojna banka (IRB) Republike Srpske saopštila je da ne može da objavi koji su to dužnici čija je potraživanja od njih otkupio „Standard“ iz Bijeljine.

Republika Srpska 18.01.2024 | 09:02
IRB krije ko su dužnici čija potraživanja je kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović

Uskladu s tim, ne mogu da objave ni kolika je bila vrijednost za svaki pojedinačni ugovor.

Te podatke je od IRB RS tražio šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica, ali mu je iz IRB stigla „odbijenica“.

- U skladu sa članom 8. Zakona o slobodi pristupa informacijama (u daljem tekstu: Zakon) predviđeno je utvrđivanje izuzetaka od objavljivanja traženih informacija u slučaju zaštite privatnosti.

Naime, nesporno je da pristup informacijama uključuje povjerljive komercijalne interese kako treće strane (lica s kojim je zaključen Ugovor o kupoprodaji potraživanja i sporednih prava) tako i interese pravnih lica koji su dužnici po plasiranim sredstvima zbog čega je IRBRS kao javni organ utvrdio izuzetak jer tražene informacije uključuju komercijalne i lične interese koji se odnose na treća lica – navodi se u odgovoru koga potpisuje v.d. direktora IRB Dražen Vrhovac. 

Pored toga, dodaju iz IRB, pristup informacijama uključuje i podatke o ličnosti dužnika (jemaca i založnih dužnika) po ustupljenim potraživanjima koji su fizička lica i koja podliježu zaštiti podataka u smislu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

-Nadalje, članom 9. Zakona, IRBRS će objaviti traženu informaciju bez obzira na izuzetak ako je to opravdano javnim interesom. U tom smislu cijenimo da je IRBRS zadovoljio javni interes na način da je značajan dio informacija već objavljen u skladu sa članom 10. Zakona (razdvajanje informacija na dijelove) u obimu koji je bio prihvatljiv za objavu u skladu sa zakonom, a kroz objavljivanje javnog oglasa i saopštavanja identiteta izabranog kupca.

 S tim u vezi, navodimo da je javno objavljeno lice koje je otkupilo potraživanja i sporedna prava, iznos po kojem je potraživanje otkupljeno, ukupna vrijednost potraživanja koja su bila predmet prodaje – navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje Govedarice.

Prema riječima Vrhovca, bez obzira na navedeno, najbitnije je istaći da su sa svim učesnicima u postupku prodaje portfelja potraživanja, društvima koja su uputila pismo namjere, odnosno ponudu, zaključeni ugovori o povjerljivosti koji obavezuju obe strane i to ponudioca i IRBRS kao ovlaštenog prodavca.

-Ugovorom o povjerljivosti, u smislu ove transakcije povjerljivim podacima smatraju se svi podaci u vezi sa prikupljanjem ponuda, kao i podaci o poslovanju, imovini, pravima i obavezama Fonda, kao i poslovanju, imovini, pravima i obavezama dužnika i jemaca iz potraživanja iz Portfelja, kao i drugih lica koja se pojavljuju u ugovorima ili drugoj dokumentaciji vezanoj za potraživanja iz Portfelja koji se prodaje. Pored toga, sam Ugovor o kupoprodaji potraživanja, tenderska dokumentacija kao i svi podaci u vezi s njima spadaju u povjerljive podatke i predstavljaju poslovnu tajnu (a što je utvrđeno i u skladu sa Pravilima o tajnim podacima, čuvanju i oslobađanju od čuvanja koje je donijela IRBRS) iz kojih razloga iste nismo u mogućnosti objavljivati – dodaje se u odgovoru.

Na kraju, nastavlja Vrhovac, slijedom Ugovora o povjerljivosti koji su potpisali IRBRS i kupac, isti su se obavezali na čuvanje tajnosti podataka u vezi predmetne transakcije kao i na obavezu objavljivanja podataka isključivo uz saglasnost druge ugovorne strane.

-Zbog čega nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke – piše u odgovoru.

Odluka Vlade

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je 9. novembra 2023. prihvatila ponudu bijeljinske firme „Standard računovodstvene usluge“ u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića za otkup 180 miliona KM dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke RS.

Ova bijeljinska firma za otkup svih dospjelih potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje u vrijednosti od skoro 180 miliona maraka ponudila je 35,6 miliona KM.

S obzirom na to da je od dostavljanja ponude Vladi Srpske do njenog prihvatanja na sjednici IRB RS uspjela naplatiti određeni iznos potraživanja, Stevanović treba da plati ukupno 32 miliona KM ili oko 20 odsto vrijednosti ukupnih potraživanja koja je IRB ponudio na prodaju na javnom oglasu objavljenom polovinom oktobra.

(Srpskainfo)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Crveni

18.01.2024 09:09

Kakav Stevanovic i Standard, zna se ciji se kapital ubacii u ovu pricu. Ko je trazio porijeklo novca od Stevanovica? Ko bi normalan kupio potrazivanja te vrste? To je mogao da uradi samo NEKO ko ima politicku jacinu i ko ce to moci naplatiti. Svi znamo ko je taj koji se krije iza Stevanovica i Standarda. Kao sto i svi znamo da nije ove transakcije sa IRB, Dodoika bi u Sarajevu branio bas Stevanovic.

ODGOVORITE
Name

Oblanda

18.01.2024 12:35

Ko je taj,reci da i mi znamo,zasto uvijas?

Name

Šoic

18.01.2024 09:10

Ništa čudno da je koi bijednik dužan vec bi bila komunalna policija a ovo su srodnici kumovi i vladajuci

ODGOVORITE
Name

Жељезнилар

18.01.2024 09:21

Они сусе удружили у пљачкању РС и подјелили гдје ко дјелује и краде.Алумина Зворник највећа пљачка јер долази много новца а радници убијени у појам и шуте док плата буде редовно ,ево код нас на Жељезници ,машиновође туже и има људи кои су и четири пута тужили и добили на суду жељезницу а руководство наставља са истим радим, а неможеш лично тужити тог кои је за то одговоран а њему нема санкције јер је власт то подјелила и нико се из власти немјеша у туђи ресор, до уништења РС од патрита, јер се они тако приказују.

ODGOVORITE
Name

321

18.01.2024 09:29

mora krit kadasu to sve glavesine crvenih termita

ODGOVORITE
Name

UNIKAT

18.01.2024 09:31

IMA LI OVO IGDJE U SVIJETU?

ODGOVORITE
Name

Panjik

18.01.2024 09:42

Boze koji su to lopovi i seci kese

ODGOVORITE
Name

Veoma

18.01.2024 09:43

Interesantno.

ODGOVORITE
Name

Ponavljamo to

18.01.2024 09:48

Ko svaba tralala.

ODGOVORITE
Name

BL

18.01.2024 10:00

Čuj zbog zaštite privatnosti. Jel on sada važniji u odnosu na narod, ipak su to naše pare! Država treba dužnicima da naplati potraživanje, kako god, a ne da pojedinci sebe ugradjuju. Jasno je sve kao dan šta se radi.

ODGOVORITE
Name

Bob

18.01.2024 10:57

Što ne traže od Šmita da on traži? I nad bobom ima bob. Javni interes je jači od svakog ugovora o povjerenju. Nisu to fizička lica, koja su zaključila ugovore od svojih para. Narod ima pravo da zna.

Name

He he

18.01.2024 10:30

Da im je dužnik neka sirotinja,odavno bi ih okačili na stub srama

ODGOVORITE
Name

Prika bn

18.01.2024 10:34

Sve je to Udružena Lopovska organizacija. Koliko otimaju da im niko nije ravan. Al opet to sve. Kako došlo još lakše otišlo. Ovo je dokaz koliko vole Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

18.01.2024 11:19

180-35,6 KM kako divna poslovna transakcija 😀 i mora biti poslovna tajna u SNSD preduzeću ...divan portfelj IRB , poslagali potraživanja haha

ODGOVORITE
Name

mrga

18.01.2024 12:23

Šta će on izvan Bijeljine?

ODGOVORITE
Name

+

18.01.2024 13:41

Poznato je ko sa sa kim kurva. A oni kriju, ono što se tiče zakona. Fuf ova vlast.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

18.01.2024 14:39

Jer volimo Srpsku!

ODGOVORITE
Name

Boris

18.01.2024 15:26

IRB RS je crvena sekta vec opljackala ! Mladi bracni parovi cekaju kredit vec godinu dana za kupovinu prve stambene jedinice ali posto nema para raskidaju ugovore sa investitorima i napustaju RS.... Toliko o patriotizmu

ODGOVORITE
Name

Propast

18.01.2024 15:53

IRB nikom nije dao kredit ko nije u SNSU mislim da je dovoljno ta svu javnost !!!!Pa čak i debilima besposobnim!!!

ODGOVORITE
Name

Mira

19.01.2024 00:26

Pljačkaj Burlo sve što se opljačkati može, guli kožu ovcama, nismo ništa bolje ni zaslužili. Trećinu Republike Srpske si već raselio, trećinu doveo do prosjačkog štapa a trećinu ćeš u zemlju otjerati. Ante P. bi bio ponosan na tebe i na Pejinu unuku.

ODGOVORITE
Name

Vrhovac opusak

19.01.2024 00:35

Beskicmenjak, clan mafije 🤮

ODGOVORITE
Name

Biznis forum

19.01.2024 08:06

Gordan Pavlovic Goci je pozajmio preko 20 miliona km advokatu Stevanovicu za ovu transakciju. Za uzvrat Goci je dobio nekretnine na Jahorini i jos mnoge sirom RS.Takodje advokat je koristio novac Milorada Dodika i tako su zatvorili tu transakciju. Ko umije njemu dvije

ODGOVORITE