Исланд: Драматични снимци, због лаве горе куће (ВИДЕО)

Куц́е су се запалиле у рибарском граду Гриндавик на југозападу Исланда након што је вулкан еруптирао други пут за мање од месец дана, јавља Тхе Гуардиан.

Свијет 16.01.2024 | 13:56
Исланд: Драматични снимци, због лаве горе куће (ВИДЕО)

Две пукотине формирале су се у близини града у недељу након појачане сеизмичке активности која је навела власти да евакуишу заједницу дан раније.

Прва ерупција почела је у 8 ујутру када се отворила пукотина у земљи на око 450 метара од града. Заштитне баријере од земље и стена потиснуле су лаву из прве пукотине даље од града. Међутим, друга пукотина се тада отворила око поднева на ободу града, која је до вечери износила око 100 метара, а та лава је прогутала куц́е.

Најмање три куц́е су захватиле ватру, преноси ТВ емитер РУВ.

Млазеви ужарене наранџасте лаве су излазили и огроман облак дима се дизао на тамном небу.

"У малом селу као што је ово, ми смо као породица, сви се познајемо као породица – трагично је видети ово", рекао је за агенцију Франс прес један локални становник Свеин Ари Гудјонсон.

"То је нестварно, као да гледате филм", додао је 55-годишњак, који ради у рибарској индустрији.
Оближња геотермална бања Плава лагуна затворена је у недељу, наводи се на њеној веб страници.

Исландски председник Гудни Јоханесон рекао је нацији да "када је важно, стојимо заједно", у телевизијском обрац́ању у недељу увече.

"Десило се оно за шта смо се сви надали да се нец́е догодити. Надамо се да ц́е све проц́и најбоље могуц́е", рекао је он.

У посту на платформи X раније, Јоханесон је навео да "никакви животи нису у опасности", али је упозорио да би "инфраструктура могла бити угрожена".

(Телеграф.рс) Фото:Тањуг/АП

Коментари / 0

Оставите коментар