Командир смјене и чувар могли би и кривично одговарати

Организатори недозвољене посјете Осмици ће одговарати дисциплински, али би се могли суочити и с кривичном одговорношћу, јер провјере се настављају.

Босна и Херцеговина 15.01.2024 | 21:04
Командир смјене и чувар могли би и кривично одговарати

Јавности је још увијек непознато ко је налогодавац и шта су прави мотиви и разлози недавне, недозвољене посјете једног затворског чувара у притворској јединици Државног затвора Осману Мехмедагићу Осмици, бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

Велом тајне обавијене су и информације о чему је неколико минута тај чувар разговарао са Осмицом, а што су забиљежиле и надзорне камере у том дијелу затвора, као и да ли је тај разговор већ нанио штету истражном поступку који се води против Мехмедагића и Ранка Дебевца, суспендованог предсједника Суда БиХ.

Саслушани у својству свједока

Како је за Рапорт потврђено у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), припадници ове полицијске агенције су командира смјене и затворског полицајца који су учествовали у организацији и реализацији недозвољене посјете Осмици, саслушали у својству свједока, те су о томе доставили извјештај Тужилаштву БиХ.

Но, с овим није окончан посао СИПА-е јер се како нам је речено врше додатне провјере које би како се очекује, требале открити шта је био истински мотив и крајњи циљ организације посјете осумњиченом Мехмедагићу у његовој притворској соби.

Премда је раније најављено како ће се командир смјене и затворски полицајац који су тренутно под суспензијом, суочити с дисциплинским поступком, постоји могућност да они и кривично одговарају уколико додатне провјере резултирају доказима да су та посјета Осмици и разговор с њим могли утицати на истрагу која се води против Дебевца и Мехмедагића.

У СИПА-и нам нису могли казати детаље о томе да ли је досадашњим провјерама утврђено да је Осмица евентуално користио телефон затворског чувара који га је нелегално посјетио и с њим разговарао, те су истакли да све радње које проводе предузимају по наредби Тужилаштва БиХ.

Иначе, пред Судом БиХ за сутра је заказано рочиште о евентуалном продужењу притвора Осмици и Дебевцу.

Овај двојац, ухапшен 18. децембра прошле године због тешких оптужби за злоупотребу положаја и друга кривична дјела која се углавном односе на нелегално прислушкивање и прикривање трагове о томе, у притвору је у државном затвору у Војковићима од 21.децембра прошле године.

Отежавајућа околност

Чињеница да ни првобитно одређени притвор од 30 дана није осигурао да не дође до недозвољене комуникације, у овом случају Мехмедагића с једним од чувара затвора који је дошао с другог одјела како би разговарао с њим, сигурно је отежавајућа околност у даљем поступку, не само за Осмицу, него и за Дебевца, јер су радње за које се сумњиче повезане.

Осим потенцијалне штете која је могла по истрагу настати недозвољеном посјетом Осмици, овај случај је оголио слабости система, прије свега оличеног у људском фактору у Државном затвору који очигледно не може бити гарант да ће докази и свједоци у неком поступку бити заштићени, уколико су осумњичени притворени.

Питање је да ли ће о овој слабости и пропусту и о томе како их предуприједити убудуће надлежни повести бригу како се не би понављали.

(Рапорт) Фото: Рапорт

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

15.01.2024 21:34

Ни затвореника не можемо обезбедиети који је под истрагом,ето зашто нам требају странци,у нас све хајдучија и лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проофа

15.01.2024 22:26

"Осмица", је ли му то псеудоним са свих факултета због просјека? 🤫😃😃😃😃

Name

Милко

15.01.2024 22:32

Када би чувар и командир добили по годину затвора а директор ногу у задњицу, таквих случајева више не би било. Али, све је корумпирано од портира до предсједника суда.

Name

Јасна Прелиц

16.01.2024 07:24

Нису странци, имами ми своје Церанице и на факултетима! Необразовање нам је највазније.

Name

Макса

16.01.2024 11:37

Па,зар нису ту странци.Јеси луд ?

Name

Именааа

16.01.2024 05:09

Дајте имена командира смјене и тог полицајца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

16.01.2024 06:23

Скривање Доказа у предкрибичном поступку тј истрази је само кривично дјело или саучесништво опште познато!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

16.01.2024 07:40

Милко 117% у праву што би Жељка рекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

16.01.2024 08:55

Сам кад видимо ста посједују поједини полицајци а да о студијама не говорим сигурно зарадили од плате а борци 3км за проведено у рову е докле ли висе ово зло трпити

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.01.2024 09:02

Све је то корупирано. Угледали се на веће главе и вдијели 30 година да то може тако на све стране. Све казнити. Да се једном ствари промијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.01.2024 15:40

Скривање доказа или помагање оптузеном с умисљајем у било којем сегменту да би умањио казну и јест кривицно дјело. Казнити обојицу максималном казном, то се мора осудити да се не би понављали овакви слуцајеви. Па све је корумпирано, докле висе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дом за весање

16.01.2024 22:45

Пресуде за примјер другима само тако се може довесри и завести ред!!!!

ОДГОВОРИТЕ