Komandir smjene i čuvar mogli bi i krivično odgovarati

Organizatori nedozvoljene posjete Osmici će odgovarati disciplinski, ali bi se mogli suočiti i s krivičnom odgovornošću, jer provjere se nastavljaju.

Bosna i Hercegovina 15.01.2024 | 21:04
Komandir smjene i čuvar mogli bi i krivično odgovarati

Javnosti je još uvijek nepoznato ko je nalogodavac i šta su pravi motivi i razlozi nedavne, nedozvoljene posjete jednog zatvorskog čuvara u pritvorskoj jedinici Državnog zatvora Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Velom tajne obavijene su i informacije o čemu je nekoliko minuta taj čuvar razgovarao sa Osmicom, a što su zabilježile i nadzorne kamere u tom dijelu zatvora, kao i da li je taj razgovor već nanio štetu istražnom postupku koji se vodi protiv Mehmedagića i Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda BiH.

Saslušani u svojstvu svjedoka

Kako je za Raport potvrđeno u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), pripadnici ove policijske agencije su komandira smjene i zatvorskog policajca koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji nedozvoljene posjete Osmici, saslušali u svojstvu svjedoka, te su o tome dostavili izvještaj Tužilaštvu BiH.

No, s ovim nije okončan posao SIPA-e jer se kako nam je rečeno vrše dodatne provjere koje bi kako se očekuje, trebale otkriti šta je bio istinski motiv i krajnji cilj organizacije posjete osumnjičenom Mehmedagiću u njegovoj pritvorskoj sobi.

Premda je ranije najavljeno kako će se komandir smjene i zatvorski policajac koji su trenutno pod suspenzijom, suočiti s disciplinskim postupkom, postoji mogućnost da oni i krivično odgovaraju ukoliko dodatne provjere rezultiraju dokazima da su ta posjeta Osmici i razgovor s njim mogli uticati na istragu koja se vodi protiv Debevca i Mehmedagića.

U SIPA-i nam nisu mogli kazati detalje o tome da li je dosadašnjim provjerama utvrđeno da je Osmica eventualno koristio telefon zatvorskog čuvara koji ga je nelegalno posjetio i s njim razgovarao, te su istakli da sve radnje koje provode preduzimaju po naredbi Tužilaštva BiH.

Inače, pred Sudom BiH za sutra je zakazano ročište o eventualnom produženju pritvora Osmici i Debevcu.

Ovaj dvojac, uhapšen 18. decembra prošle godine zbog teških optužbi za zloupotrebu položaja i druga krivična djela koja se uglavnom odnose na nelegalno prisluškivanje i prikrivanje tragove o tome, u pritvoru je u državnom zatvoru u Vojkovićima od 21.decembra prošle godine.

Otežavajuća okolnost

Činjenica da ni prvobitno određeni pritvor od 30 dana nije osigurao da ne dođe do nedozvoljene komunikacije, u ovom slučaju Mehmedagića s jednim od čuvara zatvora koji je došao s drugog odjela kako bi razgovarao s njim, sigurno je otežavajuća okolnost u daljem postupku, ne samo za Osmicu, nego i za Debevca, jer su radnje za koje se sumnjiče povezane.

Osim potencijalne štete koja je mogla po istragu nastati nedozvoljenom posjetom Osmici, ovaj slučaj je ogolio slabosti sistema, prije svega oličenog u ljudskom faktoru u Državnom zatvoru koji očigledno ne može biti garant da će dokazi i svjedoci u nekom postupku biti zaštićeni, ukoliko su osumnjičeni pritvoreni.

Pitanje je da li će o ovoj slabosti i propustu i o tome kako ih preduprijediti ubuduće nadležni povesti brigu kako se ne bi ponavljali.

(Raport) Foto: Raport

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Prijedorčanin M.

15.01.2024 21:34

Ni zatvorenika ne možemo obezbedieti koji je pod istragom,eto zašto nam trebaju stranci,u nas sve hajdučija i lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Proofa

15.01.2024 22:26

"Osmica", je li mu to pseudonim sa svih fakulteta zbog prosjeka? 🤫😃😃😃😃

Name

Milko

15.01.2024 22:32

Kada bi čuvar i komandir dobili po godinu zatvora a direktor nogu u zadnjicu, takvih slučajeva više ne bi bilo. Ali, sve je korumpirano od portira do predsjednika suda.

Name

Jasna Prelic

16.01.2024 07:24

Nisu stranci, imami mi svoje Ceranice i na fakultetima! Neobrazovanje nam je najvaznije.

Name

Maksa

16.01.2024 11:37

Pa,zar nisu tu stranci.Jesi lud ?

Name

Imenaaa

16.01.2024 05:09

Dajte imena komandira smjene i tog policajca....

ODGOVORITE
Name

Apsurd

16.01.2024 06:23

Skrivanje Dokaza u predkribičnom postupku tj istrazi je samo krivično djelo ili saučesništvo opšte poznato!!!

ODGOVORITE
Name

Milo

16.01.2024 07:40

Milko 117% u pravu što bi Željka rekla.

ODGOVORITE
Name

Pa da

16.01.2024 08:55

Sam kad vidimo sta posjeduju pojedini policajci a da o studijama ne govorim sigurno zaradili od plate a borci 3km za provedeno u rovu e dokle li vise ovo zlo trpiti

ODGOVORITE
Name

+

16.01.2024 09:02

Sve je to korupirano. Ugledali se na veće glave i vdijeli 30 godina da to može tako na sve strane. Sve kazniti. Da se jednom stvari promijenu.

ODGOVORITE
Name

Marko

16.01.2024 15:40

Skrivanje dokaza ili pomaganje optuzenom s umisljajem u bilo kojem segmentu da bi umanjio kaznu i jest krivicno djelo. Kazniti obojicu maksimalnom kaznom, to se mora osuditi da se ne bi ponavljali ovakvi slucajevi. Pa sve je korumpirano, dokle vise?

ODGOVORITE
Name

Dom za vesanje

16.01.2024 22:45

Presude za primjer drugima samo tako se može dovesri i zavesti red!!!!

ODGOVORITE